Češi posílají další miliony do amerického startupu Neuronix, který pomáhá stíhat pokroky v umělé inteligenci

Peter BrejčákPeter Brejčák

petr-sima-a-michal-ciffra-4-min

Foto: Depo Ventures

Michal Ciffra a Petr Šíma, partneři v Depo Ventures

0Zobrazit komentáře

Americký startup Neuronix AI, který díky svým technologiím umožňuje zvyšovat výpočetní kapacitu hardwaru tak, aby stíhal tempo pokroku v oblasti umělé inteligence (AI), jen po dvou měsících uzavřel další investiční kolo. I v tomto případě v něm hrají důležitou roli Češi, když investiční skupina Depo Ventures založila syndikát andělských investorů, kteří do firmy vložili 111 tisíc dolarů, v přepočtu zhruba 2,4 milionu korun.

V červnu přitom Neuronix oznámil, že od českých fondů Grouport (jenž spadá pod Depo Ventures) a Tensor Ventures získal 300 tisíc dolarů, přibližně 6,3 milionu korun. V následujících měsících v závislosti na úspěšnosti ověřování prototypů technologie chce startup, který oficiálně sídlí v Silicon Valley, otevírat i další kola, a to až do velikosti 80 milionů korun.

Obě proběhlé investice mají Neuronixu pomoci stát se lídrem na trhu tzv. AI hardwarové akcelerace. Oblast řeší problém související s nárůstem nároků na zpracování dat. Pokroky v oblasti hardwaru totiž nestačí držet krok s progresem v technologiích umělé inteligence, což vytváří nerovnost a tlak na tvorbu řešení, která by data dokázala zpracovávat rychleji a s menší spotřebou energie.

Neuronix podle svého vyjádření poskytuje například více než šedesátinásobné zrychlení výkonu pro stahování videa. Hotový prototyp technologie startupu pracuje na cloudové platformě Amazon Web Services, což mu umožňuje rozvíjet spolupráci s potenciálními klienty a partnery. Firma se chce zaměřit zejména na oblast kamerových systémů, virtuální realitu nebo autonomní systémy v dronech a samořídících autech.

yaron-raz

Foto: Neuronix

Spoluzakladatel společnosti Neuronix Yaron Raz

Zmiňovaná první investice byla uskutečněná prvním angel fondem Grouport, který je již uzavřený pro investory, zatím ale ještě disponuje kapitálem pro několik dalších investic. Celkově jich fond plánuje realizovat patnáct a v pipeline má také projekty, do nichž by měl investovat také druhý angel fond.

„Ačkoliv víme, že andělské investování je spíše individuálního rázu, vidíme zde velkou propast mezi crowdfundingem a přímým investováním do startupů. Jsme si také vědomi velkého zájmu lidí, kteří s investováním do startupů chtějí začít, ale nevědí jak. Právě fondy a syndikace jsou jednou z možností, jak spolupracovat s ostřílenými investory nebo se naučit správně vyhodnotit potenciál startupu,“ popisuje šéf Depo Ventures Petr Šíma.

Za tímto účelem v investiční skupině založili Depo Syndicate, jenž se v případě investování stará o celý průběh syndikace investorů. Prvním krokem je vytvoření tzv. SPV (special purpose vehicle), což je obdoba s. r. o. určená výhradně jen pro investici a složená z investorů a fondů. Pod touto entitou pak společně investují do jednoho startupu.

Zatímco ve světě je tato investiční metoda relativně používaná, v České republice je kvůli současné legislativě využívaná spíš výjimečně. Depo Ventures v rámci syndikace umožňuje investice jen kvalifikovaným investorům, kteří mohou investovat částky od deseti tisíc eur, tedy přibližně čtvrt milionu korun.

„Je třeba si také uvědomit, že syndikát je ve většině případů menšinový investor, a tak je nutné uzavřít investiční kolo s tzv. lead investorem. Ten investuje nejvyšší částku, zavazuje se k due diligence a má silnější vyjednávací pozici při určování podmínek se zakladatelem,“ dodává partner Depo Ventures Michal Ciffra, podle nějž syndikace investorům zjednodušuje proces financování, protože se o všechno stará fond. Investor tak nemusí tolik času trávit administrativou.

Do budoucna pak chce Depo Ventures otevřít další seed fond zaměřený na startupy v raných stadiích vývoje o celkové hodnotě 40 milionů eur, tedy přibližně jedné miliardy korun. „Bude zaměřený na follow-up investice z našich angel fondů a samozřejmě i jiné, a to převážně z regionu střední a východní Evropy,“ doplňuje Šíma.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym