Sluneční elektrárna nad hlavou. Tesla představila odolnější a cenově dostupnější verzi své solární střešní krytiny

tesla-solar-glass-roof1

Foto: Tesla

Solární střešní krytina na pohled nerozeznatelná od té klasické

0Zobrazit komentáře

Mít doma Teslu dnes již nemusí vyjadřovat jen vlastnictví elektromobilu této společnosti, ale může se jednat také o způsob, jakým váš dům získává a uchovává energii. Tesla totiž neprodává pouze elektrické dopravní prostředky, ale svým zákazníkům nabízí také schraňování a získávání energie z obnovitelných zdrojů, nově skrze inovovanou střešní krytinu.

Tesla má za sebou výsledky hospodaření za třetí kvartál tohoto roku, které nepřinesly jen toužebně vyhlížené zisky, ale i důkaz důležitosti sektoru energetických řešení, do kterého kalifornský podnik naplno vstoupil v roce 2015 uvedením zařízení Powerwall a Powerpack na trh.

Jen za poslední čtvrtletí tvořily příjmy z energetických řešení téměř jednu šestinu veškerých příjmů Tesly a sám její šéf Elon Musk naznačil, že do budoucna bude pro Teslu tento sektor stejně důležitým jako elektromobily, ne-li důležitějším. Proto se chce Tesla na energetické produkty mnohem více zaměřit.

tesla-megapack1

Foto: Tesla

Grafika baterie sestavené z Megapacků

Již v červenci tohoto roku představila svou novinku jménem Megapack, což je řešení pro uchovávání masivního množství elektrické energie. Jeden Megapack je schopen pojmout až 3 MWh energie, tedy asi polovinu průměrné roční spotřeby jednoho obyvatele České republiky. Jednotlivé Megapacky lze navíc vzájemně párovat a vytvářet tak soustavu baterií s masivní úložnou kapacitou.

Mimo uchovávání energie je cílem Tesly zlepšit i technologie sloužící pro její získávání. Díky akvizici společnosti SolarCity se Tesle v roce 2016 otevřely brány nových způsobů získávání energie ze slunečních paprsků. Kalifornská firma tak v současné době nabízí kompletní energetická řešení pro domy i jednotlivé čtvrti kombinující zařízení Powerpack a Powerwall spolu se solárními panely instalovanými na střechy domů, které si mohou zákazníci i pronajímat.

tesla-solar-2

Foto: Tesla

Solární panely spolu se systémem Tesla Powerwall

Nebyla by to však Tesla, kdyby se nesnažila posunout technologie sběru solární energie na zcela novou úroveň a nepřijít s řešením, jak nezakrývat úhledné střechy domů nevzhlednými solárními panely.

Skleněné tašky milující slunce

Výsledkem těchto snah je vývoj speciální střešní krytiny, která má technologii kolektorů energie zabudovanou přímo v jednotlivých taškách. Tesla začala s tímto projektem již v roce 2016 a původně se mělo výsledné řešení dostat na trh v roce 2017. Kvůli výrobním problémům se tak stalo až o rok později, navíc ve velice omezeném množství.

petr-rokusek-min

Přečtěte si takéPetr Rokůsek z Nano Energies: Budoucnost je v investicích do vlastních elektráren. Stanou se z nich tiskárny penězPetr Rokůsek z Nano Energies: Budoucnost je v investicích do vlastních elektráren. Stanou se z nich tiskárny peněz

Vývoj střešních tašek pokračoval a nyní Tesla hlásí hotovo již u třetí generace své solární krytiny. Ta nese název Solar Glass Roof a Tesla o ní tvrdí, že by měla být cenově dostupnější než její předchozí verze a zároveň je její instalace časově méně náročná.

Vývoj druhé verze střešní krytiny totiž Elon Musk přirovnal ke stavbě letadla, které je velmi náročné nejen vyvinout, ale i postavit s tím, že stavba probíhá přímo na přistávací dráze. Narážel tím na řemeslně náročný proces aplikace původní solární střešní krytiny na krovy domů. Musk řekl, že se Tesla při každé takové instalaci v podstatě jen snažila nejít do ztráty.

tesla-solar-glass-roof2

Foto: Tesla

Solární střešní krytina spolu s Powerwall dokáže zajistit téměř absolutní energetickou soběstačnost domu

I proto bylo instalací druhé verze střešní krytiny provedeno jen minimální množství, což by však nemělo platit o nejnovější verzi. Díky její jednodušší konstrukci s menším počtem dílů vidí Musk v Solar Glass Roof ten pravý produkt pro masovou produkci.

Tesla Solar Glass Roof je kombinací tašek obsahujících kolektory a tašek klasických, které jsou od sebe však téměř nerozeznatelné. Hustota osazení tašek s kolektory určí, kolik energie bude takováto střecha schopna získávat. Solární střešní systém bude standardně dodáván s baterií Powerwall, díky které bude možné sluneční energii využívat také v noci.

Krytina je prozatím dostupná pouze v jediném designovém provedení připomínající šindel, tedy strukturované grafitově šedé obdélníky. Nicméně plánem je nabízet každých šest až devět měsíců nový design, takže za pár let bude skutečně z čeho vybírat.

tesla-powerwall-solar

Foto: Tesla

Domácí baterie Tesla Powerwall

Tesla dává na střechu záruku 25 let, a to jak na samotnou krytinu vyráběnou z tvrzeného skla, tak i na technologii výroby energie a schopnost odolávat rozmarům počasí. Střecha by měla ustát nárazy větru dosahující rychlosti až 177 km/h i silné krupobití.

Cena střechy za čtvereční stopu je vyčíslena na 21,25 dolarů, tedy přibližně 488 korun. Za metr čtvereční krytiny tak zájemce zaplatí přibližně 5 250 korun. V případě střechy o rozloze 185 metrů čtverečních se cena vyšplhá na částku přesahující 970 tisíc korun. Podle Tesly se však bude cena odvíjet od velikosti střechy i umístění.

tesla-model3-solar-roof-powerwall

Foto: Tesla

Domácnost oddaná výrobkům značky Tesla

K tomu Elon Musk dodává, že instalace Solar Glass Roof má v současné době smysl pouze v případě výstavby zcela nového domu, nebo pokud musí zájemce svou starou střechu kompletně vyměnit. Pokud však ví, že mu současná střecha je schopna posoužit minimálně dalších pět let, je podle něj rozumnější pořídit si klasické solární panely.

I přesto si Musk myslí, že v budoucnu bude střecha, která nebude schopna sbírat sluneční energii, spíše zvláštností. Tašky od Tesly označuje za ty, které tuto budoucnost odstartují, oživí střechy a vytvoří svět, kde se rozhlédnete po okolí a všechny střechy budou získávat energii ze slunečních paprsků. Hezká představa budoucnosti, ke které však povede nesnadná cesta. Je však možné, že podobně jako u elektromobilů to bude právě Tesla, která velký trend naplno odstartuje.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym