Degustace plodů moří i Havaj v Brně. Prozkoumali jsme další skvosty české gastronomické scény

cc-deli_7

Foto: 4pokoje

Je tady další vydání newsletteru CC Deli

0Zobrazit komentáře

Dovolená za mořskými vlnami nás sice nečeká, ale nezoufáme. Moře se totiž v celé své jedlé kráse přivalí do Prahy i Brna. Radost nám udělalo také otevření nové kavárny na Smíchově a vinárny v Břevnově, jelikož tyhle dvě pražské lokality si saturaci zajímavými podniky rozhodně zaslouží. Kdo vlastně potřebuje dovolenou u moře, když se toho u nás tolik děje? Vítejte v našem novém díle gastronomického newsletteru Deli.

Chcete mít zajímavá doporučení, kam za nápaditou českou gastronomií vyrazit, hned po ruce? Přihlaste se k odběru newsletteru Deli na této adrese a nechte se zásobovat chutnými tipy.


KRO Coffee + QQ Asian Kitchen

V pondělí 21. února se budete moci ponořit do mořských vln a užít si jejich plody. A nemusíte kvůli tomu létat ke Středozemnímu moři. Bohatě stačí, když si zajedete na Jiřák. V Kro Coffee se totiž chopí opratí Nyoman Purnata z restaurace QQ Asian Kitchen. Připravil degustační večeři, na které se blýsknou ústřice, krevety, krabi a ryby. O vinné párování se postará Standa Soukup z Veltlinu, ale na své si přijdou i ti, kdo drží suchý únor, jelikož menu doprovodí i nevinná párovačka.

kro

Foto: Kro

Degustační večeře s vinným párováním v Kro Coffee

Mezi Srnky Smíchov

Od 4. 2. můžete na Arbesově náměstí 7 navštívit novou, o poznání větší Srnku, která pro levý břeh Vltavy představuje vítaný závan výběrové kávy s celodenní snídaňovou hojností. Milovníky sladkých snídaní nadchne neotřelá batátová smoothie bowl s tahini granolou a ve víně pošírovanou hruškou nebo výběr sladkého pečiva. Menu se brzy rozšíří také o poctivé zeleninové polévky, bramborové lokše plněné trhanou vepřovou krkovicí na cideru se salátkem coleslaw nebo jejich vegetariánská variace se šlehanou bryndzou, karamelizovaným zelím s jablky, smaženou cibulkou a bylinkami.

mezi-srnky

Foto: Mezi Srnky Smíchov

Na brunch menu v Mezi Srnky Smíchov najdete i domácí lívance

4pokoje + Nija’s Poké

V pátek 25. února pořádá bar 4Pokoje další pop up, tentokrát v havajském stylu. Bude se totiž servírovat poke z těch nejlepších surovin, se kterými bude kouzlit Nija, tvář někdejšího brněnského Nija’s Poké Baru. Na menu najdete ověřenou klasiku v podobě Edamame jako předkrmu a dvě pestrobarevné bowl variace – Tuna Poke Mango & Jalapeno a Togarashi Salmon Poke. Na závěr své chuťové buňky pohladíte exotickým Spicy Golden Milk.

4pokoje

Foto: 4pokoje

Havajské poke na pop-up v brněnském baru 4pokoje

The Winery Břevnov

Holešovická restaurace The Eatery je mezi gastronomickými nadšenci dlouhodobě dobře známá. A kdo se v ní pohybuje od začátku, ví, že se na place míhá Denis Šindelář, který si v průběhu let prohloubil jak znalosti vín, tak lásku k nim. Postupně se tak zrodil nápad na otevření vlastní vinárny, k jehož uskutečnění došlo na začátku února. „Vybíráme vína z menších vinařství, která jsou vyráběna s láskou a respektem k přírodě. Zaměřujeme se především na Čechy, Moravu, ale i Rakousko, Německo, Francii či Itálii,“ poodhaluje Šindelář, který má chod vinárny za červenými dveřmi na starosti.

***

Sářin Gastro (a imunitní) tip

Oceterie:

V posledních dnech se zdá, že všichni, kdo dosud úspěšně vzdorovali všelijakým mutacím covidu, jsou v karanténě. Z arzenálu posilovačů imunity je tak potřeba vytasit těžké kalibry. Ideálně kvašené, protože co je na imunitu víc? Příhodným objevem roku jsou pro mě nyní produkty z Oceterie, kterou založili Smolíkovi (ne, nejsou animovaní).

V Berouně se jim pod rukama rodí miso z českého hrachu – smíchali ho s kimchi, čímž vytvořili portál do světa nových chutí. A jejich jablečné octy nebo balsamico udělají i z obyčejného salátu zážitek. V Praze se můžete zásobit například v Etapě, Esce, Osadě, Kro nebo v Trikolonialu, v Táboře ve Výběru, v Berouně v Barevném bufetu. Nebo můžete objednat přímo na e-shopu Oceterie i na Scuku.

V Gastru