S kávou ze zastávky pobláznila LinkedIn i gurmány, do Pasohlávek míří davy. Teď pro ně přidává bistro

Kateřina Ferbyová v červnu otevře v jihomoravském městečku novou restauraci, bude nabízet lehká a zdravá jídla. Proslavila se kavárnou Café Zastávka.

Luboš KrečLuboš Kreč

katka-ferbyovaStory

Foto: archiv Kateřiny Ferbyové

Kavárnice Kateřina Ferbyová

0Zobrazit komentáře

Kateřina Ferbyová, úspěšná a na sociálních sítích populární kavárnice z jihomoravských Pasohlávek, o sobě říká, že je opatrným typem podnikatelky, která nepospíchá a nechce se uvařit ve vlastní byznysové šťávě. Párkrát z jejích úst také při rozhovoru padne, že by časem měla ráda rodinu. Teď otevírá druhý podnik a sama vysvětluje, jak jedno jde druhému naproti.

Na východním okraji Pasohlávek, městečka u Novomlýnských nádrží, vzniká v posledních letech několik developerských projektů zaměřených na bydlení i rekreaci – ostatně je to z nich jen kousek k rybníkům, na hřiště, do kempů i do Aqualandu Moravia. A v jednom z domů je v přízemí prosklený prostor jako dělaný pro kavárnu.

„Chodila jsem kolem něj a líbil se mi. Tři roky od chvíle, co se objevily vizualizace projektu, jsme se s developerem naháněli. Nejdřív já jej, pak on mě. A nakonec jsme si plácli,“ směje se Kateřina Ferbyová, která doufá, že nový podnik s názvem Terakota otevře v druhé polovině června.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Na LinkedInu už stihla svým bezmála devíti tisícům sledujících s humorem prozradit třeba to, jak finančně náročná anabáze to je: „V Terakotě jsou nejdražším prvkem v interiéru nádherný italský Mutina kachle. Bude mezi nima světle zelená spárovka! Kdyby se vám zdálo, že vidíte na mých zádech jizvu, až budu mít crop top, tak nezdá. Stojí totiž jak jedna ledvina.“

Důvod, proč developer nakonec naháněl ji, aby k němu přišla a svou kavárnu si v domě opravdu otevřela, leží pár set metrů na západ na jediném pasohlávském náměstí. Tam, v budově autobusové zastávky, otevřela Ferbyová už v roce 2021 svůj první podnik a postupem času se z něj i z ní samotné stala svého druhu senzace.

„V Zastávce máme klidně i 200 hostů za den. A to je pak masakr,“ chytá se za hlavu osmadvacetiletá kavárnice, která od dětství snila o tom, že bude mít svůj vlastní podnik a v něm bude péct dorty a laskominy. To dělá i dnes, jen se kvůli velkému vytížení a náporu návštěvníků musí často spoléhat na služby spřátelených cukrářů z Brna či okolí.

Café Zastávka je ale otevřené jen od března do října a navíc je velmi limitované svou miniaturní velikostí, takže lidé musí posedávat v parku. Původně bylo ve hře rozšíření do celé stavby zastávky, která dodnes plní i svou dopravní roli, jenže jde o obecní majetek a s rekonstrukcí by to pak bylo složitější. „Hledala jsem místo, kde bych mohla i skladovat a vyrábět,“ říká bakalářka z oboru chemie v potravinářství.

kro-vrsovice-nahled

Přečtěte si takéNové Kro otevře na konci léta v libeňském DockuNové Kro otevře na konci léta. Třetí pobočka vznikne v developerském projektu Dock v Libni

Její nové bistro Terakota tohle všechno splní a navíc, jak říká, Zastávku doplní, protože v něm budou zhruba čtyři desítky míst na sezení, zároveň v něm nabídne i větší výběr jídla: „Nebude to klasická restaurace, ale spíš bistro, kde si dáte dobrou snídani nebo přes den sendvič, něco lehčího a zdravějšího. Bude to cenově trochu dražší než Zastávka.“

Skladba hostů, kteří za Kateřinou Ferbyovou jezdí, je poměrně pestrá – jsou to místní, kteří si její „karlínský“ přístup oblíbili, jsou to turisté a cyklisté, kteří Pasohlávkami projíždějí, a jsou to i gurmeti, kteří se o ní dozvěděli z médií či sociálních sítí. A teď jim bude mít co nabídnout i na podzim a v zimě.

Dosud se v Zastávce točila přes sezónu s dalšími čtyřmi spolupracovnicemi, ale s Terakotou počet jejích kolegů zásadně naroste, celkem jich bude Ferbyová mít kolem patnácti včetně dvou provozních vedoucích. Její investice do nové restaurace prý bude zhruba milion korun, přičemž většinu prostředků spolkne nákup kuchyňských přístrojů.

Jak ale tohle všechno jde dohromady s tím, když zmiňuje, že výhledově bude chtít mít dítě? Neznamená upgrade byznysu spíš víc starostí a nervů? „Chci to celé budovat tak, aby to dokázalo jet i beze mě. To by teď Zastávka nedokázala, ani by mě s rodinou nejspíš neuživila. Ale když se to víc rozkročí, tak to paradoxně může lépe fungovat. Ještě tam nejsme, ale za dva roky by to celé mohla být relativně samostatná organizace,“ plánuje.

V tom jí má pomoct právě nabrání nové obsluhy, kdy se pracovníci budou v případě potřeby přesouvat ze Zastávky do Terakoty a naopak, případně před Vánoci na trhy v Brně, kde ještě Ferbyová ve spolupráci se skupinou Lidi z baru Jana Vlachynského provozuje stánky se svařákem. „Budeme moct otevřít stánky dva, a ne jen jeden,“ dodává.

Terakota bude mít otevřeno od osmi do osmi, sedm dní v týdnu a její majitelka počítá s tím, že v ní bude z počátku trávit dost času i proto, že v její kuchyni se budou chystat také dobroty pro Zastávku. Ale pak, jednou, až si to všechno sedne, kde se kromě role matky vidí? „Přece jak peču. To je můj život.“

Pražský Hemingway Bar se stěhuje. Menu nabízí průlet historií jeho drinků, nově ale přibyly i večeře

Kdepak jen drinky. Známý bar teď na nové adrese nabídne třeba i pomalu tažené hovězí v kubánském stylu nebo ústřice.

hemingway-bar

Foto: Honza Zima

Hemingway Bar v novém

0Zobrazit komentáře

V Praze na Letné se naplno rozjíždí nová kavárna Moe, kam můžete zajít na kafe a snídani a pak tu v klidu pokračovat naturálním vínem. Pražský Hemingway Bar mění místo a nabídku. A populární brněnské William Thomas Artisan Bakery se rozrůstají o další pobočku. Podíváme se ale i na jih, kde v Českých Budějovicích parta nadšenců v Pizza Paranormale peče pizzu bez droždí, jen za pomoci kvasu. Nové vydání newsletteru Deli vysloveně láká na gastronomické toulky!

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

Hemingway Bar Prague

Šestnáct let mohli milovníci míchaných drinků tišit svou touhu po kvalitní mixologii v jedné ze spletitých uliček pražského Starého Města. Populární Hemingway Bar Prague tu odolal nástrahám krátké prohibice způsobené metanolovou aférou i covidovým restrikcím a dvakrát se umístil ve světovém žebříčku The World’s 50 Best Bars. Teď mění místo působení i koktejlové menu. V nových prostorách přibude zahrádka, a dokonce i jídelní lístek.

Důvod stěhování je prostý, baru vypršela nájemní smlouva. „Nový prostor jsme převzali a začali stavebně upravovat téměř před rokem. Samotné stěhování pak začalo před třemi měsíci a stále trvá. Právě v tom ostatně spočívají specifika stěhování baru – je potřeba dokonale naplánovat logistiku tak, aby jeden provoz plynule navazoval na druhý. Aby se nestalo, že vystěhujeme původní bar a pak bude zavřeno, dokud nezprovozníme nový,“ popisuje majitel Aleš Půta.

Následujících čtrnáct dní by měl Hemingway Bar fungovat pořád ještě na obou místech současně. Tedy v původním prostoru v ulici Karolíny Světlé i na nové adrese – na druhé straně Národní třídy v Opatovické ulici. Následně pojede přes léto v režimu soft openingu, od září už otevře naplno.

Ernest Hemingway, po kterém se bar jmenuje, prý dal světu kromě literárních děl i několik koktejlových receptur, jako je Death in the Afternoon nebo Hemingway Daiquiri. Mezi jeho nejoblíbenější nápoje prý patřily rum, absint a šampaňské, které ostatně tvoří páteř nabídky Hemingway Baru. I koktejlový lístek se ale cestou z Karolíny Světlé do Opatovické proměnil.

Nově obsahuje bestsellery z šestnáctileté historie baru – třeba Becher Butter Sour na bázi Becherovky, The Revenant, což je kombinace absintu, zázvoru a kombuchy servírovaná v absintové fontáně, nebo Hemingway’s New Fashioned. Druhou polovinu lístku ale tvoří nové signature drinky, při jejichž tvorbě se barový tým inspiroval životem Ernesta Hemingwaye.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

„Pátrali jsme po méně známých událostech ze spisovatelova života. Třeba když se v Benátkách seznámil s Adrianou Ivančič, která se posléze stala jeho milenkou. Koktejl připomínající jejich setkání je twistem na Negroni s jahodami a jahodovým marshmallow,“ popisuje Aleš Půta. Drinky si nově budou moci v letních měsících návštěvníci vychutnávat na terase i s menší večeří. Kuchyně se ujal šéfkuchař Tomáš Kuchyňka, který sbíral zkušenosti ve Velké Británii nebo v českých restauracích Field či Gram.

V úvodním menu se objeví například ropa vieja (pomalu tažené hovězí maso v kubánském stylu), mušle, sušené kachní prso nebo mojama čili sušený tuňák, dále různé varianty ústřic, ceviche či sardinky. Hlady nezemřou ani vegetariáni, na výběr budou mít třeba karamelizovanou šalotku s gratinovaným comté, rajčatový chléb pa amb tomàquet nebo grilované papričky shishito.

weekly-071325-mvp-x

Přečtěte si takéObráběč v NASA, Baťa v sukních a jak v cizině platit výhodnějiBaťa v sukních z Vysočiny, návod na výhodnější placení v cizině a český obráběč v NASA

V hlavní roli ale budou pořád drinky. „Hemingway Bar Prague nadále zůstává především koktejlovým barem, tudíž jsou pokrmy doplňkem drinků. Navíc máme otevřeno opravdu čerstvě, doslova pár dní, proto se nyní soustředíme hlavně na provoz baru jako takový. Do budoucna ale určitě máme v plánu bar a kuchyni více propojit,“ uzavírá Půta.

A kam ještě ve snad už slunném červnu vyrazit?

  • Počasí by se už mělo umoudřit, a tak se možná hodí tip na Grilovačku nad Stromovkou, kterou pořádá tamní Lokál. Jde o tak trochu už tradiční letenské vítání léta v sobotu 31. května.
  • Ve stejný den se pak karlínské Sugo promění na sport bar Grande Paolo se skvělým jídlem a pitím. Důvod je jediný – finále Ligy mistrů mezi Interem Milán a PSG.
  • Také se blíží otevření seafoodové restaurace Rakin. Fanoušci podniku, kteří nechtějí čekat, si ale do té doby mohou užít ještě dvě jejich zajímavé spolupráce – 3. června v Big Smokers a 5. června v Kro na Vinohradech.
  • Teplé počasí si budete moct užít i od 6. do 8. června na Slavnosti cideru. Před holešovickým klubem Cross.

Další tipy na zajímavé události, ale i podniky na vás čekají v aktuálním vydání newsletteru Deli, které najdete zde. Na stejném odkazu nebo v boxu výše se můžete přihlásit i k jeho odběru.