Místo krav dojí sóju. Americký startup vyvíjí alternativní sýr, pro který není třeba živočišných zdrojů
Alternativ zvířecího masa, ať už rostlinných nebo vypěstovaných v laboratoři, je celá řada. Maso ale není zdaleka jedinou potravinou, která má přinejmenším potenciální ekologické i morální problémy. Cheeseburger, pizza, toast nebo třeba sendvič se totiž neobejde bez sýra. A byť už déle existují veganské sýry bez mléka, něco jim chybí. Američtí Nobell Foods teď získávají velkou investici, aby zjistili, co to je a sýr bez mléka zdokonalili.
Lidé mají sýr rádi. Podle informací webu Statista se ho po celém světě jen za rok 2019 spotřebovalo přes dvacet milionů tun, což vyžaduje asi pětinásobný objem mléka. Jen samotný sýrový průmysl se tak kvůli množství dobytka, který vyžaduje, nezanedbatelně podílí na globálních emisích skleníkových plynů nebo využití zemědělských ploch.
Vyhýbání se sýru vyrobenému ze zvířecího mléka ale nemusí vycházet jen z environmentálních či morálních motivací. Sama zakladatelka Nobell Foods Magi Richani musela přestat jíst mléčné výrobky kvůli intoleranci laktózy. Rozloučit se s kvalitním sýrem prý pro ni bylo vůbec nejtěžší, a tak se rozhodla najít způsob, jak vyrábět skvěle chutnající sýr z rostlin.
„Bylo to trochu sobecké,“ vysvětluje magazínu Fast Company důvod, proč odešla z pozice projektové inženýrky v Shellu. „Chtěla jsem produkt, který můžu jíst bez pocitu, že si něco odpírám,“ pokračuje. Nic takového na trhu jednoduše nenašla, takže začala sama zkoumat, jak by to šlo napravit. V roce 2016 pak v San Francisku založila Nobell Foods.
Asi o čtyři roky později startup dosáhl na druhé kolo financování, kde od venture kapitálových firem i dalších investorů získal 75 milionů dolarů (asi 1,9 miliardy korun). Celkem už vybral 100 milionů dolarů, z čehož část investoval i herec Robert Downey Jr. „Magi Richani a její tým v Nobell vnášejí eco do Chile con queso (mexický sýrový dip, pozn. red.) – místo krav dojí obilí,“ řekl představitel Iron Mana.
Ačkoliv Richami dříve pracovala pro velkou ropnou společnost, její nový startup má výrazný ekologický i morální aspekt. A nelze opomenout ani ten byznysový. Záměr vybudovat co nejúspěšnější firmu v tomto případě znamená zcela se vyhnout tradičnímu mléčnému průmyslu a nabídnout k němu alternativu. Sýr Nobell Foods se obejde bez krav či jiného dobytka, má dobře chutnat a dokonce být dostupnější.