Dron, který vám ohlídá domácnost. Amazon láká na autonomní létající kameru a mění reproduktory Echo

Filip HouskaFilip Houska

always-home-cam-echo-dat

Foto: Amazon

Domácí dron Always Home Cam a nové Echo

0Zobrazit komentáře

Představa, kdy vám v domě nebo bytě létá dron a hlídá vaši domácnost, nemusí být dnes vzhledem k technologickým pokrokům nijak zvlášť přetažená za vlasy. Až teď ale nabírá reálných obrysů, které jí dává Amazon. Ten totiž v záplavě svých nových produktů odhalil i létající bezpečnostní kameru, která bude ze vzduchu kontrolovat místnosti a upozorňovat majitele na případné problémy.

Abychom byli přesní, za touto novinkou nestojí přímo Amazon, nýbrž výrobce bezpečnostních řešení Ring, kterého společnost Jeffa Bezose v roce 2018 koupila. Ten se dlouhodobě specializuje na doplňky pro zabezpečení domácností a největší úspěch slaví se svým inteligentním venkovním zvonkem.

Ring ovšem podniká také v oblasti chytrých bezpečnostních kamer, jejichž portfolio nyní rozšiřuje o zmíněného drona. Ačkoliv nevypadá jako bežné kvadrokoptéry od DJI, právě díky svému jednoduchému vzhledu bez výrazných vrtulí může ideálně korespondovat s domácnosti a létat jejím okolím, aniž by dělal přílišný hluk.

ring-always-home-cam_1

Foto: Amazon

Always Home Cam natáčí video jen během letu

Jak už z podstaty tohoto drona, nazvaného jako Always Home Cam, vyplývá, jeho využití míří na situace, kdy majitel domu nebo rodina není doma. Jinak sedí ve svém docku, kde se zároveň nabíjí, a vyčkává, až mu dá někdo přes aplikaci povel k letu. Pak vzletí a protože je zcela autonomní a umí rozpoznávat stěny i jiné překážky, měl by létat domácností bez jakýchkoliv úhon.

Aktivace letového režimu drona může nastat třeba tehdy, kdy je potřeba zkontrolovat, jestli jsou zhasnutá světla, vypnutá trouba, zastavená voda a podobně. Samozřejmě se hodí i pro kontrolu, zda se v domácnosti nepohybuje někdo nepovolovaný – v tomto případě se aktivuje sám, pokud ho upozorní další produkty Ringu, které jsou v domácnosti nainstalované. Například kamery nebo i zvonky.

Majitel domu poté může celý let drona kontrolovat ze svého telefonu, kam bude jeho let ve Full HD živě přenášen. Jakmile svou obhlídku po domácnosti ukončí, vrátí se zpět do svého docku. Základní podmínkou je nicméně správné „naprogramování“ stroje, lépe řečeno sestavení co nejpřesnější mapy vnitřních prostor domu či bytu – bez toho moc kouzel nedokáže.

Ring uvádí, že na vývoji této létající bezpečnostní kamery pracoval více než dva roky a do příštího roku potrvá, než se dostane na trh. Pak se ověří, jestli funguje tak, jak společnost popisuje a ukazuje ve videu. Cenově vyjde na 250 dolarů, v přepočtu nějakých 5 800 korun.

Reproduktory Echo mění design

Létajícím dronem do domácnosti to nekončí. Amazon se během představovaní nových výrobků a služeb zaměřil také na Echo, respektive populární řadu chytrých reproduktorů s podporou Alexy. V rámci ní udělal hned několik velkých změn, které jsou patrné na první pohled – modely Echo a menší Echo Dot totiž od základu mění design.

Dosud tato dvojice vypadala jako válec a puk, teď přechází na vzhled koule, která je z horní části potažena látkou kryjící reproduktor a dole svítí tenký barevný proužek indikující, zda zařízení právě poslouchá nebo reaguje na jiné úkony. Minimálně u většího sourozence by pak měl být navíc zajištěn i kvalitnější zvuk s adaptivním řízením.

echo-2020-1

Foto: Amazon

Nový design reproduktorů Echo

Zajímavou novinkou je v nové generaci Echa možnost zpracovávání vybraných příkazů přímo na zařízení, tedy v offline režimu, což má zajišťovat rychlejší vyřizování požadavků. Napomáhat tomu má i nový čip AZ1 Neural Edge, který pro rozpoznávání povelů využívá strojové učení. Nechybí ani podpora protokolu Zigbee.

Přepracované modely jsou již nyní dostupné k předobjednání za cenu 100 dolarů (2 300 korun) v případě vlajkové verze a 50 dolarů ze menší Echo Dot, který je nabízen i v hravé edici pro děti (s příplatkem 10 dolarů). Na trh vstoupí 22. října.

Vedle klasických reproduktorů Echo vyrukoval Amazon také s takzvaným Echo Show 10, který vychází ze stejného principu jako zmíněné modely, ovšem navíc nabízí displej. Ten se navíc nově zvládne i otáčet podle toho, kde se zrovna pohybujete, což se může hodit v případech, kdy chodíte po domácnosti.

K automatickému natáčení displeje ovšem Echo Show 10 nemá využívat integrovanou kameru, která slouží primárně k videohovorům, ale naopak váš hlas a směr, odkud přichází. To vše v kombinaci se strojovým učením.

Otáčet se za vámi má i po zvolání příkazu „Alexa“, čímž se vyvolá hlasová asistentka. Cenově bude vycházet na 250 dolarů (5 800 korun), zatím se ale neví, kdy na trh dorazí.

amazon-echo-show-10-1

Foto: Amazon

Echo Show 10 kontroluje i domácnost a upozorní vás na pohyb cizích osob

Ani to není vše, co Amazon odhalil. Zájemci se dále mohou těšit například na:

  • cloudovou streamovací službu Luna,
  • nové generace streamovacích zařízení Fire TV,
  • nové routery Eero 6 a Eero Pro 6,
  • nové bezpečnostní kamery pro auta (Ring)
  • nebo výkonnější procesor pro rychlejší pohánění Alexy.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym