Rockaway dává 14 milionů korun do společného projektu s Ackee. Zaměří se na bezpečnost blockchainu

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

ackee-blockchain

Foto: Ackee Blockchain

Viktor Fischer (Rockaway Blockchain Fund) a Josef Gattermayer (Ackee)

0Zobrazit komentáře

Udělat z Prahy ještě významnější adresu ve světě blockchainu. Takový plán mají zástupci rychle rostoucího investičního fondu Rockaway Blockchain Fund a pražské vývojářské agentury Ackee. Společně proto zakládají novou společnost, v níž se zaměří mimo jiné na vývoj bezpečnostních nástrojů pro kryptosvět. Zatímco Ackee do společného podniku přináší zejména lidskou sílu, Rockaway do něj vkládá 14 milionů korun a své kontakty.

Hodnota nově vzniklé společnosti Ackee Blockchain po úvodní investici činí 35 milionů korun. Rockaway Blockchain Fund a Ackee do ní vstupují jako rovnocenní partneři, a přestože nechtějí být konkrétní, zveřejněné údaje napovídají, že mají oba po 40 procentech. Deset procent totiž zůstane vyhrazeno pro zaměstnance v rámci opčního programu a zbylých deset má mít podle informací CzechCrunche šéf nové firmy Josef Gattermayer.

Společně se zaměří primárně na vývoj softwaru pro rostoucí svět blockchainu, který se potýká s různými výzvami. „Jen minulý rok ukradli hackeři zhruba 500 milionů dolarů z aplikací na blockchainu, z toho přibližně pětinu tvořilo DeFi (decentralizované finance). Tím, že blockchain inovuje finanční služby a počet hacků se nadále zvyšuje, je bezpečnost blockchainových aplikací kritická,“ vysvětluje Viktor Fischer, zakladatel a šéf Rockaway Blockchain Fund (RBF).

V nedávném CzechCrunch Podcastu Viktor Fischer popisoval, jak z investičního fondu spadajícího pod skupinu Rockaway Capital Jakuba Havrlanta buduje největšího investora do blockchainu v Evropě, a řeč byla také o tom, co vlastně ten samotný blockchain je. Na něm jakožto decentralizované síti mohou stát zmíněné decentralizované finance, tedy služby, které například pro uzavření transakce nepotřebují centrální autoritu v podobě banky.

viktor-fischer2

Foto: Rockaway

Viktor Fischer, šéf Rockaway Blockchain Fund

„Díky blockchainové technologii dokážeme vybudovat alternativní finanční systém, který je plně automatizovaný. Za deset let tu stále budou banky nebo služby jako Revolut, ale na pozadí budou napojené na blockchainové služby,“ popisoval v podcastu Viktor Fischer a společně s Ackee chce nyní pomoci s bezpečností některých podobných služeb, které běží například na ethereu nebo využívají platforem jako Solana, Terra či Agoric, v nichž má RBF zainvestováno.

V Ackee Blockchain se tak plánují věnovat zejména vývoji a bezpečnostním auditům tzv. smart kontraktů. Kromě posouzení kódu i bezpečnostních rizik a decentralizovaných aplikací se přitom vývojáři díky spojení s Ackee, které loni utržilo 100 milionů korun, postarají o kompletní ekosystém okolo blockchainu od uživatelského zážitku přes vývoj až po údržbu.

„Blockchainu jsme se věnovali v Ackee několik posledních let jako jedné z technologií, díky spojení s Rockaway Blockchain Fund do toho nyní půjdeme naplno,“ říká spoluzakladatel Ackee a CEO Ackee Blockchain Josef Gattermayer. Jeho tým již v minulosti získal několik grantů od předních nadací Ethereum a Tezos Foundation, které se rozvojem kryptoměn zabývají, a tak má s tímto světem značné zkušenosti.

Josef Gattermayer se na novou pozici šéfa Ackee Blockchain přesouvá z role ředitele německé pobočky Ackee, kde tuzemská agentura pracovala například na aplikacích pro Světový fond na ochranu přírody nebo Německý spolkový sněm. Vedle již výše zmíněného se navíc bude Gattermayer v nové roli věnovat také letní škole, díky které chtějí v nové firmě přilákat do světa blockchainu další vývojářské talenty. Právě bezpečnost by přitom měla rezonovat.

„Chceme v Česku vybudovat expertizu v oblasti bezpečnosti smart kontraktů. V Česku každý rok promuje spousta IT inženýrů, ale přitom tady neexistuje expertiza na blockchain ani v rámci univerzit, jako je to běžné třeba na Stanfordu nebo Berkeley. Na druhé straně je v Česku a na Slovensku ohromná tradice v oblasti počítačové bezpečnosti, která začala vznikat před téměř 30 lety ve společnostech, jako jsou Avast nebo Eset. A na to bychom rádi navázali,“ dodává Fischer.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym