Pěstují maso v laboratoři a roste jim tam na řasách. Český startup na vývoj získává desítky milionů
Šťavnatý steak z laboratoře? Ale jistě, říká brněnské Mewery. K jeho růstu nepotřebuje podklad z živočichů – maso kultivuje na mikrořasách.
Doteď to byl jen koncept, ale nyní už brněnský projekt Mewery hrdě hlásí, že se mu jeho plán skutečně vydařil. V laboratoři si ověřil, že přišel na způsob, jak vypěstovat maso bez použití média, tedy jakéhosi podkladu pro růst samotných buněk, které by pocházelo ze zvířat. Místo nich použil mikrořasy, což vnímá nejen jako úspěch ve splnění svého etického plánu, ale i jako velmi výhodný projekt. Zásadně tím totiž snižuje náklady. A to se zase líbí investorům.
Blíže neupřesněné desítky milionů do projektu nyní posílají Credo Ventures a Purple Ventures. Je to už druhá investice v krátké době, před necelým půlrokem do firmy poslal jednotky milionů korun globální akcelerátor a fond Big Idea Ventures.
„Peníze nám pomohou dovybavit naše nové laboratoře, rozšířit tým o další vědce a urychlit představení našeho prototypu. Samozřejmě zainvestujeme i do ochrany duševního vlastnictví,“ plánuje zakladatel Mewery Roman Lauš.
Mewery se na kultivaci masa v laboratoři zaměřuje, jeho cílem je vyvinout plnohodnotné vepřové. Plán zahrnuje kultivaci, tedy růst buněk v laboratorním prostředí, ze savčích buněk prostřednictvím vlastního růstového média na bázi zmíněných mikrořas.
Konkurenční projekty jako toto médium používají FBS, tedy Fetal Bovine Serum, k jehož získání se zjednodušeně řečeno využívají látky ze zvířat. Právě zbavení se v rámci receptury na vlastní maso kultivačního média s živočišnými produkty bylo pro Mewery milník aktuálního vývoje.
„Podařilo se nám ověřit naši metodu v různých prostředích a získat takzvaný proof of concept. Do konce roku bychom měli mít první vzorky a následně i prototypy,“ těší se Lauš. Firma s mikrořasami nahradila potřebné nutrienty či růstové faktory, které jinak obsahuje FBS. „Navíc jsme díky tomu ušetřili 70 procent nákladů proti běžným kultivačním metodám,“ pochvaluje si zakladatel projektu. Přesná čísla, na kolik by takové maso mělo vyjít, však zatím k dispozici nemá.
Potravina je obohacena
Mewery chce na trh přinést mleté maso, masové kuličky, párky a do budoucna i steak. Všechno to v nemasové variantě. Firma věří, že může díky svému postupu nabídnout stejnou chuť i strukturu, na jakou jsou lidé zvyklí u masa. Ale bez porážky či patogenů.
Konečný produkt tak má být podobný například mletému masu strukturou, ale s jiným složením. Kromě svalu a tuku přibude právě mikrořasa. „Masu propůjčuje označení takzvané fortifikace – potravina obohacena o další prospěšné složky, jako jsou třeba vitaminy, antioxidanty, minerální látky, vláknina a esenciální mastné kyseliny,“ vyjmenovává Lauš.