Bill Gates daruje dalších 700 milionů dolarů na boj se smrtelnými nemocemi včetně AIDS

Michal PtáčekMichal Ptáček

bill

Foto: Netflix

Spoluzakladatel Microsoftu, miliardář a filantrop Bill Gates

0Zobrazit komentáře

Ačkoliv Billa Gatese bude naprostá většina veřejnosti vždy vnímat především jako geniálního podnikatele, zakladatele společnosti Microsoft a také jednoho z nejbohatších lidí světa, existuje oblast, ve které je vliv třiašedesátiletého Američana v posledních letech ještě významnější.

Rodák ze Seattlu totiž díky obrovskému jmění, kterým disponuje (zhruba 105 miliard dolarů), patří také mezi největší světové filantropy a prostřednictvím Nadace Billa a Melindy Gatesových, kterou založil společně se svojí ženou, už roky přispívá na léčbu smrtelných nemocí, univerzitní stipendia nebo boj s chudobou v rozvojových zemích.

Bill a Melinda Gatesovi

Právě v rámci nadace, která je mimo jiné největší soukromou charitativní organizací na světě, Gates poskytne na léčbu smrtelných nemocí dalších 700 milionů dolarů, v přepočtu 16,4 miliardy korun. Finance po dobu následujících tří let od Gatese a jeho ženy získá švýcarská nezisková organizace The Global Fund specializující se převážně na boj s AIDS, malárií a tuberkulózou.

Celkovým cílem je od dalších dárců a investorů získat 14 miliard dolarů, v přepočtu 330 miliard korun. Právě kvůli tomu se tento týden sešli hlavy států, šéfové největších firem a zdravotničtí experti ve Francii, kde například francouzský prezident Emmanuel Macron všechny přítomné vyzval, aby zvýšili své příspěvky a pomohli dobré věci.

„Pokud splníme naše závazky na následující tři roky, může být zachráněno 16 milionů životů,“ uvedl podle deníku The Washington Post Macron. Francie svůj stávající příspěvek navýšila o 15 procent na 1,24 miliardy eur (32 miliard korun) a spolu se Spojenými státy, jež se zavázaly poslat The Global Fundu v následujících třech letech 4,68 miliardy dolarů (110 miliard korun), patří k největším dárcům.

Implantát pod kůži, který zabrání propuknutí AIDS

Jde o iniciativu, která rozhodně dává smysl. Jak totiž uvedl Bill Gates, v odvětvích, do kterých The Global Fund aktivně investuje, klesá lidská úmrtnost až o 40 procent. Ukázkovým příkladem revolučních objevů, které mají šanci boj proti těmto nemocem posunout na další úroveň, je dle amerického filantropa například americká farmaceutická společnost Merck & Co. Ta vyrábí speciální implantát, který by měl po jednoduchém voperování do paže pacienta zabránit propuknutí AIDS.

Dalším nadějným projektem je podle Gatese společnost GlaxoSmithKline, která zase vyvíjí novou vakcínu proti tuberkulóze.

sierra

Nadace Billa a Melindy Gatesových se velmi aktivně angažuje v rozvojových zemích

Právě turbekulóza, AIDS a malárie jsou nemoci, na které se Gatesovi zaměřují nejvíce. Ostatně i přes mohutné investice a stále lepší lékařskou péči každé dvě minuty na malárii zemře jedno dítě a tisíc dospívajících dívek je nakaženo HIV. Čtyřicet procent lidí, kteří onemocní tuberkulózou, se zároveň s touto nemocí dále neléčí.

Bill Gates zároveň upozornil na jeden nebezpečný trend, který v poslední době pozoruje. Jednotlivé země, převážně z řad světových mocností mají totiž stále odtažitější přístup k zahraniční lékařské pomoci a prostředky do ní investované se neustále snižují. Právě tuto mezeru by měl The Global Fund pomoci zacelit.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym