Boeing vložil 20 milionů dolarů do Virgin Galactic. Miliardář Branson chce brzy vynést první turisty do vesmíru

Jiří SvobodaJiří Svoboda

080717_VIRGINGALACTIC-VSSUNITY_MP

Foto: Virgin Galactic

Raketoplán VSS Unity typu SpaceShipTwo od Virgin Galactic

0Zobrazit komentáře

Letecký gigant Boeing byl u většiny amerických vesmírných misí už od doby, kdy se první astronauti dostávali do vesmíru a kdy se Neil Armstrong procházel jako první člověk na Měsíci. Fungoval a i v budoucnu bude fungovat jako partner pro NASA a není tak divu, že své vesmírné aktivity rozšiřuje i do soukromé sféry.

Nově totiž americký výrobce letecké techniky oznámil investici do startupu Virgin Galactic, za kterým stojí miliardář Richard Branson. Za 20 milionů dolarů (470 milionů korun) dostane blíže neupřesněný minoritní podíl ve firmě, která se chystá vynášet do vesmíru první vesmírné turisty.

Takzvané suborbitální lety – tedy takové, kdy se loď dostane na hranici vesmíru a začne padat zpět k Zemi – ve vesmírné lodi SpaceShipTwo si předplatilo už více než šest stovek lidí, každý za 250 tisíc dolarů (5,8 milionu korun). Virgin Galactic doufá, že první komerční pasažéry by mohl zhruba do výšky sto kilometrů vynést už příští rok.

richard-branson-virgin-galactic2

Foto: Virgin Galactic

Miliardář Richard Branson

K reálnému podílu ve firmě se Boeing dostane až poté, co Virgin Galactic vstoupí koncem tohoto roku na newyorskou burzu. Tento záměr firma oznámila už v červenci – z Virgin Galactic by se se měla stát veřejně obchodovatelná společnost díky spojení se Social Capital Hedosophia Holdings, tedy entitou, která už na newyorské burze je a která bude po vstupu na burzu ve Virgin Galactic držet 49 procent. Za to zaplatila 1 miliardu dolarů v akciích a 300 milionů v hotovosti.

„S naší strategickou investicí chceme pohánět komercializaci vesmíru a rozšířit mezi zákazníky bezpečný, efektivní a k životnímu prostředí zodpovědný způsob dopravy,“ uvedl Brian Schettler, manažer fondu Boeing HorizonX Ventures, přes který investice proběhne.

Spolupráce do budoucna

Dvacet milionů dolarů je samozřejmě řádově zcela jinde, a tak je investice od Boeingu spíše signálem k budoucí spolupráci. Jakou bude mít podobu, ale zatím není známo. „Je to začátek spolupráce, která bude důležitá pro budoucnost letecké i vesmírné turistiky, jež jsou přirozenými kroky ve vývoji lidstva,“ řekl Richard Branson.

Připomeňme, že Boeing má na svědomí například raketu programu Apollo Saturn V a je primárním kontraktorem NASA pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Podobně jako SpaceX se svým Crew Dragonem chce také Boeing pomocí své lodi CST-100 Starliner vynášet astronauty na ISS.

Foto: Virgin Galactic

VSS Unity a VMS Eve od Virgin Galactic

Virgin Galactic podniká lety, při kterých je SpaceShipTwo nejdříve vynesena do patnáctikilometrové výšky pomocí mateřské lodi typu WhiteKnightTwo. Tam se oddělí, zažehne své raketové motory a vynese posádku do výšky 80 až 100 kilometrů nad zemským povrchem. V provozu je aktuálně jen jeden pár těchto strojů, konkrétně zvané VSS Unity a VMS Eve.

petr-rokusek-min

Přečtěte si takéPetr Rokůsek z Nano Energies: Budoucnost je v investicích do vlastních elektráren. Stanou se z nich tiskárny penězPetr Rokůsek z Nano Energies: Budoucnost je v investicích do vlastních elektráren. Stanou se z nich tiskárny peněz

Společnost zatím podnikla dva takové úspěšné lety s lidskými piloty. Poprvé se na hranici vesmíru dostala v prosinci 2018, podruhé v únoru letošního roku. Mezitím rozvíjela především svou infrastrukturu a v srpnu otevřela v poušti v Novém Mexiku svůj „kosmický přístav“ zvaný Gateaway to Space. Ten bude pro budoucí lety terminálem a řídícím střediskem zároveň.

Miliardář Richard Branson založil Virgin Galactic už v roce 2004. Do problémů se společnost dostala především v říjnu 2014, kdy fatální nehoda SpaceShipTwo stála život jednoho z pilotů. Jiná Bransonova firma, Virgin Orbit, mezitím začala pracovat na tom, aby mohla do vesmíru vypouštět satelity z křídla modifikovaného Boeingu 747-400. Z něj se za letu bude odpojovat 21 metrů dlouhá raketa LauncherOne, která náklad ponese na oběžnou dráhu.

virgin-galactic-factory

Foto: Virgin Galactic

Továrna Virgin Galactic

Diskuze (0)

Novinka

Anonym