Finské Helsinky nebudou na oficiálních akcích podávat maso. Chtějí snížit uhlíkovou stopu, plán má ale výjimky

Evangelická katedrála v Helsinkách

Foto: J. Kemppainen/Unsplash

Rostlinné maso dnes už není žádným experimentem. Na alternativy k tradičním masovým pokrmům narazíte v supermarketech i fastfoodech, přičemž důraz na tento relativně nový gastronomický trend pramení ze snahy být udržitelnější vůči přírodě. A řeší se to i na radních úrovních, čehož jsou novým příkladem i finské Helsinky.

Hlavní město Finska oznámilo, že nebude na svých akcích podávat maso, ale až na výjimky jen vegetariánská jídla a místní rybářské úlovky, a to s cílem snížit uhlíkovou stopu i množství přírodních zdrojů využívaných městem. Opatření se bude týkat seminářů, schůzí pracovníků radnice, recepcí a dalších události.

Mluvčí radnice Liisa Kiveläová pro agenturu AP řekla, že změna jídelníčku se bude praktikovat od ledna a netýká se škol a jídelen provozovaných městem. Dále uvádí, že strategie přijatá městskou radou umožňuje výjimky u určitých návštěv „na vysoké úrovni nebo podobných akcí“, které bude pořádat starosta Helsinek Juhana Vartiainen nebo vysocí funkcionáři města.

„Pokud by například přijel na návštěvu švédský král, může být nabídnuta místní zvěřina. Nebo nějaká skupina, u níž by bylo přirozené nabízet maso, pak tu musí být rozvážnost a zdravý rozum,“ řekl Juhana Vartiainen finskému deníku Iltalehti ke skutečnosti, že možnost podávat maso ve výjimečných situacích bude zachována.

aleph

Vypěstovaný rib eye steak od startupu Aleph Farms

Foto: Aleph Farms

Plán rovněž předpokládá, že káva, čaj a například banány nabízené na městských akcích budou muset pocházet od výrobců dodržujících zásady takzvaného fair trade, respektive přístupu zohledňujícího udržitelnost a „spravedlivé ceny“ za produkty. Kromě toho bude běžné mléko nahrazeno ovesným mlékem a svačiny a občerstvení už nebude možné podávat v jednorázových krabičkách.

Finský Ústav přírodních zdrojů letos mimo jiné uvedl, že spotřeba masa v zemi, která má zhruba 5,5 milionu obyvatel, klesá už druhým rokem. Mnoho lidí si připravuje hamburgery, párky a karbanátky z rostlinných produktů, kterých se objevuje čím dál více a jsou i cenově dostupnější.

Rozhodnutí městské rady podle očekávání rozpoutalo živou debatu mezi občany a politiky na sociálních sítích. Zvláště znepokojeni jsou zákonodárci z obvodů ve venkovských oblastech, kde je populární lov a často se podává zvěřina. Maso místních sobů je často servírováno zahraničním návštěvám.

Intenzivnější debaty vzbuzuje ale prakticky jakékoliv nařízení nebo plán, který počítá s omezením nebo nahrazením klasického masa za veganské alternativy. Jedním z příkladů může být rozhodnutí v německé automobilce Volkswagen, jež v jedné ze svých hlavních jídelen nahradila klasické currywursty (respektive klobásy) za rostlinné.

Do trendu takzvaného nemasa, kterému se více věnujeme v dedikované webové sekci, prostupuje čím dál více firem a lidí. Ať už jde o dravé izraelské startupy, které alternativní maso dělají pomocí buněčných postupů v laboratořích, nebo třeba slavného herce Leonarda DiCapria, jenž relativně nový gastronomický trend podporuje i finančně.

S přispěním ČTK.

Od roku 2016 píše pro CzechCrunch o technologiích, zábavním průmyslu, byznysu i designu. Spolupodílí se na řízení redakce a stará se o sociální sítě.