Nedaleko Českého Krumlova denně upeče více než 160 tisíc kusů pečiva. Nyní je mezi podnikateli roku
Historie Pekárny Srnín sahá do roku 1960. V roce 2019 ji koupil Josef Bukovský, kterého nyní EY vyhlásila Podnikatelem roku Jihočeského kraje.
Obec Srnín se nachází v podhůří Šumavy – nedaleko Českého Krumlova. Před více než šedesáti lety zde odstartovala provoz stejnojmenná pekárna, která si rychle získala oblibu okolních obyvatel. Už pět let po zahájení provozu tak zdejší pekaři připravili 3 198 tun chleba ročně. V 90. letech byl podnik zprivatizován a v roce 2019 se dostal do rukou nového majitele Josefa Bukovského. Ten se rozhodl držet se tradice, kterou však povýšil o soudobé inovace. I díky tomu ho společnost Ernst & Young vyhlásila vítězem soutěže EY Podnikatel roku 2022 Jihočeského kraje.
Pekárna Srnín v současné době zaměstnává 200 lidí, kteří denně vyrobí a prodají 150 tisíc rohlíků a 12 tisíc chlebů. Celkem nabízí na 800 druhů výrobků: slané i sladké pečivo, dorty, zákusky, lahůdky, saláty, bagety nebo specialitu v podobě koblih s českým Tuzemákem. I přes velké množství vznikají veškeré výrobky ručně a pekaři se drží staročeských receptů, jejichž základem je v případě pečiva vlastní mouka z regionálního obilí.
Josef Bukovský přitom není řemeslem pekař. Od mládí ale chodil pomáhat do samoobsluhy, která patřila jeho rodičům. Bavil ho kontakt se zákazníky a vybudoval si kladný vztah k prodeji, zároveň obdivoval rodiče v jejich zodpovědnosti a touze vybudovat vlastní podnik. V Pekárně Srnín působil třináct let jako ekonom a nakonec se rozhodl, že ji koupí.
S novým majitelem došlo v pekárně k pokroku v oblasti výroby, expedice i přepravy. Vše je nyní plně digitalizováno a rozvoz produktů zajišťují vozy poháněné stlačeným zemním plynem, které mají v porovnání s auty se vznětovým motorem o 20 procent nižší emise oxidu uhličitého. Do budoucna se chce Bukovský zaměřit na pečení čistě za pomoci obnovitelných energií.
„Josef Bukovský propojuje tradiční řemeslo s moderními technologiemi a nezapomíná při tom ani na udržitelnost svého podnikání. Své výrobky peče z mouky umleté ve mlýně poháněném vodní elektrárnou,“ uvádí Martina Kneiflová, vedoucí partnerka EY v České republice. Pro majitele pekárny je důležité rovněž snížení produkce odpadu nebo bezezbytkové zpracování surovin.