Stephen King a temné seriály fungují. The Outsider je s první sérií mezi těmi nejlepšími a dnes jde do finále

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

hbo-the-outsider-2

Foto: HBO

Tajemná minisérie The Outsider je nejnovějším hitem HBO

0Zobrazit komentáře

„Mistr hororu“ Stephen King patří k nejvíce adaptovaným žijícím spisovatelům. Naposledy byl na obrazovky převeden jeho hororový detektivní román The Outsider z roku 2018 v minisérii od HBO. Ta se už druhý měsíc drží na samotném vrcholu žebříčku nejsledovanějších seriálů na české verzi HBO GO a dnes se diváci dočkají jejího vyvrcholení.

Ačkoliv snad všichni znají divácky velmi vysoce ceněné filmy jako Vykoupení z věznice Shawshank a Zelená míle, mnohé stále překvapí informace, že vycházejí z povídek Stephena Kinga. Naopak nikoho nepřekvapí spojení jeho jména s horory Osvícení, Mrtvá zóna a nedávno také dobře přijatými zpracováními To a Doktora spánka.

Všechny tyto adaptace mají společné pro spisovatele typické detailní vykreslení psychologie postav, které jsou hlavním motorem příběhů. Důležité je tedy zprostředkovat osobnosti hrdinů dostávajících se do situací, jež pak působí jako nevyhnutelný osud a čtenáře či diváka zasáhnou ještě silněji.

hbo-the-outsider-3

Foto: HBO

Postavy The Outsidera se při řešení brutálních zločinů musí vyrovnat s vlastní ponurou minulostí

Televizí HBO zvolený formát minisérie je pro tento přístup ideální, avšak v případě Outsidera se s látkou pracuje trochu jiným způsobem. V jádru hororové vyprávění se zásadní rolí nadpřirozena je pojato extrémně seriózně a natočeno až Fincherovsky sofistikovaným stylem. To znamená, že pocity zneklidnění, napětí a strachu v divácích vyvolává pomalé sdělování informací, dlouhé jízdy kamery a všudypřítomné desaturované barvy.

Mysteriózní atmosféra plná pomalu se stupňujícího psychického tlaku tak z obrazovky vychází ve velmi uvěřitelném kontextu, který navíc celou dobu problematizuje otázku dobra, zla a role nadpřirozena v nich. The Outsider si díky tomu vysloužil nejen vřelé přijetí u diváků, ale také u kritiky.

V současnosti se jedná o jeden z nejlépe hodnocených běžících pořadů v televizi. Někteří ho dokonce neváhají označit za jednu z vůbec nejlepších adaptací Stephena Kinga. Naposledy se do jejího tajemného, temného světa mohou diváci vydat už dnes, kdy na HBO GO vychází poslední desátý díl a večer bude mít premiéru i na televizní stanici HBO.

hbo-the-outsider-4

Foto: HBO

Příběh začíná nevysvětlitelným činem ceněného člena místní komunity

Tedy, možná ne tak docela poslední. Ačkoliv byl The Outsider původně zamýšlen jako minisérie vycházející z obsahu románu a končící spolu s ním, velký kritický a divácký úspěch by mu mohl zajistit pokračování. Nedávno to v rozhovoru pro magazín IndieWire zmínil showrunner Richard Price, který je myšlence zcela otevřen v případě, že HBO projeví zájem.

Nebylo by to poprvé, co se minisérie této prémiové televize proměnila v seriál. V případě Temného případu byla tato otázka otevřena hned od začátku. U Sedmilhářek se pak zdánlivě uzavřené vyprávění ve druhé řadě rozšířilo o příběh hrdinek po události, která jim všem změnila život. Zatím je otázka, jestli se na totéž mohou těšit fanoušci televizního zpracování Watchmen.

The Outsider je každopádně jedním z nepříliš častých případů velmi temného hororového pořadu na pokračování, který skvěle funguje. Ve značné míře mu přitom pomohla ochota se vzdálit předloze, což by mohla být dobrá zpráva pro případnou druhou řadu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym