Čistší vzduch a život v benátských kanálech naznačují, jak by se dařilo planetě bez přítomnosti člověka

venice

V benátských kanálech je teď voda čistší než obvykle

0Zobrazit komentáře

Již v současné chvíli je jasné, že koronavirus za sebou zanechá obrovské množství škod, ale možná i něco alespoň trochu pozitivního. Indicií by mohli být delfíni v klidných vodách sardinského přístavu a hejna ryb, která v benátských kanálech vystřídala turisty na gondolách.

Záběry italské vodní fauny vzbudily v minulých dnech velké emoce, byť byly informace o nich zkreslené. Nicméně změny potvrzují i pozitivní dopad koronaviru, který se projevuje nejen v Itálii. Jedním z vypozorovaných pozitivních efektů, které za sebou pandemie zanechává, je pročišťující se ovzduší nad oblastmi, které byly nákazou zasaženy nejvíce. Očistou však neprochází jen vzduch, ale také voda v proslulých benátských kanálech.

Pokud byste do Benátek zavítali v kteroukoliv jinou dobu, jen ne v časech koronaviru, pak by byly tamní kanály plné turistů i místních prohánějících se tam a zpět v tradičních gondolách a dalších plavidlech, která fungují i jako MHD. Dnes je však situace zcela jiná. Turisté z důvodu uzavření celé oblasti zmizeli a uvázané gondoly se pohupují na vlnkách hladiny kanálů, které jsou nezvykle klidné.

benatky2

Benátské kanály jsou obvykle plné gondol s turisty a dalších lodí

Tento klid způsobil pročištění vody, která není neustále čeřena lodními šrouby a dlouhými bidly, kterými gondoliéři uvádějí své úzké loďky do pohybu. Mrtvo však v benátských vodách není, ba naopak, život se sem začíná vracet v trochu jiné podobě.

Díky průzračnosti vody jsou najednou vidět hejna ryb prohánějící se v kanálech a větší klid mají i vodní ptáci, kteří mohou nerušeně plavat i na místa, která jim byla z důvodu vodního provozu dříve zapovězena. Pro Benátčany je čistá voda v kanálech něčím zcela jedinečným a řada nadšených videí dokazuje, že Italové v nelehkých časech vítají takovéto zprávy s otevřenou náručí.

O překvapení se postaral také delfín v sardinském přístavním městě Cagliari, který sem připlul díky absenci lodního provozu. Právě tento mořský savec se stal hlavní hvězdou nepravdivých zpráv hovořících o delfínovi v benátském přístavu, kde se ve skutečnosti neobjevil.

Delfín se okamžitě stal virálním internetovým hitem, avšak National Geographic varoval předtím, že se jedná jen o falešnou senzaci, která by neměla být šířena. Cagliari, kam delfín připlul, se nachází vzdušnou čarou tisíc kilometrů jižně od Benátek na ostrově Sardinie.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

V tomto případě se však nemůžeme Italům úplně divit. Jednalo se totiž o jednu z nejveselejších zpráv, která se za poslední týdny na jejich sociálních sítích a v médiích objevila.

https://www.youtube.com/watch?v=cm7Py-PsXV4

Hned se lépe dýchá

Pozitivní efekt spojený s útlumem aktivit lidí v oblastech nejvíce zasažených koronavirem se projevuje také v množství emisí ve vzduchu. Naměřené hodnoty oxidu dusičitého v ovzduší jsou výrazně nižší nad některými čínskými oblastmi i nad Pádskou nížinou v severní Itálii.

Důvodem je pozastavení výroby, dopravy i spotřeby uhlí, což má za následek nižší produkci emisí. Ty se nedostávají do vzduchu v tak vysokých objemech, a proto satelitní snímky, které mapují situaci znečištění ovzduší, hlásí rapidní zlepšení.

italy

Foto: ESA

Satelitní snímky zobrazující změnu nad Pádskou nížinou

Nejpostiženější oblasti však nejsou tím jediným místem, kde se mohou pozitivní změny odehrávat. Zlepšení kvality ovzduší by nyní mohlo zaznamenat v podstatě každé město, ve kterém byl omezen pohyb osob, a tedy i dopravních prostředků, které se značnou měrou podílejí na znečišťování městského ovzduší.

„Očekávám, že naše úroveň znečištění ovzduší pravděpodobně klesne, protože se zmenšil počet vozidel v ulicích. A my víme, že vozidla jsou naším největším zdrojem znečištění ovzduší,“ uvedl pro WHYY komisař pro zdraví města Philadelphia Thomas Farley.

Jaké budou důsledky?

Aktuální výpadek chodu mnoha mechanismů, díky kterým na této planetě fungujeme, nám skvěle dokazuje, čím by se nám mohla planeta odvděčit, kdyby některé z oněch mechanismů přistupovaly k životnímu prostředí s větší péčí a respektem. Možná tato situace některým otevře oči, stejně jako to udělala obyvatelům Benátek hejna malých rybek, jež se jim nyní prohánějí pod jejich okny.

cupr-tw

Přečtěte si takéTomáš Čupr a Rohlik.cz jsou k nezastavení. Nákup nově doručí po celém Česku a rozvezou jídla ze známých restauracíTomáš Čupr a Rohlik.cz jsou k nezastavení. Nákup nově doručí po celém Česku a rozvezou jídla ze známých restaurací

Koronaviru bude v učebnicích dějepisu zcela jistě vyhrazena vlastní kapitola, ve které nebude chybět ani výčet jeho důsledků. Zda v nich budou popsány přehodnocené vztahy člověka k životnímu prostředí, nebo jen znovu zatažené mraky na Čínou a kalná voda v benátských kanálech, je otázkou, na kterou je momentálně těžké hledat odpověď.

Falešné maso Fy ze sopečných mikrobů, které podporuje i Bill Gates. Američané ukazují další gastronomický směr

Filip HouskaFilip Houska

Sustainable Bioproducts

Foto: Nature’s Fynd

Thomas Jonas, šéf Nature’s Fynd

0Zobrazit komentáře

Na trh s alternativními podobami masa míří další ambiciózní hráč, který si pro svůj start dokázal zajistit slibnou finanční podporu od Billa Gatese a dalších zvučných postav. Jmenuje se Nature’s Fynd a na rozdíl od svých konkurentů jako Impossible Foods či Beyond Meat sází na zcela odlišné složení – vynechává směs sóji a luštěnin a pracuje se speciální odrůdou hub, která se nachází mimo jiné v sopečných pramenech.

Byť se rostlinné náhražky masa mohou řadě lidí jevit jako zvláštní, situace se má tak, že se pomalu ale jistě stávají součástí moderní gastronomie i supermarketových pultů. Může za to zejména zmíněná dvojice amerických výrobců, která se do produkce těchto alternativ silně obula v loňském roce a podařilo se jim dostat rostlinné suroviny i do předních řetězců s rychlým občerstvením.

Není proto divu, že se o něco podobného průběžně snaží i další výrobci. Jedním z příkladů může být britská firma Daring Foods, která experimentuje s kuřecím masem bez jakéhokoliv živočišného proteinu. Za zmínku stojí i očekávaný krok IKEA v podobě nabídky alternativních masových koulí nebo burger od českých tvůrců práškového nápoje Mana.

natures-fynd-1

Foto: Nature’s Fynd

CEO Nature’s Fynd Thomas Jonas ve své laboratoři v Chicagu

Je jich relativně dost, nicméně všichni zpravidla počítají se sójou coby klíčovou ingrediencí pro tvorbu falešné masové směsi, z níž by se placky daly vytvořit. Jiný názor na to má americký startup Nature’s Fynd (dříve Sustainable Bioproducts), který se na ryze sójový základ s patřičným ochucením nechce soustředit. Naopak sahá po houbách.

Sopečné mikroorganismy, kterým věří i Bill Gates

Klíčem k úspěchu je podle šéfa Nature’s Fynd Thomase Jonase specifická linie půdních heterotrofních mikrooganismů, které se vyskytují v sopečných pramenech Národního parku Yellowstone. Alespoň tam ji před časem objevil hlavní vědec startupu Mark Kozubal v rámci projektu podpořeného agenturou NASA.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Vzhledem k tomu, že se tyto mikroby mohou po správném procesu fermentace stát takzvaným superproteinem, šlo pro Jonasův tým o jedinečné zjištění, které vedlo ke startu produkce nového alternativního masa nazvaného jako Fy. Dokonce to přesvědčilo i miliardáře, filantropa a zakladatele Microsoftu Billa Gatese.

bill-gates-3

Foto: MSC / Mueller

Miliardář a filantrop Bill Gates

Ten se prostřednictvím svého investičního fondu Breakthrough Energy Ventures podílel na v pořadí druhém investičním kole, které mělo Nature’s Fynd podle magazínu Business Insider vynést dalších 80 milionů dolarů (zhruba dvě miliardy korun) pro následující rozvoj. Začátkem loňského roku nabral startup 33 milionů dolarů (840 milionů korun).

Novince věří mimo jiné i bývalý senátor a viceprezident Spojených států Al Gore, který se na investičním kole podílel z pozice zakladatele fondu Generation Investment Management. Otázkou však zůstává, jak rychle se celý proces výroby masa „nové generace“ posune. Nature’s Fynd jej teprve rozjíždí, což potvrzuje otevření nové továrny v Chicagu. Pokud vše půjde podle plánu, první produkty by se na pulty prodejen mohly dostat do jednoho roku.

Cíl je, aby maso nemělo žádnou původní chuť

Nature’s Fynd přistupuje odlišně nejen ke struktuře svého falešného masa, které na první pohled vypadá jako těsto, ale také k chuti. Zatímco se Beyond Meat, Impossible Foods a další snaží o to, aby jejich alternativní suroviny co nejvěrohodněji uspokojily chuťové buňky masožravců, Jonasova firma chce, aby maso z mikrobů v základu nemělo vůbec žádnou chuť.

ctirad-sara

Přečtěte si takéNaše cíle a sny se ze dne na den změnily. Řešíme, jak pomoci ostatním a při tom zachránit BeWooden, říká Ctirad SáraNaše cíle a sny se ze dne na den změnily. Řešíme, jak pomoci ostatním a při tom zachránit BeWooden, říká Ctirad Sára

Bude pak na lidech, kteří se rozhodnou, jak si pokrm ochutí. Jinak půjde o podobný zážitek, jako by jedli nekořeněný plátek kuřete, akorát by měli záruku, že je plný proteinu a potřebných vitamínů.

Celý plán má pochopitelně i ekologický podtext – sběr „hub“ má mít jen minimální dopad na životní prostředí a po stránce samotné fermentace, jejíž efektivitu ověřila léta praxe například pro produkci sýrů nebo vína, nepůjde o žádné zběsilé vypouštění emisí do ovzduší. Nehledě na to, že se ušetří i spotřeba vody a dalších cenných zdrojů.