Z 5 na 33 miliard dolarů. Revolut nabírá další velkou investici a šestinásobně zvyšuje svou hodnotu

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

revolut-storonsky-yatsenko

Foto: Revolut

Spoluzakladatelé Revolutu Vlad Jacenko a Nikolaj Storonskij

0Zobrazit komentáře

Rok se s rokem sešel a Revolut nabírá další investici. Zatímco loni tento britský finančně-technologický startup po získání nového kapitálu nezvyšoval svoji hodnotu, tentokrát za to vzal pořádně. Významní investoři do něj posílají 800 milionů dolarů (přes 17 miliard korun) a hodnotu Revolutu tím vyhnali na 33 miliard dolarů, tedy přes 710 miliard korun. To je závratný šestinásobný meziroční růst, protože před rokem byla firma ohodnocena na 5,5 miliardy.

Londýnský startup, který dosud od investorů získal přes 900 milionů dolarů a nyní tak tuto sumu téměř zdvojnásobil, má nově na palubě silné investorské duo v podobě Vision Fund 2 od japonského SoftBanku a Tiger Global Managementu. Ten letos mimo jiné investoval i do českého startupu Productboard. Z Revolutu se tak stává nejhodnotnější britský startup, když přeskočil další fintechový projekt Checkout.com.

Jedná se o potvrzení velké chutě investorů, kteří v posledních měsících posílají ohromné investice jak do fintechových startupů, tak třeba i těch, které se zabývají doručováním potravin. Příklad je tuzemský online supermarket Rohlik.cz, který se díky tomu nedávno stal první českým startupovým jednorožcem, jelikož jeho hodnota překročila miliardu dolarů. Revolut je v tomto ohledu už o několik kroků dál.

V Revolutu má aktuálně účet kolem 15 milionů zákazníků a dalších 500 tisíc firem, kteří mohou využívat výhodnější měnové kurzy, snadné převody peněz, obchodování s akciemi či kryptoměnami a další finanční produkty. Firma postupně spouští také vlastní banku, s níž by se měla brzy rozšířit také do České republiky. Letos v únoru ji firma spustila na Slovensku.

V červnu Revolut prozradil, že i díky hojnému obchodování s akciemi a kryptoměnami v podání jeho uživatelů vyrostl v roce 2020 v tržbách na 261 milionů liber, ale zároveň se prohloubila jeho ztráta. I proto již dříve oznámil, že některé své služby jako výběr z bankomatů nebo obchodování na burze zdraží, aby svou finanční situaci vylepšil.

Nově nabraný kapitál má Revolutu pomoci v expanzi na další trhy včetně Spojených států či Indie a také v představování nových produktů a posílení marketingu. Prozatím mu ale nepomohl k titulu nejhodnotnějšího startupu Evropy. Tím zůstává švédský fintech Klarna, jehož hodnota se před měsícem vyšplhala na 46 miliard dolarů.

Rubriku Investice podporujíxtb-retinajet-investment_logo_srgbjt-bankaamundi

Diskuze (0)

Novinka

Anonym