V pražských Jirchářích otevřel nový podnik. Začít v něm můžete ráno a skončit koktejlem pozdě večer
Gastronomie na úrovni, sendviče, jaké svět neviděl, skvělá káva u tramvají a koktejly spojené s NFT. Nové číslo newsletteru Deli má od každého něco.
Půlka června je tady a společně s ní pěkné gastronomické rodeo v podobě pravidelného newsletteru Deli. Skutečné rodeo si nově dopřává pražská Letná, jelikož na rohu Milady Horákové a Kamenické otevřel dlouho vyhlížený, stejnojmenný podnik. Zatím otevřel tedy jen hladové okno, ale i to se počítá. Stejně tak k návštěvě zve i dlouho vyhlížená Alma v ulici V Jirchářích, jeden tak neví, kam dřív skočit.
Alma
Dlouho se o ní v gastronomickém éteru mluvilo a konečně je tady. Koncept Alma, za kterým stojí Vojta Václavík a Petr Němec z Kro Kitchen, otevřel v krásném pražském zákoutí ulice V Jirchářích. Schválně používám slovo koncept, jelikož nejde pouze o restauraci, ale také o kavárnu a vinný shop, ve spodní části se pak nachází multifunkční sál, kde se budou konat rozmanité akce či promítání – podnik totiž vznikl v prostorách již neexistujícího kina Alma, na které se dá v sálu aspoň částečně navázat.
Kuchyni zde šéfují Petr Židek a Michal Daněk a jejím srdcem nejsou nutně lokální suroviny, ale především na první pohled obyčejné ingredience, ze kterých dokážou vyčarovat chody, na které se jen tak nezapomíná. Třeba tempuru ze sezónní zeleniny, špíz z kachních srdíček nebo bramborovou placku s mákem.
„Nejvíce se u nás zatím prodává grilovaný pstruh s kapary z medvědího česneku a s omáčkou beurre blanc, do které přidáváme garum. To mi dělá vážně radost, jelikož ryby se v Česku jedí úplně minimálně,“ říká Václavík po uplynutí zkušebního provozu. Od 19. června je Alma otevřená pro veřejnost, na jídlo sem ale lze zatím vyrazit jen na večeři. Obědy Václavík slibuje od července.
Na gastronomické scéně se toho událo mnohem víc. Všechny novinky si můžete prohlédnout v posledním vydání newsletteru Deli.