SpaceX pokračuje v krasojízdě. Elon Musk poslal do vesmíru další satelity Starlink, na oběžné dráze jich je už přes 480

Jiří SvobodaJiří Svoboda

spacex-starlink2

Foto: SpaceX

Start jedné z misí SpaceX, která vynáší na oběžnou dráhu satelity Starlink

0Zobrazit komentáře

Přestože si vesmírná společnost SpaceX minulý víkend připsala historický úspěch v podobě lidské posádky dopravené na Mezinárodní vesmírnou stanici, nic jí nebrání v tom, aby i nadále pokračovala ve své rutinní činnosti. V noci na čtvrtek tak vynesla na oběžnou dráhu další várku 60 internetových satelitů Starlink.

Již standardně se z floridského mysu Canaveral vznesla raketa Falcon 9, jejíž první stupeň se následně vrátil na Zemi a úspěšně přistál na mořské plošině v Atlantiku. SpaceX tak znovu potvrdilo svou vizi znovupoužitelnosti raket – tento konkrétní stupeň letěl do vesmíru už na čtyřech předchozích misích a pátý úspěšný návrat je nový rekord.

Podle aplikace Next Spaceflight byla tato mise celkově už 87. letem rakety Falcon 9, s 52. úspěšným pokusem o „zachránění“ prvního stupně. Navíc, uskutečnila se přesně 10 let od první mise Falconu 9.

spacex-starlink-booster

Foto: SpaceX

Boostery z rakety Falcon se pravidelně vrací zpátky na Zemi a znovu se použijí

Let plný satelitů Starlink se odvíjel přesně podle plánu a po oběžné dráze jich tak nově létá už úctyhodných 482, včetně dvou experimentálních z první testovací várky. Celkově jich chce firma Elona Muska zprovoznit až 42 tisíc, aby dokázala přenášet z vesmíru internetový signál do celého světa, včetně míst, kde zatím internet není.

Od amerických regulačních orgánů má Musk povolení vypustit zatím „jen“ 12 tisíc z nich, nicméně první důsledky záplavy satelitů se ukazují už nyní. Astronomové si totiž už od konce minulého roku všímají, že od solárních panelů jednotlivých satelitů se odráží k Zemi sluneční svit.

Vzniká tak efekt, kdy jsou fotky astronomů znehodnocené dlouhými světelnými čarami, které mají na svědomí právě satelity Starlink. Pozorování noční oblohy tak může být zásadně ztížené, jak ostatně ukazují i snímky českého astrofotografa Zdeňka Bardona přiložené v tweetu níže.

Astronomové tak bijí na poplach, protože s rychle přibývajícím počtem satelitů by problém jen narůstal. SpaceX ale ujišťuje, že na volání slyší a ostatně pracuje s americkou Národní akademií věd na vytvoření řešení. Jedním z cílů je, aby Starlinky nebyly vidět pouhým okem.

Ostatně i sledování letu satelitů noční oblohou pouhým okem, kdy za sebou desítky satelitů „jedou“ jako vláček mezi hvězdami, se v poslední době hodně řeší. Když jsou dobré podmínky a satelity zrovna letí kolem nás, lze je zahlédnout i z České republiky. Jak to vypadá, můžete sledovat na videu níže.

Lepší manévry i sluneční clona

Už v rámci předchozích letů se SpaceX snažilo satelity zkrátka ztmavit antireflexním povrchem. Podle vesmírné firmy Elona Muska tento tah snížil světelnost satelitu o 55 %, v posledním letu testuje ale i sofistikovanější řešení.

Na jeden ze satelitů totiž namontovala sluneční clonu, která by měla zajistit, že se od ní bude odrážet méně světla. Stejně jako celý Starlink je zařízení rozložitelné a svou pozici zaujme vždy těsně po vypuštění nákladu.

starlink

Foto: SpaceX

Vizualizace internetového satelitu Starlink od SpaceX

V plánu je také úprava pozice satelitů. V praxi by měla fungovat tak, že v různých fázích letu bude satelit natočený kolmo ke Slunci, tedy bez možnosti, aby se z něj sluneční paprsky odrážely. Jak ale uvádí v detailu magazín New Atlas, na druhou stranu to znamená, že v určitých fázích letu by antény satelitu mířily pryč od Země a pozemní stanice by s ním tak mohly zůstat v kontaktu kratší dobu.

Na výsledky obou opatření si ale budeme muset zatím počkat. Další dva lety se satelity Starlink SpaceX plánuje už tento měsíc a pokud udrží původní plán, do konce roku si připočte dalších dvanáct.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym