Dobré jídlo a pití na jižní Moravě táhnou. Vinařský kraj zná nejlepší podniky letošního roku
Na jižní Moravu se dá vyrazit za spoustou zážitků. Lidé sem ale stále častěji jezdí za gastronomií. A jako suvenýr si pak přivezou třeba chleba.
Vinice, Lednice, vila Tugendhat, Svatý kopeček, Dívčí hrady. Zajímavých turistických cílů je na jižní Moravě spousta, v posledních letech je naštěstí stále více spojují i skvělé gastronomické zážitky. Právě strůjce kulinářského potěšení už sedm let mapuje průvodce Gourmet Brno, který se rozrostl za hranice jihomoravské metropole v podobě svého mladšího sourozence Gourmet jižní Morava. Na konci října představily ty nejlepší podniky tohoto roku.
Za gastronomií na jižní Moravě nemusíte mířit jen do Brna. V celém regionu se totiž v posledních letech objevila celá řada skvělých podniků, od kaváren a bister přes pivovary až po zajímavé vinárny. Lákají tak stále více návštěvníků – podle průzkumu Centrály cestovního ruchu pro jižní Moravu, která za průvodcem stojí společně s Turistickým informačním centrem města Brna (TIC Brno), je gastronomie jednou z hlavních motivací, proč sem lidé míří.
„Na jižní Moravu přijíždí za gastrem větší počet mladých lidí, fenomén kávové a bistro scény totiž roste. Data v tomto segmentu bohužel nejsou sledovaná, ale víme to s jistotou od samotných podniků. Stále častěji se tady objevují foodies z celé republiky,“ říká Martina Grůzová z Centrály cestovního ruchu pro jižní Moravu. Provozovatelé hotelů pak potvrzují, že turisté jezdí připraveni a mají rezervace do vybraných podniků.
V aktuálním gastronomickém průvodci Gourmet jižní Morava je jedenáct nových podniků z celkových 45 uvedených. Někteří nováčci se zároveň rovnou stali vítězi ve své kategorii. Kavárna a bistro Karma v Břeclavi zvítězila v kategorii Bistra a Pivovar Lednice zvítězil mezi Pivnicemi a pivovary. Dalšími vítězi, kteří jsou už stálicemi v průvodci, jsou restaurace Víno Šílová v Mikulově, Dvorek: café wine bistro v Bořeticích u Hustopečí a Vinařství Válka v Nosislavi.
„Získat první místo v kategorii bistro byl pro nás sen, ale v životě by nás nenapadlo, že se stane skutečností, protože gastronomie na jižní Moravě je na velmi vysoké úrovni a každý nový podnik, co se zde otevírá, je pecka vedle pecky, takže konkurence je veliká. Bude nás to o to víc hnát dopředu dokázat, že výhra je zasloužená. Neradi bychom někoho zklamali,“ říkají Silvie a Radomír Turečkovi, majitelé kavárny a bistra Karma.
Mezi nové přírůstky se zařadil Pohárek Pavlov, kam krátce po otevření zavítala také část redakce CzechCrunche – a potvrzuje, že si místo v průvodci rozhodně zaslouží. Dále restaurace APRI, jež je součástí vinařství Thaya v Havranících, kavárny naKofein v Hodoníně a Luna Café v Boskovicích, vinárny Andulka Winery v Dolních Bojanovicích, Valtické podzemí a Knoll: Na kávu a pohárek v Lednici a pro milovníky tekutého chleba Genius Noci a Slavkovský pivovar.