Psí roboti v první linii. Boston Dynamics našel pro čtyřnohé pomocníky využití v telemedicíně a dál je vylepšuje

Peter BrejčákPeter Brejčák

20200410-drspot-v1-pitch-min

Foto: Boston Dynamics

Robopes Spot upravený pro využití v telemedicíně

0Zobrazit komentáře

Robotičtí „pejsci“ z dílny americké firmy Boston Dynamics, která patří japonskému gigantovi SoftBank, dlouhodobě budí zájem veřejnosti. Ještě předtím, než se loni v září začaly první kusy robotů Spot distribuovat mezi první zákazníky, totiž předváděli mnoho kousků, na které by mohli být hrdí i majitelé reálných psů.

Dokáží přelézt plot, dělat salta vzad či například spolupracovat při otevírání dveří – zatímco jeden pomocí speciální „ruky“ dveře otevře, druhý kontroluje okolí a poté jimi projde. Využití našli také v disciplíně podobné psím spřežením, kdy jeden utáhl rikšu s Adamem Savegem ze známé show Bořiči mýtů, a v týmu o deseti psech pak utáhnou i náklaďák.

Využití robotů v praxi je samozřejmě mnohem širší a Boston Dynamics v posledních týdnech v souvislosti s pandemickou situací našlo jednu z dalších možností i v telemedicíně. Robotičtí psi se tak ocitají v předních liniích v boji proti nemoci COVID-19 společně se zdravotnickým personálem.

20200410-drspot-v1-iso-min

Foto: Boston Dynamics

Robopes Spot upravený pro využití v telemedicíně

„Mobilní roboti hrají zásadní roli při odstraňování lidí z nebezpečného prostředí. Posledních šest týdnů jsme strávili vytvářením a testováním zatížení a aplikační architektury, které umožňují našim robotům Spot pomoct snížit vystavení zdravotnických pracovníků novému viru COVID-19,“ popisuje svou nejnovější aktivitu Boston Dynamics,

Firma teď výsledky včetně nastavení hardwaru a softwarového designu zdarma nabízí jako open source, protože věří, že pro jejich fungování nejsou nezbytní roboti z její dílny, ale že se poznatky dají aplikovat i na řešení jiných výrobců.

Konkrétně přizpůsobení roboti pro práci v nemocnicích firma testovala v jednom zařízení ve státě Massachusetts. Oproti svým běžným kolegům je upravený model Spot vybaven iPadem a vysílačkami, čímž se z něj stává systém pro mobilní telekonference a umožňuje doktorům nebo zdravotním sestrám kontrolovat pacienty bez fyzického kontaktu – a snižovat tak riziko nákazy koronavirem.

20200410-drspot-v1-left-min

Foto: Boston Dynamics

Robopes Spot upravený pro využití v telemedicíně

Jedna z výhod robotického psa oproti konkurenčním řešením je, že díky svým nohám není odkázán na bezbariérový přístup a dokáže kráčet i po schodech, nebo, jako bylo zmíněno v úvodu článku, dokáže přelézt i plot.

Boston Dynamics vidí využití robotů v telemedicíně a souvisejících řešeních dlouhodobě. Aktuálně pracuje například i na možnostech, aby roboti mohli měřit teplotu pacientů, pomocí termodynamických kamer sledovat dýchání nebo puls. Robopsy je navíc možné využít i na dezinfekci prostor, třeba veřejné dopravy nebo nemocnic.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym