Restauracím pomáhá řídit finance a přežít. Dishboard získal investici od Jiřího Hlavenky a Jana Slámy

První tři roky nepřežije více než polovina restaurací, hlásí startup Dishboard, jenž funguje jako automatizovaný finanční manažer.

Peter BrejčákPeter Brejčák

Kirill-Shamanin-dishboard

Foto: Dishboard

Zakladatel startupu Dishboard Kirill Shamanin

0Zobrazit komentáře

Gatsropodniky, které mají své finance plně pod kontrolou, a díky tomu mohou bez problémů fungovat a nastavit si i nejrůznější fintechové nástroje. S takovou vizí se na trhu snaží prosadit český startup Dishboard. Ten jeho zakladatel Kirill Shamanin rozjel, když si uvědomil, kolik z nově otevřených podniků nepřežije první tři roky své existence. Podle něj je to víc než polovina z nich a často se to děje proto, že zapálení milovníci dobrého jídla a pití ztratí přehled právě o svých financích. Jeho nápad nyní oslovil i známé investory.

„Hlavním důvodem je chybějící kontrola o finančním stavu firmy a špatné plánování cash flow. Polovina majitelů restaurací netuší, kolik je jejich zisk či celkové náklady na suroviny a personál,“ tvrdí Shamanin. Dishboard proto funguje jako automatizovaný finanční manažer, který rozpoznává faktury a účtenky, díky integraci na pokladní systémy načítá příjmovou část a v rozhraní má majitel restaurace přístup ke všem důležitým ukazatelům.

První řádek kódu softwaru Dishboard napsal před rokem a půl, prodej spustil v loňském září. Firma prošla akcelerací StartupYardu a v Česku a na Slovensku přes stovku platících zákazníků. Jako konkrétní reference uvádí podniky Automat Matuška, Etapa, Sodo, Los Capolitos, Terminál Karlín, řetězec Gran Fiero, restauraci Tomáše Vrby v Poděbradech a další. Své opakující se roční tržby (ARR) aktuálně počítá v milionech korun a podle vyjádření roste každé čtvrtletí o minimálně polovinu.

Samotný tým startupu je složen z bývalých členů startupů působících v takzvaném HoReCa segmentu (hotely, restaurace, café). Shamanin a hlavní inženýr Alex Smirnov pracovali v Mews, ředitelka obchodu Darja Ješičková v německém miliardovém jednorožci Choco. „Naše ultimátní vize je nejen plná automatizace finanční správy gastropodniků, ale také umožnit jednoduchý přístup k finančně technologickým nástrojům, jako je krátkodobé financování či automatizované platby dodavatelům,“ přibližuje Shamanin.

slamahlavenka1

Foto: Tomáš Škoda

Jinej fond tvoří Jan Sláma a Jiří Hlavenka

Z těchto důvodů je proto nástroj integrován s největšími pokladními systémy jako Dotykačka a Storyous, partnerem je také startup Flowpay, díky kterému Dishboard svým klientům nabízí krátkodobé financování. Flowpay za rok 2022 malým firmám poskytl financování v objemu asi padesát milionů korun.

V dalším rozvoji Dishboardu pomohou také noví investoři. Vyšší jednotky milionů korun do něj vložil Jinej Fond známého investora a politika Jiřího Hlavenky a Jana Slámy, jenž kromě investování také buduje startup FaceUp. K nim se jako andělský investor přidal Martin Kalovec, bývalý manažer konzultační společnosti BCG. První kapitál Dishboard získal již loni.

„Primárně na nás zapůsobil zakladatel Kirill svým odhodláním a výjimečným tahem na branku, na což pak navázala krásná trakce a rychlý růst podtržený velmi pozitivními referencemi více než stovky klientů, kterým už produkt pomáhá. Současně jde o B2B SaaS, kde se i díky mým zkušenostem cítíme silní,“ komentuje Sláma.

„Je to moje teprve pátá andělská investice. Zapůsobila na mě odvaha zakladatele digitalizovat hodně konzervativní sektor, zpětná vazba od zákazníků a mezinárodní ambice,“ přidává pak Martin Kalovec. Dishboard chce získané prostředky využít primárně na rozšíření vlivu v Česku a na podporu počáteční trakce v zahraničí, konkrétně ve Velké Británii.

„Jde o velký inovativní trh, kde produkt můžeme posunout hodně dopředu. I když je to vysoce konkurenční prostředí, přímé konkurenty zatím máme jen ve Spojených státech, v Evropě v naší vertikále přímo finanční management nikdo neřeší,“ dodává Shamanin.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina