LEGO v Česku postavilo z více než milionu dílků stavebnice Technic pojízdné superauto Bugatti Chiron

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

lego-bugatti-chiron
0Zobrazit komentáře

Stavebnice LEGO Technic byla vždy určena pro starší věkovou kategorii, protože se díky její propracovanosti mohly stavět velmi detailní modely všech možných strojů. Co však nyní předvedlo několik konstruktérů ve výrobním závodě dánského giganta na Kladně, je přesto naprosto unikátní. Z více než milionu součástek se totiž v České republice postavil pojízdný model superauta Bugatti Chiron, který nyní bude LEGO vozit po celém světě.

Unikátní je nově představený model hned v několika ohledech. Jednak je ve skutečně „životní“ velikosti, navíc se při jeho stavbě nepoužilo vůbec žádné lepidlo a opravdu se rozjede. Se dvěma lidmi na palubě přesáhne rychlost 20 kilometrů v hodině.

lego-bugatti-chiron3

Na Bugatti Chiron pracovali čeští inženýři v kladenské továrně LEGO nepřetržitě posledních deset měsíců. Vývoj a konstrukce zabrala celkem 13 438 člověkohodin. Výsledkem je 1,5 tuny těžký model, který má v sobě 2 304 mikromotorků – díky nim se dokáže rozjet a může v parametrech vykázat výkon přes 5 koní.

„Naši designéři Technicu a inženýři z české továrny na Kladně, kde se staví také působivé modely pro LEGO obchody a Legolandy, odvedli úžasnou práci, jak ve znovuvytvoření ikonických tvarů Chironu, tak v umožnění ho řídit. Je to fascinující příklad stavebního systému LEGO Technic v akci a jeho potenciálu pro kreativní předělávky,“ uvedla Lena Dixen, senior viceprezidentka produktu a marketingu v LEGO Group.

Ze stavebnice LEGO Technic bylo vytvořeno prakticky všechno, jako má originální supersport Bugatti Chiron, od sedaček přes přístrojovou desku až po volant. Dokonce i fungující tachometr a zadní spoiler jsou z populární stavebnice. Z ní není jen ocelový rám, který tvoří základ celého modelu, převodovka či bezpečnostní pásy.

vespael

Přečtěte si takéLegendární Vespa začíná vyrábět svůj první elektrický skútr Elettrica. Dočkáme se ho už v říjnuLegendární Vespa začíná vyrábět svůj první elektrický skútr Elettrica. Dočkáme se ho už v říjnu

Pokud byste se dívali na stavebnicovou Bugatti a její předlohu z dálky, dost možná byste se mohli splést, která je která. LEGO je navíc skutečně postavilo vedle sebe, a to na zkušební dráze Ehra-Lessien, kde se testoval vůbec první, skutečný Chiron. Ten je nástupcem sportovního auta Bugatti Veyron a představen byl před více než dvěma lety.

Francouzská firma Bugatti Automobiles patří do koncernu Volkswagen Group, i proto zmíněné testování probíhalo právě v německém Ehra-Lessienu. Na dráze sice dostal Chiron z Lega na frak, protože opravdový supersport dokáže se svými téměř 1 500 koňmi jet až 420 kilometrů v hodině, ale přesto jde o unikátní model. Premiéru si odbude při závodě Formule 1 v italské Monze, který se koná 30. srpna.

lego-bugatti-chiron4
lego-bugatti-chiron5
lego-bugatti-chiron8
lego-bugatti-chiron7
lego-bugatti-chiron6
lego-bugatti-chiron9

Diskuze (0)

Novinka

Anonym