Pod Špilberkem se otevřela zahrada ve stylu poutě. Zve na hravé koktejly i jídlo pod širým nebem
Jsou tu pravidelné novinky z české gastroscény. Tentokrát se zaměřujeme na pitný režim, který s rostoucí teplotou nabývá na důležitosti.
Máme za sebou první vlnu tropických veder a pitný režim bude potřeba dodržovat i během dalších teplých dnů. Naštěstí ho budeme mít plně pokrytý – následující dny se totiž budou točit kolem cideru, šampaňského, ginu a také koktejlů.
Pru58 + Garage22
Letní počasí si žádá pořádný letní mejdan. A tuto sobotu 25. června o jeden takový nebude nouze v pražských Holešovicích. Do restaurace Pru58, kde kuchyni vládne ostřílený šéfkuchař Štěpán Návrat, totiž zavítají její sousedé z garáže s číslem 22. Svěží asijská jídla se tak spojí s chutí tří koktejlů na bázi ginu z této holešovické palírny. I tekutá stránka se ponese v exotickém duchu, mezi použitými přísadami se totiž blýskne třeba kafrová limeta, galangal nebo kubébový pepř. A aby toho nebylo málo, budou taky ústřice a bude se grilovat!
Žardán
S horkými dny rozkvetla také jedna známá zahrada ve stylu poutě pod brněnským Špilberkem. Ze Šilingrova náměstí se sem pod názvem Žardán přelil oblíbený Super Panda Circus. Tento projekt banda experimentátorů z nespoutaného baru představila poprvé už loni a letos se do něj opět s nadšením vrhla. V Brně se tak 13. června znovu otevřela oáza, kde si mohou hosté posedět na lehátkách v doprovodu hudby a speciálních koktejlů – třeba toniku s letním ginem, který speciálně pro Žardán vypálila brněnská destilérka Little Urban. „V denních hodinách chceme posloužit jako příjemná zastávka rodinám s dětmi. Dají si u nás kávu, stoprocentně ovocné limonády či nanuky i čerstvé krájené ovoce. K večeru rozjedeme večírek,“ upřesňuje provozní venkovního baru Michal Nevrlý.
Autentista
Dlouho očekávaný okamžik konečně nastal. Antonín Suchánek, majitel vinného a champagne baru v centru města, ve čtvrtek 23. června slavnostně představí šampaňské, které vzniklo speciálně pro jeho podnik. Jmenuje se Champagne Autentista 1er Cru Non Dosé a stojí za ním vinař Cyril Bonnet z oblasti Chamery. „S Cyrilem pracujeme od začátku a jeho Non Dosé je u nás velmi oblíbené, takže to má hezkou návaznost. V šampaňském se nepohybuje tak dlouho, takže i kdybych mohl začít s někým známějším, chtěl jsem mu dát prostor. Jeho Non Dosé zraje pět let na kalech a jde o klasickou kupáž tří nejznámějších odrůd Pinot noir, Chardonnay a Meunier,“ popisuje Suchánek. Šampaňské je tak zatím poměrně řízné, na Non Dosé příjemně sladké a nechává na jazyku minerální vibrantnost, která se bude s postupem let proměňovat.
Pivovar Zichovec
Oblíbený český minipivovar má svůj vlastní cider. A i když něco takového možná zní zvláštně, vše do sebe krásně zapadá. „Když jsme v roce 2020 vydali naše první divoká piva plná ovoce a projevů divokých kvasnic, dalo nám to jedinečný vhled do komplexnosti a jedinečnosti chutí, které nám poskytuje příroda, když jí dáme daleko více prostoru,“ uvádí spolumajitel pivovaru Ondřej Husák. Piva ze Zichovce tak často chutí připomínají právě třeba cider. A tak se zrodila myšlenka na vyzkoušení nové disciplíny. Výsledkem je komplexní naturální suchý cider ze tří odrůd českých jablek, který byl spontánně kvašen mikroorganismy přirozeně se vyskytujícími na slupkách jablek z lokálních sadů Slánska. Cider lze koupit na e-shopu Zichovce, nebo přímo v pivovaru v Lounech.
***
Letní tipy na výlety za gastrem
Prázdniny jsou za rohem, což znamená, že se lidé rozkutálí do všech koutů Česka. O to víc se hodí mít dobře zmapované, kam za dobrým jídlem. Nám se moc zalíbilo čerstvé ocenění, které letos rozdávají Mapy Google – Křišťálový špendlík. Nadělují ho deseti nejlépe hodnoceným podnikům po celé České republice. V Praze zvítězila restaurace Vallmo, v Ostravě pak malé bistro Pelmeški. My děláme práci za vás, vítězné podniky bedlivě sledujeme a přidáváme k nim i několik dalších tipů na zajímavé podniky z daného regionu.