Pod Špilberkem se otevřela zahrada ve stylu poutě. Zve na hravé koktejly i jídlo pod širým nebem

Jsou tu pravidelné novinky z české gastroscény. Tentokrát se zaměřujeme na pitný režim, který s rostoucí teplotou nabývá na důležitosti.

Žardán

Foto: Super Panda Circus

S horkými dny rozkvetla také jedna známá zahrada ve stylu poutě pod brněnským Špilberkem

0Zobrazit komentáře

Máme za sebou první vlnu tropických veder a pitný režim bude potřeba dodržovat i během dalších teplých dnů. Naštěstí ho budeme mít plně pokrytý – následující dny se totiž budou točit kolem cideru, šampaňského, ginu a také koktejlů.


Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

Pru58 + Garage22

Letní počasí si žádá pořádný letní mejdan. A tuto sobotu 25. června o jeden takový nebude nouze v pražských Holešovicích. Do restaurace Pru58, kde kuchyni vládne ostřílený šéfkuchař Štěpán Návrat, totiž zavítají její sousedé z garáže s číslem 22. Svěží asijská jídla se tak spojí s chutí tří koktejlů na bázi ginu z této holešovické palírny. I tekutá stránka se ponese v exotickém duchu, mezi použitými přísadami se totiž blýskne třeba kafrová limeta, galangal nebo kubébový pepř. A aby toho nebylo málo, budou taky ústřice a bude se grilovat!

Pru58

Foto: Pru58

Do restaurace Pru58 zavítá parta z destilérky Garage22

Žardán

S horkými dny rozkvetla také jedna známá zahrada ve stylu poutě pod brněnským Špilberkem. Ze Šilingrova náměstí se sem pod názvem Žardán přelil oblíbený Super Panda Circus. Tento projekt banda experimentátorů z nespoutaného baru představila poprvé už loni a letos se do něj opět s nadšením vrhla. V Brně se tak 13. června znovu otevřela oáza, kde si mohou hosté posedět na lehátkách v doprovodu hudby a speciálních koktejlů – třeba toniku s letním ginem, který speciálně pro Žardán vypálila brněnská destilérka Little Urban. „V denních hodinách chceme posloužit jako příjemná zastávka rodinám s dětmi. Dají si u nás kávu, stoprocentně ovocné limonády či nanuky i čerstvé krájené ovoce. K večeru rozjedeme večírek,“ upřesňuje provozní venkovního baru Michal Nevrlý.

Žardán

Foto: Super Panda Circus

Žardán je počinem experimentátorů z baru Super Panda Circus

Autentista

Dlouho očekávaný okamžik konečně nastal. Antonín Suchánek, majitel vinného a champagne baru v centru města, ve čtvrtek 23. června slavnostně představí šampaňské, které vzniklo speciálně pro jeho podnik. Jmenuje se Champagne Autentista 1er Cru Non Dosé a stojí za ním vinař Cyril Bonnet z oblasti Chamery. „S Cyrilem pracujeme od začátku a jeho Non Dosé je u nás velmi oblíbené, takže to má hezkou návaznost. V šampaňském se nepohybuje tak dlouho, takže i kdybych mohl začít s někým známějším, chtěl jsem mu dát prostor. Jeho Non Dosé zraje pět let na kalech a jde o klasickou kupáž tří nejznámějších odrůd Pinot noir, Chardonnay a Meunier,“ popisuje Suchánek. Šampaňské je tak zatím poměrně řízné, na Non Dosé příjemně sladké a nechává na jazyku minerální vibrantnost, která se bude s postupem let proměňovat.

Autentista

Foto: Autentista

Šampaňské pro bar Autentista vzniklo pod rukama Cyrila Bonneta z Chamery

Pivovar Zichovec

Oblíbený český minipivovar má svůj vlastní cider. A i když něco takového možná zní zvláštně, vše do sebe krásně zapadá. „Když jsme v roce 2020 vydali naše první divoká piva plná ovoce a projevů divokých kvasnic, dalo nám to jedinečný vhled do komplexnosti a jedinečnosti chutí, které nám poskytuje příroda, když jí dáme daleko více prostoru,“ uvádí spolumajitel pivovaru Ondřej Husák. Piva ze Zichovce tak často chutí připomínají právě třeba cider. A tak se zrodila myšlenka na vyzkoušení nové disciplíny. Výsledkem je komplexní naturální suchý cider ze tří odrůd českých jablek, který byl spontánně kvašen mikroorganismy přirozeně se vyskytujícími na slupkách jablek z lokálních sadů Slánska. Cider lze koupit na e-shopu Zichovce, nebo přímo v pivovaru v Lounech.

Cider Zichovec

Foto: Zichovec

Komplexní naturální suchý cider je vyroben ze tří odrůd českých jablek

***

Letní tipy na výlety za gastrem

Prázdniny jsou za rohem, což znamená, že se lidé rozkutálí do všech koutů Česka. O to víc se hodí mít dobře zmapované, kam za dobrým jídlem. Nám se moc zalíbilo čerstvé ocenění, které letos rozdávají Mapy Google – Křišťálový špendlík. Nadělují ho deseti nejlépe hodnoceným podnikům po celé České republice. V Praze zvítězila restaurace Vallmo, v Ostravě pak malé bistro Pelmeški. My děláme práci za vás, vítězné podniky bedlivě sledujeme a přidáváme k nim i několik dalších tipů na zajímavé podniky z daného regionu.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

Nejlepší podnik na severní Moravě. Ocenění Googlu získala restaurace s východoevropskými knedlíčky

Na české gastroscéně se stále častěji skloňuje Ostrava. Uživatelé Google Map vyzdvihli restauraci Pelmeški, ale město láká i dalšími podniky.

pelmeski

Foto: Pelmeški

Restaurace Pelmeški vyhrála ocenění Křišťálový špendlík

0Zobrazit komentáře

Hodnocení na Google Mapách rozhodlo o dalším nejoblíbenějším podniku. Křišťálový špendlík za region severní Moravy si odnesla ostravská restaurace Pelmeški, která se specializuje na knedlíčky s rozličnými náplněmi. Ocenění získala v rámci nové iniciativy Map Google, které ho v průběhu června udělují deseti podnikům z oboru gastronomie.

Za restaurací Pelmeški, které návštěvníci udělují v severomoravském regionu stabilně nejvyšší počet hvězdiček, stojí kuchař Martin Štubňa. Ten se díky své ženě nadchl pro východoevropskou kuchyni a s pomocí své tchyně postupně vypiloval receptury, které se posléze nestyděl nabízet ve svém vlastním podniku.

A úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat, jelikož v Ostravě objevil díru na trhu. Pelmeně i vareniky dostane zákazník rychle na stůl a díky mnoha nabízeným variantám jde o pokrm, který se jen tak nepřejí. Díky tomu už na restauraci Pelmeški pějí ódy nejen Ostraváci, ale také přespolní návštěvníci města.

„Hlavně to přisuzuji tomu, že tu máme super kolektiv a vždy se těšíme do práce, protože nás baví. Děláme to poctivě a s láskou a to si myslím, že se odráží i na talíři,“ říká Štubňa a dodává, že i po čtyřech letech od otevření restaurace je jeho restaurace v kontextu Ostravy stále unikátní.

Pelmeški

Foto: Pelmeški

Majitel restaurace Pelmeški se svým týmem

„Google svými nástroji a produkty pomáhá malým podnikatelům růst, aby dokázali plně využít příležitostí digitální doby. Pelmeški jsou toho krásným příkladem, protože i se svým netradičním produktem dokázala restaurace v Ostravě uspět,“ doplňuje tisková mluvčí Googlu v České republice Iva Fialová.

Cenu Křišťálový špendlík českým podnikům z oboru gastronomie uděluje Google letos poprvé. Získá ji deset míst, která dostala od svých zákazníků nejlepší hodnocení na Mapách Google. Špendlíkové ocenění tak před několika dny oslavila už pražská restaurace Vallmo.

Ostrava gastronomická

Ostrava se v posledních letech co do nabídky gastronomických podniků výrazně proměnila. Kromě restaurace Pelmeški se mezi dlouhodobě oblíbené podniky řadí také HogoFogo bistro zaměřené na hravá jídla ze sezónních surovin. Bistro navíc v létě rozšiřuje krásná zahrada, která vytváří příjemné zákoutí v ruchu okolních ulic.

Místní gastroscénu proměnila také síť kaváren s výběrovou kávou Cokafe. Jednu pobočku otevřela v areálu Dolních Vítkovic, kde provozuje také vlastní pražírnu a pekárnu. Přirozeně tak doplňuje komplex, ve kterém se nachází také galerie, naučné a lezecké centrum nebo vyhlídková věž Bolt Tower.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

V létě se v Ostravě otevírá také streetfoodové zákoutí s názvem Černý kůň. Vzniklo v proluce v Nádražní ulici a nachází se v něm deset stánků a příjemné posezení. Letos zde otevřelo ukrajinské Marijen bistro nebo veganské Kocouří způsoby. A tekutou stránku zde zaštiťují Vinograf a Beer Box.

Na své si tady ale přijdou také milovníci koktejlů, a to kde jinde než ve Stodolní ulici. Kdo se nenechá odradit její nepříliš dobrou reputací, objeví komorní bar Modrá myš. Koktejlové menu je zde pokaždé k neuvěření zábavné – to současné je inspirované ostravskými vilami. A zároveň jde o jediný bar, ve kterém autorce tohoto článku připravili nápoj, jehož součástí byla hořící šiška. A na něco takového se nezapomíná.

Moravskoslezská metropole má prostě co nabídnout. A čerstvě získaný Křišťálový špendlík v restauraci Pelmeški jen dokazuje, že se v rámci svého regionu vymyká. Podhoubí pro zajímavé gastronomické koncepty už má, takže se můžeme těšit, co dalšího nadcházející roky přinesou.

Cokafe

Foto: Cokafe

Ostravská kavárna Cokafe

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

LILO & STITCH

Přečtěte si takéJe Lilo & Stitch remake, co má smysl? Film porazil i Toma CruiseDává remake Lilo & Stitch od Disneyho smysl? Film porazil i Toma Cruise a míří k miliardě dolarů

Newsletter Deli | Poslední vydání