Cvrčci frčí. Český Sens z nich vyrábí protein, chce snížit naši závislost na masu a teď na to má 48 milionů korun
Zájem lidí o udržitelnost stále více ovlivňuje také potravinářský průmysl. Důkazem přitom nejsou jen pokusy o vytvoření co nejlepšího „masa“ z rostlinných produktů, jaké vyrábí například američtí startup Beyond Meat či Impossible Foods nebo česká Mana. Organizace spojených národů už v roce 2013 jako řešení možné potravinové krize a udržitelný zdroj výživy označila hmyz, což inspirovalo dvojici Čechů, aby se pustili do cvrččího projektu.
Radek Hušek a Daniel Vach založili startup Sens, ve které vyrábí produkty ze cvrčků, respektive z mouky připravené z jejich bílkovin. Před čtyřmi lety s nápadem na výrobu cvrččích nutričních tyčinek vybrali na Kickstarteru přes 270 tisíc korun a po úspěšném růstu teď hlásí, že mají na další rozvoj velkou finanční injekci.
Sens získal investici ve výši 1,9 milionu eur (téměř 48 milionů korun) od fondů Presto Ventures (dříve Bohemia Venture Capital) a Reflex Capital. Investičního kola se zúčastnil také inkubátor UP21, ve kterém projekt před lety začínal. Doposud do Sensu vedle UP21 investoval také Michal Dědek z Finin Group.
„Věříme, že konzumace hmyzu je jednou z možností, jak zajistit obživu pro stále se rozrůstající lidskou populaci. Pro konzumaci cvrčků existují dva zcela zásadní důvody, a to udržitelnost a příznivá výživová hodnota,“ říká Barbora Tobolová z Presto Ventures, kteří ještě jako BVC investovali také například do projektů Feedyou, Domotron nebo Topíte.cz.
„Přesun k alternativním zdrojům proteinů považujeme za nevyhnutelný, podle odhadů je možné, že alternativní proteiny do 10 let nahradí až jednu třetinu masného průmyslu. Věříme, že právě Sens jsou jedni z těch, kteří k této revoluční změně velkou měrou přispějí,“ doplňuje Tobolová, která má v Prestu investici na starost i proto, že vystudovala obor technologie potravin na VŠCHT.
„Alternativní proteiny do 10 let nahradí až jednu třetinu masného průmyslu.“
„Obor alternativních potravin, reprezentovaný například mediálně známým Beyond Meat, je neuvěřitelně rostoucí a my věříme, že Sens v kombinaci s výrobní základnou v Thajsku má skvělou výchozí pozici globálně uspět. Jeho zakladatelé jsou skutečnými průkopníky. Navíc produkty Sens jsou nejen zdravé, ale i dobré. Sami je jíme,“ říká s úsměvem Ondřej Fryc, řídící partner Reflex Capital.
Do karet ve prospěch cvrčků hraje také fakt, že ze základních potravin bohatých na bílkoviny má produkce například hovězího masa největší dopad na planetu. Cvrččí mouka podle startupu přestavuje menší zátěž pro životní prostředí než jakákoliv jiná živočišná bílkovina. Větší rozvoj oblasti můžeme do budoucna očekávat i u nás, ministerstvo zemědělství nedávno s konečnou platností uznalo hmyz jako hospodářská zvířata.
Češi provozují největší automatizovanou cvrččí farmu světa
Původní plán Sens byl, že získají investici již v první polovině loňského roku, ale po mírném zdržení se teď může dvojice zakladatelů se svým týmem naplno pustit do rozvoje svého byznysu. Kromě představení nových produktů či posílení obchodního týmu chce díky investici podpořit růst v Německu, kde své produkty prodává například již v řetězcích Edeka a Tegut.
Nastartujte svou kariéru
Více na CzechCrunch Jobs„Díky investici se nyní můžeme soustředit na vylepšení produkce cvrččí bílkoviny, která má v budoucnu kvůli své udržitelnosti velký potenciál nahradit část produkce masa. Cílíme především na rozvinuté trhy, jako je Německo, avšak i zde chceme uvést naše nové produkty, například krekry z cvrččí mouky na bázi sušených semínek a zeleniny. Lidé si rovněž budou moci brzy zakoupit těstoviny či proteinový nápoj,“ říká Hušek.
Sens dodává značnou část své produkce zákazníkům prostřednictvím svého e-shopu, u nás však také přes online supermarket Rohlik.cz či řetězec Makro. Zájem o podobné produkty nebo i přímo cvrččí mouku pro jiné výrobce je podle firmy pořád velký.
S ohledem na uspokojení rostoucí poptávky po cvrččí mouce Sens v roce 2018 v Thajsku otevřel největší automatizovanou cvrččí farmu na světě a i díky tomu se řadí k průkopníkům potravin s alternativním zdrojem bílkovin. Specializovanou továrnu čeští podnikatelé postavili společně s Nicolasem Berym, francouzským specialistou na výrobu mouky z hmyzu, který s nimi buduje i celý startup.
Část nově získané investice proto plánuje tuzemský cvrččí startup využít i na větší automatizaci zmiňované farmy a navýšení její produkce s cílem zefektivnit výrobu cvrččího proteinu natolik, aby byl levnější než kuřecí.
„Těší nás, že se Sensu daří. Lidé se stále více zajímají nejen o životní prostředí, ale také o inovativní a udržitelné potraviny. Věříme, že se alternativní zdroje proteinů, jako jsou produkty z cvrččí mouky, brzy dostanou do povědomí zákazníků a rozšíří se nejen po Evropě, ale i po celém světě. Přece jenom se firmě podařilo to klíčové, zbavit část veřejnosti předsudků,“ dodává Vítek Šubert, spoluzakladatel a CEO UP21.