Ježibaba s pivní pěnou i čepovaní kohouti. Pražský výčep Pult od Ambiente oslavil rok
Menší podnik u Prašné brány vzdává hold klasickým českým ležákům. Přitom nezapře otisk designérů Olgoj Chorchoj i grafického Studia Najbrt.
Člověk má občas dojem, že by mu bylo nejlíp v pěně. Zvlášť, když venku přituhuje, dny se krátí a přes mlhu není vidět na protější chodník. Ale horká vana s pěnou, to už je dneska luxus. Co teda zkusit pěnu jinou, pivní? Třeba u výborných českých ležáků, které v historickém centru Prahy na dohled od Prašné brány a Obecního domu čepuje příjemně vyhřátý podnik Pult. A věřte, že i takováto koupel vás dokáže uvolnit a řádně zrelaxovat.
Není to tak dávno, co tenhle podnik z oblíbené sítě Ambiente otevřel. A hle – nedávno oslavil rok. Na čepu nabízí šest piv, všechno ležáky. A k nim jako bonus nějaké ty speciály, většinou svrchně kvašené, aby se vše vhodně doplnilo.
„Během let, kdy se nám s kolegou Mirkem dostávalo pod kůži více pivovarů i s těmi malými, v nás dozrál koncept výčepu s českými ležáky. Něco takového nám v Česku chybělo, přitom jsme země, kde se zrodil Pilsner Urquell i Budějovický Budvar, dva ikonické ležáky, které ovlivnily vaření tohoto druhu piva po celém světě,“ vypráví Lukáš Svoboda, zdejší spolumajitel a mistr světa v čepování piva.
Od počátku jim současná poloha přišla ideální pro malý podnik a místo dokázali uvést v život tak, aby lahodilo nejen chuťovým pohárkům, ale i oku estétově. Dlouhému a úzkému prostoru, který se po projití dveřmi náhle objeví, vévodí výčep z dílny architektů a designérů studia Olgoj Chorchoj. Pivní nabídku na stěně, stejně jako další grafické prvky ve žlutozelené, má na svědomí Studio Najbrt.
Co ale zaujme především, jsou samotná piva. Na čepu jsou zmíněné stálice Pilsner a Budvar, zavedené malé pivovary zastupuje Matuška a ty nejmenší pak Dva kohouti. Pořádný knír z pivní pěny vám ale může pod nos nakreslit i setkání s dvanáctistupňovou Ježibabou z Obory či jedenáctkou Hendrychem.
Ležáky vybírá jednou do roka Degustační rada. „Jde asi o deset lidí, kteří jsou vždy nově namícháni z řad odborníků, hostů, nás z Pultu,“ líčí Lukáš Svoboda. „Nejsme rada, která vybírá nejlepší ležák podle kategorie, ale vybírá ten nejpitelnější pro naše hosty,“ dodává.
Široká porota už ale neukazuje na speciály, kterými se má nabídka doplnit. Ty vytipovává tým výčepních na týdenní bázi, takže sestava piv se často obměňuje. Což je dobře, protože někteří návštěvníci si potrpí i na neobvyklejší pivní chutě.
„Samozřejmě máme hosty, kteří na tradiční Plzeň nedají dopustit, ale oblíbená jsou i piva typu IPA, Sour nebo Gose,“ zmiňuje zdejší generální manažerka Tereza Pospíšilová stále oblíbenější kyseláče.