Elektrická šťáva z té pomerančové. Sevilla originálně řeší, co dělat s přebytečnými citrusy
Sevilla platí za kulturní a také vzdělávací centrum jihu Španělska. Proslavená je svou architekturou, chutnými tapas, vášnivým flamencem i krvavými býčími zápasy. Do budoucna by se však mohlo o Seville mluvit také jako o městě, ve kterém se svítí díky pomerančům.
V podstatě celý jih Pyrenejského poloostrova je posetý sady, na kterých pomalu uzrávají oranžové plody vyvážené do celé Evropy. Na některých místech jsou ale pomerančovníky pěstovány pouze pro okrasu. To platí i o Seville, kde se nachází přibližně 48 tisíc stromů, které v době květu i plné zralosti zalévají celé město omamnou pomerančovou vůní.
Po optické stránce nelze pomerančové flóře na ulicích nic vytknout, přesto přidělává vedení města vrásky na čele. Přezrálý pomeranč totiž něco váží a v momentě, kdy ze stromu spadne na hlavu náhodnému kolemjdoucímu, může přivodit nejen pomerančovou kúru pro oslabené vlasové kořínky, ale také nepříjemný úraz.
Spadané pomeranče jsou navíc lahůdkou pro hmyz a noční můrou pro místní úklidovou službu. Přibližně 200 zaměstnanců musí ovoce nejen pravidelně uklízet, ale především řešit otázku, jak s ním dál naložit. Nahořklé a otlučené plody jsou totiž nepoživatelné. Přesto Sevilla našla způsob, jak je využít ku prospěchu všech obyvatel města. Ze šťávy pomerančové totiž začne vyrábět šťávu elektrickou.
Takto jednoduše by se dala popsat náplň nového pilotního projektu, který spustila místní vodárenská společnost Emasesa. Podnik chce využít 35 tun sesbíraných pomerančových plodů jako novou surovinu pro stávající zařízení, jejichž funkcí je z fermentované organické hmoty zachytávat metan. Ten se následně využívá k pohonu generátoru vyrábějícího elektřinu.
„Šťáva je fruktóza tvořená krátkými uhlíkovými řetězci, přičemž energetický výkon těchto uhlíkových řetězců je během fermentačního procesu velmi vysoký. Nejde jen o úsporu financí. Pomeranče představují pro město problém a my z odpadu vytváříme přidanou hodnotu,“ cituje deník The Guardian Benigna Lópeze, vedoucího ekologického oddělení Emasesy.