Moře, klid a stavení. Finský pár si našel opuštěný ostrov a vybudoval na něm unikátní soběstačný dům

projekto

Foto: Archmospheres

Stovky ostrovů a žádná civilizace v dohledu

0Zobrazit komentáře

Pokud se rozhodnete postavit vlastní dům, většinou je prvním krokem vedoucím k realizaci vašeho snu snaha najít ten správný pozemek. Finskému páru designérů zabralo hledání toho správného místa dlouhých pět let. Hledali totiž nejen ideální místo pro svůj zcela soběstačný projekt, ale i místo, na kterém by stavět dům napadlo jen málokoho. Takovým místem se nakonec stal jeden ze stovky ostrovů v Baltském moři.

Plně soběstačné domy si v poslední době získávají velkou oblibu. Nedávno jsme psali o off-grid domech vyráběných technologií 3D tisku i o českém projektu plně soběstačného tiny housu, který je možné sestavit svépomocí. O tom, že mají pro minimalistickou a soběstačnou architekturu slabost i Finové, svědčí nejsevernější ubytování na světě v podobě malých prosklených domků.

Z Finska pochází také Project Ō, který je nápadem partnerské a designérské dvojice Aleksa Hautamäki a Milly Selkimaki. Jedná se o dvě plně soběstačné stavení situované na malém ostrůvku Skjulskäret na okraji národního parku Skärgårdshavets v jihozápadním Finsku.

projekt-o7

Foto: Archmospheres

Ostrov Skjulskäret

Vybraný ostrov srdčitého tvaru jeho noví majitelé popisují takto: „Po pěti letech intenzivního hledání jsme nalezli dokonalý malý ostrov. Je zcela nedotčený a neporušený, nikdy nebyl obydlený. Máme dovoleno zastavět 400 metrů čtverečních s přísnými pravidly ohledně vzdálenosti od pobřeží a mezi budovami.“

Vzhledem k tomu, že je domek z větší části skalnatý a designéři byli vázáni řadou stavebních pravidel, které bylo potřeba dodržet, je bydlení situováno do dvou dřevěných budov. Ty nabízejí plnohodnotné interiéry pro co největší pohodlí, venkovní zónu, díky které je bydlení úzce propojeno s okolní nádhernou přírodou, saunu a také dílnu. Spojení se světem zde zajišťuje pouze malé dřevěné molo, ke kterému lze doplout na člunu.

projekt-o4

Foto: Archmospheres

Pohled na obě budovy

V hlavní obytné části o rozloze 48 metrů čtverečních se nachází kuchyň, obývací pokoj, ložnice, koupelna a nechybí ani tradiční finská sauna. O kus dál je situováno menší stavení, ve kterém našla zázemí dílna a také technická místnost. Vnější prostory nabízejí venkovní kuchyň s terasou a posezením. Venkovní prostor lze rozšířit o další pracovní zónu, případně vytvořit u domu dostatečně platformu, která unese i těžší stroj.

Skalnatý terén je doplněn o řadu dřevěných schodišť a chodníků, které umožňují pohodlný přístup k budovám. Schodiště a chodníky jsou vytvořený ze stejného typu dřeva jako obkladové panely dřevěné konstrukce domů, která umožnila větší flexibilitu vnitřních příček a více svobody během architektonických návrhů.

projekt-o6

Foto: Archmospheres

Velké okno obývacího pokoje

Soběstačnost jako nutnost

Vzhledem k umístění domku musela být celá stavba kompletně soběstačná. O energii domu se stará šestice 260W solárních panelů, které jsou kombinovány s osmi 6V bateriemi. Pro případy, kdy hladina energie v bateriích klesne pod stanovenou úroveň, je dům vybaven i záložním spalovacím generátorem, který je připraven vždy podat pomocnou ruku.

Vzhledem k tomu, že je dům obklopen Baltským mořem, je voda odebírána přímo z něj. O její čištění se stará systém SolaRO Mini 150, který je schopen vyčistit 100 litrů vody za hodinu. O ohřev vody se starají saunová kamna, která zajišťují teplou vodu tekoucí nejen z kohoutků, ale protékající i potrubím podlahového topení v obou domcích. Vytápění v hlavní místnosti navíc doplňují i větší kamna na dřevo.

projekt-o12

Foto: Archmospheres

Obývací pokoj s kamny

V domě se může najednou zabydlet až deset osob. Jeho interiéry jsou velice minimalistické a hlavní slovo má především okolní krajina, na kterou umožňují pohled velká okna i obří prosklená stěna v obývacím pokoji.

Autoři Projectu Ō říkají, že by měl být zcela dokončen v průběhu příštích dvou let, během kterých se většina posledních úprav bude týkat především hlavní budovy. Až bude celý projekt dokončen, bude sloužit jako útočiště pro dvojici, jejich příbuzné a známé.

projekt-o

Přesná poloha maličkého ostrůvku

projekt-o1

Foto: Project Ō

Loď představuje jediné spojení s civilizací

projekt-o5

Foto: Archmospheres

Ostrůvek je z velké části skanatý

projekt-o2

Foto: Archmospheres

Celý ostrov je protkaný dřevěnými mostky, lávkami a schody

projekt-o3

Foto: Archmospheres

Nechybí ani tradiční sauna, jejíž jsou finové autory

projekt-o10

Foto: Archmospheres

Kuchyň stavení

projekt-o9

Foto: Archmospheres

Plně vybavená dílna je na pustém ostrově nezbytností

projekt-o11

Foto: Archmospheres

Výhled z domu

Diskuze (0)

Novinka

Anonym