Pět miliard korun pro Rohlik.cz. Tomáš Čupr přilákal největší startupovou investici v české historii

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

cupr-rohlikInsider

Foto: Rohlik.cz

Tomáš Čupr, zakladatel online supermarketu Rohlik.cz

0Zobrazit komentáře

Tak obří startupová investice v Česku ještě nebyla. Tomáš Čupr se svým online supermarketem nikdy neskrýval velké ambice a teď do Rohlik.cz přilákal významné globální investory, se kterými bude chtít dobýt Evropu. Investici dosahující na 5 miliard korun tak lze příznačně nazvat velkou peckou, jak se jmenuje i firma, pod níž Čupr Rohlík provozuje.

Mnohamiliardová investice navíc není jediné velké číslo, které má osmatřicetiletý podnikatel v rukávu. Skupina Rohlik Group, která s online supermarketem postupně proniká i do zahraničí, oznámila, že finanční rok 2020 uzavře s obratem přes 300 milionů eur, což je v přepočtu necelých 8 miliard korun a také meziroční růst o více než 100 procent.

„V Rohlíku chceme, aby lidé dobře jedli a dobře žili. Široké veřejnosti nabízíme úžasné jídlo a poskytujeme službu, která jim umožňuje žít pohodlnější život,“ vysvětluje CEO Rohlik Group Tomáš Čupr. „Díky získaným financím budeme schopni urychlit náš růst a pokračovat v investicích do našich technologií a zlepšování služby,“ doplňuje.

Celkem 190 milionů eur, což je v přepočtu zmíněných 5 miliard korun, nyní do Rohlíku posílají investoři v čele s francouzským fondem Partech a renomovaným fondem Index Ventures. K velké investici se připojila také Evropská banka pro obnovu a rozvoj, J&T Banka, Quadrille Capital, R2G a stávající investor v podobně tuzemského Enernu.

tomas-cupr-rohlik3-min

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Tomáš Čupr, zakladatel online supermarketu Rohlik.cz

Získané finanční zdroje plánuje Rohlik Group využít zejména k expanzi na stávajících trzích, pro vstup do Německa a také na další mezinárodní rozvoj. Vedle Česka prodává Tomáš Čupr potraviny online od roku 2019 také v Maďarsku (pod značkou Kifli.hu) a od loňského prosince také v Rakousku (Gurkerl.at). Do německého Mnichova letos vstoupí jako Knuspr.de.

„Rohlík je nejvíce vzrušujícím hráčem v evropském potravinovém online retailu. Jsme poctěni partnerstvím se zakladatelem společnosti Rohlik.cz Tomášem Čuprem. Sdílíme jeho vášeň pro služby, udržitelnost a vizi potravinového retailu,“ říká ke své investici Omri Benayoun, generální partner společnosti Partech.

Pět miliard korun je s přehledem nejvyšší investice, kterou kdy český startup získal, a Tomáš Čupr toho chce náležitě využít. „Očekáváme, že naše aktivity rozhýbou trh a přinutíme všechny v retailu zrychlit. Na rozdíl od ostatních hráčů v online doručování potravin se nesoustředíme pouze na omezený výběr položek a jejich rychlé dodání, ale chceme uspokojit skutečné potřeby rodin napříč Evropou,“ komentuje.

Vedle peněz získává Rohlík pro své velké plány také důležitou expertizu, kterou jednotliví investoři nabízí. Zmíněný Partech, který má kanceláře vedle Paříže také v San Francisku či Dakaru, investoval už do 82 startupů ve čtyřiadvaceti zemích v Evropě, Americe, Africe i Asii. Ve společnosti Velká pecka s.r.o., která za Rohlíkem stojí, získal přes 8 procent.

„Tým Rohlíku bezchybně a vytrvale vytváří jeden z nejvíce vzrušujících potravinářských podniků v Evropě.“

Necelých 7 procent získal druhý lead investor v podobě Index Ventures, který má na pažbě investiční zářezy v potravinářských a logistických firmách jako Deliveroo nebo Just Eat i technologických startupech jako Robinhood, Slack či český Productboard. „Tým Rohlíku bezchybně a vytrvale vytváří jeden z nejvíce vzrušujících a nejrychleji rostoucích potravinářských podniků v Evropě,“ říká český partner Indexu a uznávaný investor Jan Hammer.

Menšinové podíly v řádu jednotek procent získala Evropská banka pro obnovu a rozvoj, prostřednictvím svého investičního fondu tuzemská J&T Banka, rodinná investiční kancelář R2G, která investuje prostředky podnikatele Oldřicha Šlemra a spoluzakladatelů Avastu Pavla Baudiše a Eduarda Kučery, a také globální investor Quadrille Capital. Přes 13 procent patří tuzemské investiční skupině Enern a nadpoloviční většinu i nadále drží zakladatel Tomáš Čupr.

Online supermarket Rohlík je pro ambiciózního podnikatele v pořadí třetím internetovým projektem. Už dříve založil slevový portál Slevomat a službu Dáme jídlo pro rozvoz obědů z restaurací, načež z nich úspěšně vystoupil. Rohlík buduje od roku 2014 a díky propracovanému technologickému a logistickému zázemí z něj chce vytvořit celoevropského lídra v oblasti online prodejen potravin. Na třech trzích aktuálně hlásí 750 tisíc zákazníků.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym