Nejprodávanější je tu koktejl Labutí jezero. Bar Forbína na pražské Národní se inspiruje divadlem

Bar Forbína na Národní třídě v Praze má nápoje postavené na divadelních hrách. Za interiér z dílny studia Olgoj Chorchoj získal prestižní ocenění.

Marta PlecitáMarta Plecitá

forbina
Foto: Forbína bar
Forbína Bar otevřel před rokem naproti Národnímu divadlu v Praze

Sluha dvou pánů je nejen známá renesanční komedie od Carla Goldoniho, ale také lehký sladkokyselý koktejl, který si můžete objednat v baru Forbína na pražské Národní třídě. Stejně jako spoustu dalších nápojů, inspirovaných velkým světovým divadlem – Labutí jezero, Faust nebo Don Giovanni.

Forbína nedávno oslavila rok od slavnostního otevření. Svět mixologie však nepropojuje s divadelní tématikou jen tak náhodou. Sídlí přímo naproti Národnímu divadlu a název baru odkazuje na prostor před jevištěm, který proslavili Werich s Voskovcem. „Právě jejich schopnost vystoupit z role a přiblížit se publiku se stala inspirací i pro náš bar,“ říká jeho spolumajitel Jozef Onderka.

„V těchto místech byl mezi válkami kulečníkový sál, po válce restaurace a v devadesátých letech sem přibyl barový pult. Vznikla Divadelní kavárna, oblíbené místo setkávání herců i dalších osobností. Chtěli jsme tradici obnovit, místo znovu otevřít veřejnosti a udělat z něj atraktivní prostor pro setkávání i inspiraci,“ vysvětluje, proč Forbínu v roce 2024 zrekonstruovali a otevřeli.

forbina-koktejly
Foto: Forbína bar
Koktejly jsou ve Forbína baru inspirované divadelním světem

Tým Forbíny rozdělil nápojový lístek do čtyř částí – činohra, opera, balet a Laterna Magika. „Balet nabízí lehčí chutě, ale jejich příprava je náročná podobně jako baletní trénink. Operu charakterizují plnější chutě a u Laterny Magiky si zase užijete vizuální efekt,“ vysvětluje koncept Bar Manažer Peter Plieštik.

K nejžádanějším koktejlům podle něj ve Forbíně patří Labutí jezero. Podává se ve skleničce pojmenované Odeta od českého designera Martina Jakobsena a je postavený na ruské vodce odkazující na Čajkovského. Další chutě se pak odvíjejí od příběhu. „Jasmín a broskev symbolizují lásku a vášeň a citronový sorbet zase naznačuje, že i ta největší láska má své kyselejší chvíle,“ vysvětluje Plieštik.

S novými koktejly budeme například čekat na Godota nebo stejně jako Hamlet nad lebkou rozjímat, zda být, či nebýt.

Podobnou linku si hosté mohou představit i u dalšího oblíbeného koktejlu Kouzelný cirkus. „Nejznámější představení Laterny Magiky je metaforou lidského života. Stejně jako náš koktejl. Vytvořili jsme hravou sladkokyselou kombinaci chutí podávanou v barevném šapitó,“ líčí barman s tím, že host si sám může přepínat podsvícení skleničky mezi veselým a smutným – stejně jako hlavní postavy Kouzelného cirkusu představují veselý a smutný klaun. Hlavní roli v chutích tu hraje vanilka. „Je to drahá surovina, jedno z nejdražších koření na světě. Symbolizuje nepolapitelnost trvalého štěstí, po kterém člověk celý život touží, které hledá a nikdy není schopen ho dosáhnout,“ dodává Peter Plieštik s tím, že hořkost nápoji naopak dodává grep.

Vedle nevšedního koktejlového menu si zakladatelé dali záležet i na interiéru. Pracovalo na něm architektonické studio Olgoj Chorchoj, které svou práci doplnilo atypickými lustry navrženými ateliérem Zeitgeist Limited a vyrobenými v Českobrodské sklárně. Stěny zase zdobí intarzie – originální obrazce z různých materiálů, poskládané do mozaiek symbolizujících magickou zahradu. Jejich autorem je ilustrátor Michal Bačák.

forbina-interier
Foto: Forbína bar
Za interiér získal Forbína bar prestižní ocenění

Bar se díky tomu líbí hostům i odborníkům – uspěl v nedávné designerské soutěži Edida a z prestižního Czech Grand Design si studio Zeitgeist Limited i Michal Bačák odnesli první místo.

„Jde nám o to, aby u nás hosté zažili spojení výjimečné mixologie, českého designu a divadelního světa. Aby si odnesli zážitek z prostoru, který nepotkají nikde jinde,“ říká Onderka.

Hlavní menu doplňuje sezónní nabídka zvaná Extempore – drinky, které jsou vždy zasvěcené jednomu českému nebo světovému dramatikovi, jeho dílu a místu působení. Forbína také vytvořila speciální drink v rámci Czech Design Weeku nebo pořádá tzv. Guestshifts, tedy hostování povětšinou zahraničních velikánů barmanské branže. „Ti představí své dovednosti a um nejen domácímu barmanskému týmu, ale na jeden večer i jeho hostům,“ říká šéfbarman Honza Vlasák.

Hlavní nápojový lístek se podle nej obměňuje jednou za dva roky – nový bude na hosty čekat v září 2026. Pracují na něm ale už nyní. „Pro změnu bude představovat známé zvraty divadelních dramat. S novými koktejly budeme například čekat na Godota nebo stejně jako Hamlet nad lebkou rozjímat, zda být, či nebýt. Nechte se překvapit,“ uzavírá.

CC Native
Partnerem článku je Forbína bar

Rubriku Gastronomie podporujícatering_zdrave_squareforbinajzt_logo_black