Zlaté české ručičky znovu uspěly na globálním poli. Americký obr kupuje pražské herní studio Geewa

endrle2Insider

Foto: Geewa

Zakladatel a šéf českého herního studia Geewa

0Zobrazit komentáře

Za posledních dvanáct měsíců se událo tolik významných akvizic na poli českého herního průmyslu, co se nepodařilo za celou předcházející dekádu. Loni v únoru to bylo pražské Warhorse Studios, tvůrce hry Kingdom Come: Deliverance, které koupila firma THQ Nordic za víc než miliardu korun. V druhé polovině loňského roku pak pražské studio Beat Games, které stojí za nejprodávanější VR hrou historie Beat Saber a koupil ho Facebook, a nyní přichází další významný úspěch.

Má ho na svědomí tuzemská herní společnost Geewa, která stojí za hity jako Smashing Four nebo Pool Live Tour, vedená zakladatelem Milošem Endrlem. Geewa v rámci čerstvé akvizice putuje do rukou kalifornského obra AppLovin, jenž vyvíjí nástroje na podporu mobilních her a jejich růstu v ekosystému. Hodnota transakce by se podle našich informací měla pohybovat ve stovkách milionů korun.

Od roku 2014 v Geewě drží podíl skupina KKCG miliardáře Karla Komárka, která do firmy investovala 82 milionů korun prostřednictvím fondu Springtide Ventures, a postupně ho navýšila až na 62 procent. Získané prostředky v té době herní firma využila především na marketing svých čtyř nově vyvíjených her. Největším hitem je pro Geewu ale aktuálně zmíněný Smashing Four, který se drží v prvních 250 nejpopulárnějších hrách a podle Endrleho slov vydělává milion dolarů měsíčně.

smashingfour

Foto: Geewa

Největší herní hit české Geewy Smashing Four

Dalších 32 procent ve firmě drželi polští investoři MCI TechVentures a zbývajících 6 procent pak sám Miloš Endrle, který Geewu v roce 2005 zakládal, a několik malých andělských investorů. Celých 100 procent společnosti nicméně nyní přechází pod AppLovin, kde bude Geewě i nadále šéfovat Endrle.

„Máme za sebou vůbec nejúspěšnější rok naší existence a načasování partnerství se společností AppLovin tedy nemohlo být lepší,“ říká k akvizici zakladatel a šéf Geewy Miloš Endrle. „Těšíme se na to, že díky odborným znalostem společnosti AppLovin budeme moci své hry optimalizovat tak, aby dále celosvětově rostl počet jejich uživatelů,“ dodává.

Právě Smashing Four stojí za zájmem kalifornské firmy, která v ní vidí obrovský monetizační potenciál. Hra se totiž zaměřila na takzvané PvP souboje hráčů, tedy jeden na jednoho, které lze využívat v nejrůznějších systémech turnajů. Hráči si pak ve hře mohou dokupovat nejrůznější vylepšení a virtuální měnu.

„Náš tým si s týmem společnosti Geewa ihned porozuměl – jeho dobré vedení, herní hit Smashing Four a mimořádně talentovaní lidé v pražském sídle na nás mimořádně zapůsobili. Věříme, že AppLovin umožní škálování produktů studia Geewa za jeho hranice, takže se dostanou k hráčům z celého světa,“ potvrzuje CEO a spoluzakladatel AppLovin Adam Foroughi.

karel-komarek

Foto: KKCG

Miliardář a majitel skupiny KKCG Karel Komárek

Nutno dodat, že i pod AppLovinem bude Geewa nadále samostatným herním studiem, které bude i nadále vyvíjet jak Smashing Four, tak případné další tituly. Letos plánuje vydat novinku Smash Casters, která by chtěla na Smashing Four navázat, a opět učarovat hráče na americkém kontinentu, k čemuž má samozřejmě pomoci i AppLovin. Aktuálně má Endrleho firma přes 60 zaměstnanců, kdy pravděpodobně většina i nadále zůstane pod novým vlastníkem.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym