Ikonický pokrm v novém. IKEA letos uvede rostlinnou variantu masových koulí, dorazí i do Česka

Filip HouskaFilip Houska

meatball-ikea-nemaso

Foto: IKEA

Rostlinná alternativa populárních masových kuliček z IKEA

0Zobrazit komentáře

IKEA je známá nejen pro svůj bohatý sortiment nábytku a věcí do domácností, ale také doplňkové služby, kterým vévodí restaurační zázemí a sortiment švédských kulinářských specialit. Snad každý zná ikonické masové kuličky, které jsou se značkou úzce spjaty a jen za minulý rok jich mělo být globálně prodáno přes jednu miliardu. Slavný pokrm se navíc brzy promění a bude nabízen i alternativně z rostlinných proteinů.

O veganské verzi populárních masových kuliček, které se v prodejnách IKEA běžně servírují s bramborovou kaší, smetanovou omáčkou a brusinkovým džemem, se mluvilo již loni na jaře. Tehdy švédský nábytkářský gigant představil jahodovou zmrzlinu bez jakéhokoliv zastoupení kravského mléka a také zeleninový hot dog vytvořený z kapusty, červené čočky, mrkve a zázvoru.

Nešlo však o jediná jídla, kterých si mohli užívat vegetariáni a vegani. Vedle dětského zeleninového burgeru měla IKEA v nabídce i zeleninové masové koule za 59 korun podávané s rajčatovým ragú se špenátem, brokolicí a bulgurem. Pokrm se ovšem zcela jasně prezentoval jako varianta ze zeleniny a nešlo tak o snahu napodobit chuť tradičního masa. To přichází až nyní.

ikea-nemasove-masove-koule-1

Foto: IKEA

Rostlinné masové koule budou vypadat stejně jako klasické

S ohledem na trend rostlinných náhražek masa IKEA ještě letos uvede nový typ masových koulí, které budou složeny z hrachového proteinu, ovsa, brambor a jablek. Všechny tyto ingredience mají být umíchány do takové podoby, aby co nejlépe napodobily texturu původní „masové varianty“ a současně i stejně chutnaly.

„Doufáme, že tyto nové veganské kuličky inspirují milovníky masových kuliček IKEA, aby vyzkoušeli udržitelnější alternativu, aniž by museli dělat kompromis, pokud jde o chuť a texturu jídla. Protože tyto kuličky vypadají jako maso a chutnají jako maso – ale neobsahují a nepotřebují maso,“ dodává pro CzechCrunch české zastoupení IKEA.

V průběhu letošního roku by se rostlinné masové koule měly objevit ve zhruba 290 prodejnách po celé Evropě, a to včetně České republiky. Nyní je otázkou, kdy se tomu tak přesně stane.

meat-balls-ikea

Foto: IKEA

IKEA má několik masových i nemasových variant svých populárních kuliček

IKEA měla pro magazín The Verge potvrdit srpnové uvedení na většině evropských trzích, tudíž bychom mohli očekávat, že bude tento termín platit i pro české pobočky IKEA. Na druhou stranu tuzemské zastoupení švédského nábytkáře prozatím přesný termín potvrdit nechce, do některých zemí pravděpodobně dorazí nemasové kuličky o pár měsíců později

Gastronomický trend, na který lidé slyší

S rostlinnými variantami tradičních masových pokrmů se v posledních měsících roztrhl pytel. Může za to zejména loňský rok, kdy se naplno projevila síla výrobců falešného masa jako Beyond Meat a Impossible Foods, kteří se uchytili i v předních fastfoodových řetězcích a inovují jak ikonické burgery (třeba Whooper od Burger Kingu), tak kuřecí křídla od KFC.

tesla-model3cz

Přečtěte si takéPrvní oficiální dodávkou Tesla zpečetí vstup na český trh. Její elektromobily dorazí k novým majitelům už příští týdenPrvní oficiální dodávkou Tesla zpečetí vstup na český trh. Její elektromobily dorazí k novým majitelům už příští týden

V dubnu navíc dorazí nový hráč pod názvem Daring Foods, který bude nabízet alternativní kuřecí maso bez živočišného proteinu, a v Česku se o podobnou gastronomickou „revoluci“ snaží mimo jiné firma Mana. Ta se proslavila svým práškovým nápojem.

Veškeré dění okolo rostlinného masa můžete sledovat pod tagem nemaso, kde budete mít k dispozici všechny zásadní novinky z tohoto rostoucího odvětví.

manaburger_white_2

Foto: Mana

Rostlinný burger od Many se jmenuje ManaBurger

Diskuze (0)

Novinka

Anonym