Falešné maso Fy ze sopečných mikrobů, které podporuje i Bill Gates. Američané ukazují další gastronomický směr

Filip HouskaFilip Houska

Sustainable Bioproducts

Foto: Nature’s Fynd

Thomas Jonas, šéf Nature’s Fynd

0Zobrazit komentáře

Na trh s alternativními podobami masa míří další ambiciózní hráč, který si pro svůj start dokázal zajistit slibnou finanční podporu od Billa Gatese a dalších zvučných postav. Jmenuje se Nature’s Fynd a na rozdíl od svých konkurentů jako Impossible Foods či Beyond Meat sází na zcela odlišné složení – vynechává směs sóji a luštěnin a pracuje se speciální odrůdou hub, která se nachází mimo jiné v sopečných pramenech.

Byť se rostlinné náhražky masa mohou řadě lidí jevit jako zvláštní, situace se má tak, že se pomalu ale jistě stávají součástí moderní gastronomie i supermarketových pultů. Může za to zejména zmíněná dvojice amerických výrobců, která se do produkce těchto alternativ silně obula v loňském roce a podařilo se jim dostat rostlinné suroviny i do předních řetězců s rychlým občerstvením.

Není proto divu, že se o něco podobného průběžně snaží i další výrobci. Jedním z příkladů může být britská firma Daring Foods, která experimentuje s kuřecím masem bez jakéhokoliv živočišného proteinu. Za zmínku stojí i očekávaný krok IKEA v podobě nabídky alternativních masových koulí nebo burger od českých tvůrců práškového nápoje Mana.

natures-fynd-1

Foto: Nature’s Fynd

CEO Nature’s Fynd Thomas Jonas ve své laboratoři v Chicagu

Je jich relativně dost, nicméně všichni zpravidla počítají se sójou coby klíčovou ingrediencí pro tvorbu falešné masové směsi, z níž by se placky daly vytvořit. Jiný názor na to má americký startup Nature’s Fynd (dříve Sustainable Bioproducts), který se na ryze sójový základ s patřičným ochucením nechce soustředit. Naopak sahá po houbách.

Sopečné mikroorganismy, kterým věří i Bill Gates

Klíčem k úspěchu je podle šéfa Nature’s Fynd Thomase Jonase specifická linie půdních heterotrofních mikrooganismů, které se vyskytují v sopečných pramenech Národního parku Yellowstone. Alespoň tam ji před časem objevil hlavní vědec startupu Mark Kozubal v rámci projektu podpořeného agenturou NASA.

Vzhledem k tomu, že se tyto mikroby mohou po správném procesu fermentace stát takzvaným superproteinem, šlo pro Jonasův tým o jedinečné zjištění, které vedlo ke startu produkce nového alternativního masa nazvaného jako Fy. Dokonce to přesvědčilo i miliardáře, filantropa a zakladatele Microsoftu Billa Gatese.

bill-gates-3

Foto: MSC / Mueller

Miliardář a filantrop Bill Gates

Ten se prostřednictvím svého investičního fondu Breakthrough Energy Ventures podílel na v pořadí druhém investičním kole, které mělo Nature’s Fynd podle magazínu Business Insider vynést dalších 80 milionů dolarů (zhruba dvě miliardy korun) pro následující rozvoj. Začátkem loňského roku nabral startup 33 milionů dolarů (840 milionů korun).

Novince věří mimo jiné i bývalý senátor a viceprezident Spojených států Al Gore, který se na investičním kole podílel z pozice zakladatele fondu Generation Investment Management. Otázkou však zůstává, jak rychle se celý proces výroby masa „nové generace“ posune. Nature’s Fynd jej teprve rozjíždí, což potvrzuje otevření nové továrny v Chicagu. Pokud vše půjde podle plánu, první produkty by se na pulty prodejen mohly dostat do jednoho roku.

Cíl je, aby maso nemělo žádnou původní chuť

Nature’s Fynd přistupuje odlišně nejen ke struktuře svého falešného masa, které na první pohled vypadá jako těsto, ale také k chuti. Zatímco se Beyond Meat, Impossible Foods a další snaží o to, aby jejich alternativní suroviny co nejvěrohodněji uspokojily chuťové buňky masožravců, Jonasova firma chce, aby maso z mikrobů v základu nemělo vůbec žádnou chuť.

ctirad-sara

Přečtěte si takéNaše cíle a sny se ze dne na den změnily. Řešíme, jak pomoci ostatním a při tom zachránit BeWooden, říká Ctirad SáraNaše cíle a sny se ze dne na den změnily. Řešíme, jak pomoci ostatním a při tom zachránit BeWooden, říká Ctirad Sára

Bude pak na lidech, kteří se rozhodnou, jak si pokrm ochutí. Jinak půjde o podobný zážitek, jako by jedli nekořeněný plátek kuřete, akorát by měli záruku, že je plný proteinu a potřebných vitamínů.

Celý plán má pochopitelně i ekologický podtext – sběr „hub“ má mít jen minimální dopad na životní prostředí a po stránce samotné fermentace, jejíž efektivitu ověřila léta praxe například pro produkci sýrů nebo vína, nepůjde o žádné zběsilé vypouštění emisí do ovzduší. Nehledě na to, že se ušetří i spotřeba vody a dalších cenných zdrojů.

Sustainable Bioproducts

Foto: Nature’s Fynd

Ze svého superproteinu dokáží vyrábět i sladké pokrmy