Nejvýkonnější Lamborghini v historii teď můžete mít i na poličce. Precizní model z LEGO Technic má téměř 4 tisíce dílů

lego-sian8

Foto: Lamborghini

Milovníci značek Lamborghini a LEGO mají o zábavu postaráno

0Zobrazit komentáře

Kvádr a aerodynamika k sobě nemají příliš blízko. Stejně tak by se mohlo zdát, že si k sobě nemůže najít cestu stavebnice LEGO a nejvýkonnější automobil značky Lamborghini. Protiklady se ovšem přitahují, a proto se i kostičkám dánského výrobce stavebnic dostalo té cti, aby dohromady vytvořily aerodynamický skvost jménem Sián.

Koupit si Lamborghini znamená disponovat částkou, za kterou se dá bez problému postavit velice pěkný rodinný dům. Jenže Lamborghini ví, že na světě existuje celá řada osob, pro které takto vysoká cenovka nepředstavuje žádný problém a za své vozy jsou schopni utrácet i mnohem vyšší sumy. Právě pro tyto speciální zákazníky si italská automobilka připravila jedovatě zelený model Sian, tedy to nejzuřivější monstrum, jaké kdy v jejích dílnách vzniklo.

Sián si ovšem nevyhlédli jen movití členové fanklubu italského výrobce nadupaných sportovních vozů. Zpráva o novince se dostala i do společnosti LEGO, konkrétně k lidem, kteří mají na starosti vytváření modelů pro pokročilou řadu LEGO Technic.

lamborghini-sian-9-min

Foto: Lamborghini

Lamborghini Sián

Jen těžko lze hledat souvislost mezi hranatou kostičkou Lega a aerodynamicky precizně zpracovaným Siánem. Pro ty, kteří navrhují nové modely LEGO Technic, je tento fakt tím nejmenší problém. Proto slovo dalo slovo a výsledkem je 3 696 kousků stavebnice, mezi kterými nechybí kola se zlatými paprsky a dílky zbarvené do jedovatě zelené.

LEGO dokáže reálné předlohy převádět za pomoci svých kostek do malých modelů až s neuvěřitelnou věrností a u automobilů to mnohdy platí dvojnásob. Odborníky v tomto ohledu jsou i Češi, kteří z kostek LEGO vytvořili například věrnou kopii Bugatti Chiron či McLaren Senna, a to navíc v životní velikosti.

Nový model Siánu od LEGO Technic je sice jen v měřítku 1:8, postavit si jej ovšem může v podstatě každý. Pokud se podaří dát vše na správné místo, měl by před očima vyrůst věrohodně zpracovaný model vozu, který nejenže skvěle vypadá, ale navíc disponuje i řadou funkcí.

lego-sian1

Foto: Lamborghini

lego-sian5

Foto: Lamborghini

Výkon sice nedává, ale i tak se jedná o skvělý detail

LEGO Technic totiž nenavrhuje modely, které jsou po sestavení vhodné jen k umístění do vitríny. Stavebnice je především hračkou, a proto se inženýři Lega snaží vždy navrhnout model interaktivní a funkční. V případě Siánu se sice nedočkáme toho, že by miniaturní V12 začala podávat výkon či schopnosti reálné předlohy, ale má například dveře, které lze vyklopit směrem vzhůru. Tím se odkrývá interiér vozu s funkčním volantem a pohyblivou řadicí pákou funkční osmistupňové převodovky.

Funkční je zde také odpružení kol a nastavitelný zadní spoiler. Malé překvapení je umístěno v zavazadlovém prostoru, který se objeví po otevření přední kapoty. Zde je ukryta cestovní taška, která je mimochodem dodávána i ve skutečném Siánu, a také sériové číslo modelu. Díky němu lze otevřít online obsah věnovaný práci zaměstnanců z Lega a designu skutečného vozu.

satra_brunn2-min

Přečtěte si takéLéčivé prameny z roku 1700 za 180 milionů korun. Kousek od švédského Stockholmu se prodává unikátní lázeňská vesniceLéčivé prameny z roku 1700 za 180 milionů korun. Kousek od švédského Stockholmu se prodává unikátní lázeňská vesnice

Spojitost mezi ním a kostičkou Lega se pokusil najít ředitel Lamborghini Stefano Domenicali, který řekl: „Kostka LEGO je stejně ikonická jako supersportovní vozy od Lamborghini. Oba ztělesňují snahu o hledání dokonalého designu prostřednictvím neustálého výzkumu a vývoje. Vytváří různé emoce při každém kontaktu a jsou ceněny po generace.“

lego-sian3

Foto: Lamborghini

Auto má řadu pohyblivých částí

Model se představil ve videu, ve kterém nechyběl ani videomapping. Pokud by si předtím někdo pomyslel, že představení obyčejného modelu z kostiček nemůže budit emoce, toto video jej rozhodně přesvědčí o opaku.

Prodej modelu LEGO Sián FKP 37 byl spuštěn právě dnes za částku 9 999 korun. Sáhnout hlouběji do kapsy je tak nutné i v případě LEGO modelu Siánu, který na délku měří jen 60 cm. Na poličce však bude vypadat skvěle.

lego-sian7

Foto: Lamborghini

LEGO nezapomnělo ani na charakteristické přední světlomety

lego-sian9

Foto: Lamborghini

Pohled na zadní část modelu

lego-sian4

Foto: Lamborghini

Dveře lze otevírat jako u skutečného vozu

lego-sian6

Foto: Lamborghini

Zlaté paprsky disků

lego-sian2

Foto: Lamborghini

Kombinace jedovatě zelené barvy v kombinaci ze zlatými disky jsou poznávacím znamením Siánu

Diskuze (0)

Novinka

Anonym