Leonardo DiCaprio schvaluje maso z laboratoře. Investoval do firem, které pěstují hovězí v bioreaktorech
Leonardo DiCaprio je už od roku 2014 poslem míru OSN se zaměřením na klimatické změny. V minulosti přispěl miliony dolarů na záchranu deštných pralesů, nedávno oznámil plán darovat 43 milionů na obnovu přírody na Galapágách a nyní se zajímá také o maso. Jeden z nejznámějších herců oznámil investice do startupů Aleph Farms a Mosa Meat, které masové produkty kultivují z buněk.
Leonardo DiCaprio se při natáčení filmu The Revenant rozhodl zakousnout do skutečných syrových bizoních jater, ve skutečně ale od častého jezení masa, ať už syrového nebo tepelně zpracovaného, spíš odrazuje. Když za náročný snímek dostal Oscara za herectví, ve své děkovné řeči zdůraznil vážnost hrozby klimatických změn. Masový průmysl totiž pro přírodu není aktuálně vůbec dobrý.
Podle osm let staré studie Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů, která spadá pod OSN, produkují dobytek a mléčné výrobky dohromady až 14,5 procenta globálních emisí skleníkových plynů. Pro chov dobytka navíc bývají káceny deštné pralesy, přičemž vyžaduje značné množství zemědělské půdy pro zvířata i jejich potravu. Například kilogram hovězího vyžaduje stovky litrů vody.
Finance i poradenství
O tom, jaký má masový průmysl negativní dopad na životní prostředí, může vzniknout tisíce článků a vědeckých studií, velká část populace se ale masa stejně nebude chtít vzdát. Firmy jako Impossible Foods či Beyond Meat a startupy typu Aleph Farms se proto snaží najít řešení, jak chuť i výživové hodnoty masa lidem nabídnout a zároveň přitom snížit jeho uhlíkovou stopu či další problematické aspekty.
To je také důvod, proč teď do startupů pro kultivaci masa Leonardo DiCaprio investoval. „Společnosti Mosa Meat a Aleph Farms nabízejí nové způsoby uspokojení světové poptávky po hovězím mase a zároveň řeší některé z nejpalčivějších problémů současné průmyslové produkce hovězího,“ uvádí. Oběma projektům má pomoci nejen finančně, ale také jako poradce.
Izraelský startup Aleph Farms své „laboratorní steaky“ zjednodušeně vytváří odebráním několika buněk z živého zvířete a jejich následným množením ve speciálním bioreaktoru (nádobě s živinami a mikroklimatem). Aby měl steak správnou strukturu, vědci buňky dokonce dokáží tisknout na 3D tiskárně v mnoha vrstvách na sobě. Jejich první produkt, tenký hovězí steak, se má na trhu objevit už v příštím roce. Holandský startup Mosa Meat pracuje v zásadě na tomtéž.
Alternativy zvířecího masa, ať už vyrobené z rostlin nebo vypěstované z odebraných buněk, v současnosti mnoho lidí odmítá. Často se například obávají složení a nutričních hodnot, jindy jednoduše nejsou ochotní akceptovat cokoliv, co nepochází od řezníka. Podpora ze strany oblíbených a uznávaných osobností by tak mohla – spolu s pokračujícím vzděláváním – pomoci je přesvědčit.
Nejspíš zásadnějším bodem ale bude cena výrobků z masových alternativ. Už „rostlinné maso“, využívající tradičnější procesy produkce potravin, bývá oproti klasickému hovězímu i násobně dražší. Kultivované maso je pro většinu lidí ještě mnohem méně dostupné a nejspíš vyjde na několikanásobky. Jednak se zatím neví, jak ho vytvářet dostatečně jednoduše, a jednak chybí rozsáhlá infrastruktura, což výrazně navyšuje cenu.
Nastartujte svou kariéru
Více na CzechCrunch JobsI když se tedy najde způsob, jak kultivované maso vyrábět ve velkých objemech, s malou ekologickou stopou a dostupnou cenou, dospět do takového stavu nejspíš bude trvat roky (Aleph Farms odhadují nejdříve rok 2027). Do té doby by proto mělo být důležité, aby masový průmysl hledal a aplikoval ekologičtější způsoby produkce hovězího. Například úprava stravy může snížit objem skleníkových plynů, jaký vyprodukují krávy, jiný styl chovu zase sníží nároky na vodu a degradaci půdy.
Udržitelný chov dobytka má nicméně své limity. Získávání masa se vždy musí nakonec spoléhat na nepříliš efektivní metabolismus skotu, pro části ke konzumaci je navíc potřeba odchovat celé zvíře. V následujících letech proto budou důležité jak ekologičtější farmy, tak snižování podílu masa v jídelníčku lidí i hledání jeho zelenějších alternativ.