SpaceX nabírá na tempu. Získává další stovky milionů dolarů a vyšle Falcon Heavy na jižní pól Měsíce

Jiří SvobodaJiří Svoboda

spacex-boxed

Foto: SpaceX/Flickr

Raketa Falcon Heavy od SpaceX

0Zobrazit komentáře

SpaceX se postupem času stalo etalonem ve světě komerčních letů do vesmíru i pár kilometrů nad zem, ale další novinky z impéria Elona Muska ukazují, že rozhodně nepolevuje v tempu. K předchozím investicím teď vesmírná společnost přidává další podstatné finanční injekce a oznámila i novou misi pro svou největší raketu Falcon Heavy.

Po finanční stránce SpaceX připisuje dalších 314 milionů dolarů (6,8 miliardy korun) k únorové obří investici ve výši 850 milionů dolarů. Celkově už tak nabralo 1,16 miliardy dolarů (25 miliard korun). Jak píše CNBC, to z firmy Elona Muska dělá firmu o hodnotě 74 miliard dolarů, tedy přibližně 1,6 bilionu korun. Tím se i nadále řadí mezi nejhodnotnější startupy světa.

Investoři vkládají velkou důvěru zejména do programu Starlink, který má za cíl opatřit každé místo na Zemi internetem ze satelitů. K dnešnímu dni jich Muskova společnost vypustila na oběžnou dráhu přes 1 400 a na další tisíce má povolení. Jak firma oznámila na začátku února, jejich služby nyní aktivně využívá přes 10 tisíc zákazníků, zatím však pouze na severní polokouli. Spojení stabilně dosahuje rychlosti stahování okolo 100 megabitů za sekundu.

starlink

Foto: SpaceX

Vizualizace internetového satelitu Starlink od SpaceX

Velké finanční injekce si žádá ostatně i program vývoje lodi Starship, která nabírá stále reálnějších obrysů na kosmodromu v jižním Texasu. Zatímco její výsledná podoba by jednou měla lidstvo dopravit na Mars, pro tuto chvíli mají její prototypy v různé fázi vývoje za sebou „pouze“ devět suborbitálních testovacích letů.

Vývoj plavidla Starship postupuje mílovými kroky a nejvýše se zatím podařilo vystoupat prototypu SN8 – konkrétně do výšky 12,5 kilometru. I ten, stejně jako zatím všechny ostatní, měl ovšem problémy při přistávací sekvenci a explodoval. Úspěšně přistát se před pár týdny povedlo modelu SN10, ale i ten následně zastihly problémy a zničení.

Nové uplatnění pro Falcon Heavy

Letos zatím SpaceX vypustilo na oběžnou dráhu deset raket Falcon 9, s výjimkou dvou letů všechny právě na dopravu vlastních satelitů Starlink. Trochu upozaděn tak nadále zůstává Falcon Heavy, nejsilnější raketa SpaceX, která je de facto trojnásobkem svého využívanějšího kolegy. Včetně inauguračního letu v únoru 2018 tak zatím letěl Heavy jen třikrát. Další mise je nicméně v přípravě.

Jak oznámil server Cnet, velmi zajímavý bod programu připravil i pittsburský startup Astrobotic ve spolupráci s NASA. Těžkotonážní raketu od SpaceX si totiž vybral pro misi přistávacího modulu Griffin, který donese vozítko zvané Viper na jižní pól Měsíce. To je místo, kde ještě nikdy žádný člověk ani družice nebyli. Podle tvůrců zde bude komplexně mapovat geologii a vědci doufají, že nalezne nová vodítka ke kapalné vodě. Mise by se měla uskutečnit v roce 2023.

Naposledy Falcon Heavy letěl v červnu 2019, ovšem pokud vše půjde plánu, hned dvakrát tuto raketu příznivci kosmonautiky uvidí ještě letos. V obou případech, v červenci a říjnu, půjde o tajné mise pro letectvo USA.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym