Microsoft v Česku začal oficiálně prodávat zařízení z rodiny Surface. Ukazuje, jak si představuje budoucnost počítačů

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

surface-proxt

Foto: Microsoft

Surface Pro X

Microsoft dlouhá léta pravidelně představoval videa s vizemi budoucnosti plná zajímavého hardwaru, sám zůstával ale především softwarovou společností. Do vytváření vlastních počítačů se americký gigant významně pustil až v průběhu poslední dekády a teď se svou kompletní řadou Microsoft Surface konečně přichází také do České republiky a na Slovensko.

Rodina Surface zahrnuje malé tablety, velké tablety, hybridní i klasické laptopy a dokonce i netradiční all-in-one desktop, který disponuje obří dotykovou obrazovkou. Díky oficiální spolupráci s největšími tuzemskými prodejci elektroniky si tak nyní mohou i čeští uživatelé naplno osahat, jak podle Microsoftu vypadá budoucnost tabletů a počítačů s Windows.

I když jsou u nás nejnovější produkty z řady Surface prozatím dostupné jen s anglickými hardwarovými klávesami, přesto mohou mnoho zákazníků přitáhnout. Microsoft se s nimi totiž během posledních let dokázal v mnoha ohledech přiblížit tomu nejlepšímu, co na trhu zařízení s Windows najdeme.

Windows je operační systém, který i přes rostoucí počet uživatelů macOS a alternativních systémů používá naprostá většina lidí na planetě, a tak je automaticky spojen jak s těmi nejnadupanějšími herními počítači, tak s nejhoršími vrzajícími netbooky, na jaké jde narazit. Na první pohled je zřejmé, že řada Surface pro Microsoft slouží jako nositel tváře značky a ztělesnění jejích představ o tom, jak mají moderní počítače vypadat a fungovat.

laptop-go

Foto: Microsoft

Surface Laptop Go

To ale zároveň neznamená, že by představovaly jenom vrcholová referenční zařízení, která fungují jako prezentace nějaké velké vize – právě naopak. Nejnovějším produktem je totiž například Surface Laptop Go, začínající na 17 990 korunách. Zaměřený je především na přenosnost. Nabídne proto kombinaci hliníku a plastu s hmotností mírně nad kilogram, asi osmihodinovou výdrž baterie, chytré funkce jako přihlašování otiskem prstu a 12,4palcový dotykový displej.

Ten má poměrně zvláštní poměr stran 3:2, který je však používaný napříč všemi zařízeními Surface. Záměrem je zde při všech úhlopříčkách vytvořit co největší užitnou plochu. Ačkoliv si tedy uživatelé často sledující video budou neustále všímat velkých černých pruhů, tak při běžné práci nebo surfování po internetu má vyšší displej nesporný přínos – a právě takovou činnost byste měli na Surface Laptop Go dělat především.

Na produktivitu v současném světě se soustředí také další prvky přenosného notebooku, který v tenkém rámečku nad displejem schovává webkameru s nadstandardním Full HD rozlišením a až překvapivě kvalitními stereo mikrofony, kterým sekunduje procesor Intel i5 se čtyřmi jádry. Už z popisu tak jde o malý laptop typicky určený pro méně náročné uživatele.

Jedinými omezeními zůstávají rozlišení displeje dosahující 1536 × 1024 bodů při velikosti 12,4 palce a nepřítomnost podsvícení klávesnice. Hustota pixelů by nicméně při typické vzdálenosti pohledu neměla být problém a podsvícení kláves nemusí scházet každému. Na denní úkoly tak počítač bez problémů postačí.

laptopgo-print

Foto: Microsoft

Čtečka otisků prstů na klávesnici Surface Laptop Go

Právě každodenní používání má přednosti zařízení Microsoftu demonstrovat nejlépe, podobně jako je to třeba u Applu. Jistě není tajemstvím, že se hardware výrobce Windows do určité míry v Cupertinu inspiroval. Výsledkem je totiž rozsáhlé využívání kovu, efektivní minimalismus a konzistentní designové prvky napříč všemi zařízeními, vytvářející ikonickou estetiku, ať už jde o počítač, tablet nebo velký displej.

