Poletí Starship Elona Muska také na Měsíc? NASA vybrala SpaceX i Blue Origin pro vyvinutí lunárních modulů nové generace

Jiří SvobodaJiří Svoboda

spacex-moon2

Foto: NASA

Takto by mohla vypadat varianta lodi Starship od SpaceX na měsíčním povrchu

0Zobrazit komentáře

Program Artemis americké NASA stále doufá, že do roku 2024 dokáže na Měsíc znovu vypravit mise s lidskou posádku. Za tímto účelem nyní udělila třem firmám kontrakty na vývoj lunárních modulů, které by měly s lidmi na Měsíci přistát – jsou mezi nimi i SpaceX Elona Muska, Blue Origin Jeffa Bezose a přidá se také firma Dynetics.

Blue Origin sází na model, který staví na tradičních základech pro lunární modul. Je založený na konceptu Blue Moon, který firma představila minulý rok. Stejně jako modul z programu Apollo bude využívat několik stupňů pro sestup a vzlet z Měsíce.

Pracovat na něm budou kromě samotného Blue Origin známé entity amerického inženýringu – Lockheed Martin, Northrop Grumman a Draper. První dvě zmiňované firmy se postarají o hardware všech tří stupňů modulu, Draper se pak zaměří na navigační systémy.

blueorigin-moon

Foto: NASA

Blue Origin navrhlo třístupňový lunární modul pro přistání na Měsíci

Dynetics, který patří do koncernu Leidos, bude na svém řešení spolupracovat s více než pětadvaceti subdodavateli. Oproti Blue Origin spoléhá jen na dva stupně. Charakteristické jsou pro něj také dva velké solární panely a nízko položená kabina, určená pro snadnější sestup na povrch Měsíce.

SpaceX má v rukávu nejméně konvenční řešení. Navrhuje, aby NASA přistála na Měsíci s upravenou verzí jeho lodě Starship, která je v delším horizontu určena pro lety na Mars. Nejedná se tak o klasický lunární modul, ale loď, která počítá jen s jedním stupněm. Ta by měla v celku na Měsíci přistát a ve stejném složení z něj zase odletět.

Vesmírný startup miliardáře Elona Muska ale bude ve svých snahách poměrně omezen požadavky od NASA. Ta totiž stále předpokládá, že na přepravu ze Země k Měsíci bude použita kombinace rakety Space Launch System (SLS) a posádkové kapsle Orion.

dynetics-moon

Foto: NASA

Dynetics navrhuje dvoustupňový lunární modul pro přistání na Měsíci

spacex-moon

Foto: NASA

SpaceX navrhuje jednostupňovou loď pro přistání na Měsíci

Z Orionu by se posádka měla přesunout do přistávacího lunárního modulu až ve fázi na oběžné dráze Měsíce. Starship však byla původně designovaná na to, aby celé lety, ať už k Měsíci nebo Marsu, podnikla na raketě Super Heavy, kterou vyvíjí SpaceX samotné.

Boeing se tentokrát neúčastní

Všechny tři firmy budou na svých designech pracovat zhruba rok, NASA nakonec vybere jeden z nich, který skutečně na Měsíc poletí. Přesto už nyní do všech třech kontraktů dává kombinovaně 967 milionů dolarů (téměř 24 miliard korun). Jen Blue Origin dostane na vývoj 579 milionů dolarů z celkové částky.

oliver-dlouhy-boxed

Přečtěte si takéOliver Dlouhý z Kiwi.com: Zákazníci od nás chtějí stovky milionů eur, které nemáme. Chápu je, ale čekáme stejně jako oniOliver Dlouhý z Kiwi.com: Zákazníci od nás chtějí stovky milionů eur, které nemáme. Chápu je, ale čekáme stejně jako oni

Ve výčtu třech firem poměrně překvapivě chybí Boeing, dlouhodobý obchodní partner amerického vesmírného úřadu, který ovšem v posledních letech selhává v několika ohledech. Pro Artemis vyvíjí zmíněnou raketu SLS, s jejímž vývojem je několik let pozadu. Problémy má i posádková kapsle Starliner, která při svém testovacím letu měla několik softwarových chyb a nedokázala se spojit s Mezinárodní vesmírnou stanicí.

artemis-nasa-moon

Foto: NASA

Astronauti by měli v rámci programu Artemis do pár let stanout na Měsíci

Samotný program Artemis se přitom stal prioritou Trumpova prezidentství a jeho cílem je poprvé od roku 1972 přistát s lidskou posádkou na Měsíci. Členkou posádky by měla být mimo jiných i první žena, která na povrch Měsíce vstoupí. Celkový rozpočet programu je 35 miliard dolarů a je prvním krokem k dlouhodobému cíli vybudovat stálou měsíční základnu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym