Na Vinohradech otevřelo bistro Grøn. Zelené není jen názvem, nabízí samé zdravé věci a má plno

Kde se v Praze relativně rychle a zdravě najíst, když vás nelákají salátové fast foody? Vaším cílem chce být nový podnik u Českého rozhlasu.

gron-vevnitr

Foto: CzechCrunch

Nové bistro Grøn v Anglické sází na zdravou kuchyni

0Zobrazit komentáře

Majitelé Vnitroblocku přidali v Holešovicích další provoz, na Vinohradech otevřelo bistro, co sází na zdravý životní styl, a v Olomouci mají nový italský podnik s kávou za italské ceny. A protože jsou Velikonoce, přihodíme i pár tipů, kam vyrazit na něco jiného než na klasický mazanec – třeba na luxusního matcha zajíce! Nové vydání newsletteru Deli plné gastronomické inspirace je tu.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

Bistro Grøn

Dominik Paťha, Zbyněk Dusil a jejich partnerky Eva a Kateřina provozují v pražské Anglické ulici, jen pár minut od budovy Českého rozhlasu nebo náměstí Míru, populární kavárnu Laskavá. Zajít si tam můžete na hříšně dobré brunche plné kvalitních uzenin nebo máslových palačinek, opečené obložené kváskové chleby nebo vejce na mnoho způsobů. Někdy ale přijde chuť i na něco lehčího.

Mívají ji i majitelé, kteří tak už nějakou dobu vymýšleli koncept svého nového podniku, který nazvali Grøn, což je dánsky zelená, a hledali pro něj místo. Dlouho to vypadalo, že se vyloupne ve Vítězné ulici na Újezdě, nakonec se ale rychleji uvolnil prostor na Vinohradech hned vedle Laskavé. A tak bistro Grøn před dvěma týdny otevřelo právě tam, tedy opět v Anglické. A kuchyni tu má na starosti Lukáš Plecháček, který dříve působil v pražském Sohu a podílel se i na otevření restaurace Paloma v Průhonicích.

„V Praze nám chybělo místo, kam můžete chodit klidně každý den, dát si zdravé a vyvážené jídlo a mít z toho dobrý pocit. Chtěli jsme bistro, kde dostanete objednávky svižně ke stolu, ale přitom víte, co jíte. A můžete si to každý den sestavit jinak, podle chuti nebo nálady,“ vysvětluje Dominik Paťha.

Zdravý směr v Grønu znamená snahu používat co nejvíce lokální zeleniny a maso a vejce brát z volných chovů. A pokud je potřeba sladit, tak výhradně nerafinovaně. Důraz majitelé kladou na jednoduchost a původ surovin, spolupracují proto například se známou polabskou farmářkou Hanou Součkovou, která svou zeleninou zásobuje i Um od Ambiente, a vajíčka berou z Farmy od Želivky. Sladí se tu pouze kokosovým a datlovým cukrem, výjimku má jedině káva, kam si můžete zamíchat cukr třtinový.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

V podniku, kam se vejde zhruba čtyřicet lidí a dalších třicet případně ven na zahrádku, mají už teď napilno. Hosté totiž chodí od samého začátku a nejvíc tu prý frčí obědy. Ty fungují tak, že si je sami nakombinujete z nabídky mas nebo jiných zdrojů bílkovin připravovaných na místním Josper grilu a k nim přihodíte jednu ze sedmi možných příloh – třeba grilovaný curry květák, miso bruselské kapustičky nebo kimchi. Nechybí ani čtyři varianty lehkých salátů. Výborná je ale i místní káva, a kdo by si chtěl přeci jen trochu zahřešit, může sáhnout po sklence naturálního vína.

Paťha se svými parťáky tomuto konceptu věří natolik, že prostor na Újezdě je stále ve hře. Až prý skončí dlouhá rekonstrukce, chtějí další Grøn otevřít i tam.

Na které akce byste měli do konce dubna vyrazit: 

  • Pastrami pop-up & rituální večeře v Holešovické tržnici. 24. dubna zajděte do tržnice na sendvičový svátek nebo si rovnou najděte termín v programu grandiózních večeří Beef, které na 15 večerů propojí jídlo a performace a startují 25. dubna.
  • Vína ve Vile63. O den později, tedy 26. dubna, ovládnou vinohradskou Vilu63 vína a popíjet se nebude nikde jinde než na zahradě.
  • Noc pivovarů? No jasně! Kostely i muzea své noční přehlídky už mají, letos se dočkaly i pivovary. První ročník proběhne 25. dubna.
  • Wagyu vs. Přeštík. Které maso je lepší, budete moci porovnat na pop-upu Ambiente ve vinárně Bokovka 24. dubna. Ale spěchejte, japonského prémiového wagyu je jen 35 porcí, pak bude k mání svíčková z toho českého.

Další tipy na zajímavé události, ale i podniky na váš čekají v aktuálním vydání newsletteru Deli, které najdete zde. Na stejném odkazu nebo v boxu výše se můžete přihlásit i k jeho odběru.