Pokud tedy od Surface Laptop Go přecházíte například k tabletu Surface Go 2, i přes jiný typ zařízení je zřejmá stejná filozofie. Materiály jsou kvalitní, design čistý a funkční, používání dotykového displeje návykové. 10,5palcový tablet od Microsoftu potěší jak hračičky se zájmem o malé užitečné věci, tak klasické uživatele hledající cenově dostupný, ale prémiově působící produkt. Proto je také Surface Go 2 momentálně nejprodávanějším počítačem Microsoftu.

Obecněji je to počítač takřka ve stejné míře jako Laptop Go, jen začíná na 12 tisících, nemá až tak výkonný procesor a spodní půlku. Tu jde snadno nahradit dodatečným krytem s klávesnicí. Přesto nabídne ještě o něco delší výdrž baterie a hlavně ideální platformu i pro kreativnější práci s perem Surface Pen.

surfr3

Přečtěte si takéSurfařský byznys v zemi bez moře? Jakub Michna boří předsudky a lásku k vlnám přetavil v ryze českou značku SURFRSurfařský byznys v zemi bez moře? Jakub Michna boří předsudky a lásku k vlnám přetavil v ryze českou značku SURFR

V podobném duchu postupného přecházení mezi koncepty a výkonnostními úrovněmi se nese i zbytek přenosné části řady Microsoft Surface. Po zařízeních typu Go tedy následují Surface Pro 7 a Surface Pro X, které představují vrcholové tabletové počítače firmy. Zatímco první má 12,3palcový displej s rozlišením 2736 × 1824 pixelů a procesory Intel i3, i5 nebo i7, druhý o trochu zvětšuje zobrazovací plochu na 13 palců při rozlišení 2880 × 1920 pixelů a čipy Intelu mění za ARM. Ceny začínají na 24 tisících za Pro 7 a 27 tisících za Pro X.

Možná nejzajímavější koncept v sobě nicméně skrývá na první pohled klasický Surface Book 3, nejradikálněji totiž kombinuje velký tablet a výkonný laptop do jediného celku. V těle s klávesnicí skrývá větší baterii a dedikovanou grafickou kartu, 13,5palcový (či dokonce 15palcový) displej si lze však odpojit a používat samostatně jako zcela plnohodnotný tablet. Vstup do světa hybridu Microsoftu vyjde v základu na 44 tisíc korun. Profesionální uživatelé pak ocení letošní nabídku Surface Booku 3 s vrcholovou grafikou Nvidia Quadro RTX 3000.

surface-studio2

Foto: Microsoft

Nejdražší zařízení z rodiny Surface – Studio 2

A nakonec je tady jediné ryze desktopové zařízení Microsoftu, netradiční Surface Studio 2. Na jednu stranu platí jako jakýsi vrchol celé modelové řady, zároveň ale počítá s tím nejspecifičtějším typem uživatele. Spíše než počítač s velkým dotykovým displejem totiž představuje 28palcový dotykový displej, který má vlastní počítač.

Surface Studio 2 je díky tomu jediným produktem ve své kategorii na trhu, přičemž míří hlavně na profesionální grafiky s vysokými nároky na kreslení po barevně přesné obrazovce. Většina konkurence je menší, nenabídne pero s více než čtyřmi tisíci body tlakové senzitivity a nezahrnuje malý počítač zabudovaný do stojanu. A vlastně ani obdobnou ergonomii, u Surface Studia zajištěnou široce polohovatelným kloubem. Právě takové vlastnosti osvětlují cenu přesahující 100 tisíc, které se stanou hlavně pracovní investicí.

Partnerem článku a CzechCrunche je společnost Microsoft. V rámci CzechCrunch Premium spolupracujeme s vybranými partnery, se kterými připravujeme obsah na míru. Více najdete zde.