Hry přes Xbox Game Pass lze hrát i na telefonech. Microsoft teď službu nabízí na 3 měsíce za 26 korun a chystá nové tituly

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

xbox-game-pass-cloud

Foto: Microsoft

Přes Xbox Game Pass lze hrát i na cestách

Současnost je více než kdykoliv jindy érou předplatitelských služeb. Za pravidelnou platbu si můžeme pouštět velké knihovny seriálů a filmů, mít neustále nejnovější telefon a dokonce nám mohou pravidelně chodit nové páry ponožek. V některých případech to není zrovna nejlepší řešení, v případě her ale může dávat dobrý smysl. A právě to si myslí i Microsoft.

Ten totiž svůj „Netflix na hry“, respektive Xbox Game Pass, nabízí v souvislosti s vydáním nové generace konzole na tři měsíce za 26 korun. V praxi se samozřejmě jedná o symbolickou cenu za 90 dnů nijak neomezené zkušební doby, od které si firma slibuje akvizici dalších hráčů.

Xbox Game Pass Ultimate tak v zásadě ukazuje své sebevědomí v tom, že je schopný zaujmout dlouhodobě. Stejně jako u zmíněného Netflixu a desítek dalších předplatných na zábavu znamená okamžitý přístup k velkému množství obsahu, ať už z produkce Microsoftu, nebo jiných vydavatelů.

V tomto případě jsou obsahem pochopitelně počítačové hry. Od nezávislých titulů jako Ori and the Will of the Wisps až po velké hity typu Forza, Doom Eternal, Destiny 2 s rozšířením Beyond Light, Minecraft Dungeons nebo Halo: The Master Chief Collection.

xboxx

Foto: Microsoft

Nová generace konzole Xbox s názvem Series X

Hned v den vydání se poté na Xbox Game Passu objevuje vše, co Microsoftu patří. Například samotný Flight Simulator 2020 přitom dokáže pohltit na desítky hodin díky průletům krajinami po celé zeměkouli. Jak jsme psali už před časem, nová verze leteckého simulátoru nabízí úchvatné pohledy, které si lze vychutnat i v českých strojích od Zlín Aviation a JMB Aircraft.

To ale může být jen program na jeden večer. Letos v listopadu do knihovny Game Passu přibyly hry obsažené ve službě EA Play, mezi nimiž jsou tituly ze sérií The Sims, FIFA, Mass Effect a mnoho dalších. Největší výhodou předplácení si celé knihovny her je fakt, že se není třeba předem rozhodovat, kterou si koupit.

Zvlášť nedávné vydání Cyberpunku 2077 naneštěstí ukázalo problém standardního modelu, kdy investujeme do toho, na co se právě nejvíce těšíme. Záhy se může ukázat, že nás hra nebaví tolik, jak jsme čekali, nebo má zásadní technické problémy. Už ji ale nelze běžně vrátit.

Předplatné typu Xbox Game Pass nebo konkurenční PlayStation Now umožňuje prostě vyzkoušet něco jiného, klidně každý den. Totéž platí u titulů, které nás zajímají, ale stačí nám je dohrát třeba jen jednou. Proč bychom je k tomu potřebovali navždy vlastnit?

Pokud se pro to přeci jen rozhodneme, Microsoft dává předplatitelům svého Game Passu slevu. Obecně však televizní i hudební streamovací služby už dávno ukázaly, že ačkoliv má takový model stále své místo, v mnoha ohledech může omezovat.

Do této kategorie patří i dostupnost limitovaná u zakoupených her většinou na jednu platformu. Xbox Game Pass přes svůj název funguje kromě konzolí od Microsoftu také na počítačích s Windows. Hráči si přitom mohou kterýkoliv z více než stovky titulů dostupných v Česku stáhnout a nainstalovat tak, jak jsou zvyklí.

xgp-cloud

Foto: Microsoft

Hrát přes Xbox Game Pass lze i na tabletu

Kromě toho Microsoft v září jako součást Game Passu Ultimate spustil i cloudové hraní, známé pod názvem Xbox Cloud Gaming. Jelikož hry zde běží na výkonném vzdáleném serveru a přes internet se posílá jen obraz a pokyny hráče, není problém si třeba Doom Eternal užít i na telefonu nebo tabletu s Androidem. Podle ohlasů přitom vše funguje poměrně spolehlivě, na rozdíl od některých konkurentů.

Jediným omezením zde zůstává nedostupnost pro Windows a také pro iOS, ovšem zapříčiněná Applem samotným. Cupertinská firma nedávno přístup do App Storu zablokovala všem aplikacím pro cloudové hraní, protože by prý „mohly obcházet jeho pravidla“. Microsoft proto už na jaro příštího roku chystá Cloud Gaming pro PC. Na iOS se pak objeví přímo v prohlížeči, stejně jako služby GeForce Now nebo Google Stadia.

Obecně letos Xbox Game Pass zažil možná nejsilnější rok od svého spuštění v roce 2017 a překročil 15 milionů uživatelů. Svůj vliv na to měla bezesporu pandemie, která znamenala značný nárůst počtu předplatitelů u všech možných streamovacích služeb. Game Pass a jemu podobné platformy navíc motivovaly hráče k přijetí jiného modelu, než na jaký byli zvyklí, protože mnozí z nich měli najednou více času než zakoupených her.

mars-dragon

Přečtěte si takéElon Musk lidstvo přibližuje k Marsu. O přistání by ale nemělo rozhodovat jen SpaceX, může totiž ohrozit tamní životElon Musk lidstvo přibližuje k Marsu. O přistání by ale nemělo rozhodovat jen SpaceX, může totiž ohrozit tamní život

Za jediný rok se proto na více než dva miliony zdvojnásobil globální počet předplatitelů PlayStation Now, největšího konkurenta služby Microsoftu. Tomu se mezi letošním dubnem a zářím dokonce podařilo nabrat pět milionů nových uživatelů.

V následujících měsících se pak chystá vše proto, aby podobné tempo růstu pokračovalo. Na jedné straně se dalším lidem do rukou dostává nová generace konzolí Xbox Series X a S, na druhé se má knihovna Game Passu neustále rozšiřovat. V září proto Microsoft za rekordních 7,5 miliardy dolarů koupil firmu vlastnící herní studio Bethesda se slavnými sériemi jako The Elder Scrolls, Doom, Quake nebo Fallout.

Jak už jsme zmínili v předchozím článku, snahou přitom není získat exkluzivní tituly jako spíš nabídnout co nejkvalitnější hry na předplatitelské platformě. Na leden příštího roku se tak chystá hororové The Medium a v průběhu roku přijde například Psychonauts 2 nebo široce očekávané Halo Infinite.

Partnerem článku a celého CzechCrunche je společnost Microsoft. V rámci CzechCrunch Premium spolupracujeme s vybranými partnery, se kterými připravujeme obsah na míru. Více najdete zde.