Holešovická tržnice ožije jídlem. Ještě letos tu Ambiente otevře nového Myšáka a další Naše maso

Ambiente otevře v Pražské tržnici novou pobočku Myšáka a řeznictví Naše maso. Novinkou bude slovenská restaurace. Zátiší obsadí Burzu.

Eliška NováEliška Nová

prazskatrznice-viz9-min

Foto: CMC Architects

Nové projekty souvisí s celkovým rozvojem Holešovické tržnice

0Zobrazit komentáře

Síť restaurací Ambiente se chystá do Holešovické tržnice. A to hned se třemi provozy. Nově tak místo na podzim oživí pobočka oblíbené cukrárny Myšák, další pobočka řeznictví Naše maso a taky zcela nový projekt postavený na slovenské kuchyni. Na řešení části tržnice se podílel mimo jiné i architekt Josef Pleskot.

Bude to takový holešovický dvorek, kam lidé budou moci přijít, začít snídaní, pokračovat obědem a setrvat třeba až do večera na skleničku vína nebo piva. S ideou pražského dvorku přišel právě architekt Josef Pleskot, který stojí za architektonickým řešením slovenské restaurace i pobočky Naše Maso. „Prostor je navržen tak, aby nabízel propojení tradičního a moderního přístupu, vytvářel místo setkávání a podporoval živou komunitní atmosféru,“ líčí skupina Ambiente. Cukrárna Myšák by pak do tržnice měla přinést lehce nostalgický, svěží styl, za kterým stojí architektka Tereza Froňková.

Prim ale bude hrát především dobré jídlo. Myšák nabídne klasické české zákusky, pečivo a chlebíčky i výběrovou kávu. Stejně tak tady budou zákazníci moci vyzvedávat své objednávky. Řeznictví Naše maso má v plánu v Holešovicích, stejně jako ve své první pobočce v Dlouhé ulici, prodávat kvalitní maso a řeznické speciality. Lidé se tu ale budou moci zastavit i na burger, tatarák, párky, klobásy nebo na steak a posedět s jídlem na místě.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Novinkou v síti Ambiente je restaurace se slovenským konceptem. Ta nabídne celodenní provoz a podávat se tu budou jak rychlá jídla ke konzumaci na dvorku, tak fine diningové chody pro náročnější strávníky. „Restaurace bude mít třicet míst k sezení a zaměří se na jednoduchou slovenskou kuchyni s využitím místních i slovenských surovin. Vinný lístek nabídne pestrý výběr slovenských vín, která skvěle doplní menu,“ líčí kreativní šéfkuchař Ambiente Tomáš Valkovič.

Ambiente obsadí v Holešovicích haly 27 a 28, tedy nedaleko oblíbené haly 22, kde jsou farmářské trhy. Posedět by se v novém dvorku mělo dát už po prázdninách. Ambiente ale nebude jediné, kdo chce v tržnici podávat jídlo. Svůj koncept tu bude mít také skupina Zátiší Group. Usadí se rovnou v nejvýznamnější budově tržnice – bývalé jateční burze, jejíž rekonstrukce se dokončí letos.

Interiér budovy bude kombinovat historické prvky s moderním designem, dominantou prostoru pak bude skleněný bar od Lasvitu. To vše má doplnit jídlo ze Zátiší. „Těšíme se na to, že otevření Burzy bude dalším krokem k demokratizaci kvalitní gastronomie,“ líčí David Tomaševych ze Zátiší Group s tím, že půjde o moderní hostinec, který nabídne 200 míst uvnitř a sto až sto padesát míst venku. „Idea je zpřístupnit to co největšímu počtu lidí. Chceme vybudovat tradiční hezkou restauraci spojenou s moderní kuchyní,“ dodává Tomaševych.

trznice1

Foto: MHMP

Holešovická burza projde rekonstrukcí

Nové projekty souvisí s celkovým rozvojem Holešovické tržnice, která letos oslaví 130 let od svého vzniku. Při té příležitosti proběhne festival zaměřený na gastronomii. Probíhat bude na přelomu dubna a května, a to v hale číslo 17. Horní patro haly bude patřit nejen jídlu, ale i divadlu. Imerzivní divadlo s názvem Beef má přinést fúzi obou těchto zážitků. „Během patnácti večerů vás čeká jedinečné jedenáctichodové degustační menu, připravené týmem šéfkuchaře restaurace Mlýnec Ládi Vaníčka ze Zátiší,“ říká spoluautorka konceptu Veronika Svobodová.

Menu bude z devadesáti procent vegetariánské, jen jeden chod má být o mase. Idea je, že se během celého večera bude čekat na zázrak, až maso sestoupí na zem. Bude ale možné zvolit i zcela vegetariánskou variantu. Každý chod má pak být uměleckým zážitkem, který spojuje performance, vizuální show a stand-up.

V loňském roce se v tržnici dokončila rekonstrukce Haly 11, která zahrnuje obchodní jednotku, sportoviště a sklad a víceúčelový sál. Rekonstruovala se také hala 10 či hala 2, kde by měla být kavárna. V současnosti pokračuje také oprava haly číslo 1, kde vznikne infocentrum. Dokončí se také úpravy hal pro Ambiente.

Stavebními úpravami letos projdou také povrchy v areálu, peníze půjdou na veřejné osvětlení. Letos by měly započít stavební práce také na dalších halách, konkrétně 19, 24, 26, 41. V hale 13 vznikne univerzální sál a opravovat se budou haly 7, 8 a 9, kde sídlí divadlo Jatka 78. „Areál je dlouhodobě podinvestován a potřebuje finance ve výši kolem pěti miliard korun,“ říká radní pro majetek Adam Zábranský.

CzechCrunch Jobs

CzechCrunch Weekly

V newsletteru Weekly vám každou neděli naservírujeme porci těch nejdůležitějších zpráv, které by vám neměly uniknout.