Vánoce bez kapra či řízku. Čeští výrobci rostlinné stravy představují svou štědrovečerní tabuli

Veganský filet z nabídky bistra Forky’s

Foto: Forky’s

Každá tradice má svůj počátek a konec. Vánoční kapr coby zvyk vydobytý socialistickou propagandou sice rozhodně v Česku nekončí, rok od roku u nás nicméně sílí trend rostlinného stravování, a tak si stále více lidí dopřeje ke štědrovečerní večeři třeba salát s tofunézou a k tomu obalovaný celer. Tato bezmasá klasika ale není jedinou variantou, kterou můžete ve sváteční den vyzkoušet.

Ačkoliv spotřeba masa v Česku neklesá, masových alternativ i mléčných výrobků na pultech obchodů přibývá a trend rostlinného stravování reflektují i objednávky jídel domů. Například služba Dáme jídlo uvedla, že za poslední rok u ní vzrostl počet veganských objednávek o 40 procent. Česko také patří mezi země s největším počtem veganských a vegetariánských restaurací na počet obyvatel v celé Evropě.

Jak si tedy udělat Vánoce bez masa? Své tipy s CzechCrunchem sdílelo několik českých výrobců masových náhražek.

Tempeh s bramborovým salátem

Sváteční večeři s tempehem a bramborovým salátem s kokosovou majonézou doporučuje Atray Rae, zakladatel značky Wild & Coco. Kokonéza Cocomayo, tedy probiotická majonéza, je unikátem svého druhu. Vychutnat se dá bez výčitek, a naopak s dobrým pocitem.

Je totiž bez cukru, bez laktózy, nezvyšuje cholesterol, a navíc podporuje trávení tím, že do těla dodá několik miliard přátelských bakterií. Jejím základem je kokosová alternativa jogurtu Cocoguard, olivový olej, hořčičné semínko a kešu ořechy.

1920×1280

Obalený tempeh se salátem z Coco Mayo od Wild & Coco

Foto: Wild & Coco

Tempeh vyrábí firma Wild & Coco ručně v Hradci Králové ve čtyřech variantách. Ze zeleného hrachu, sójový, cizrnový a umami tempeh vhodný tvarem do burgerů. Výrobce tempehy doporučuje ochutit a následně péct, smažit, grilovat či vařit.

„Vyrábíme vysoce kvalitní tempehy bez lepku jakožto vynikající zdroj rostlinných bílkovin. Chceme lidi inspirovat k tomu, aby měli v životě více rostlin. Na talíři i kolem sebe,“ říká Atray. Mezi vegany se neřadí, ve stravování hledá balanc a harmonii. Převážně však preferuje syrovou rostlinnou stravu. „Je mi blízké to, co roste zespodu,“ poznamenává.

Tempeh se objeví na stole i ve vegetariánské rodině Michala Jeřábka, zakladatele firmy Soyka, která začala s výrobou jídla, protože jim v Česku chybělo kvalitní tofu. Uzené tofu nastrouhané najemno se podle Jeřábka hodí do zeleninové směsi, ze které na Vánoce tvarují a pečou karbanátky. K tomu všemu ještě paní Jeřábková smaží cuketu, připravuje salát se Soyka majonézou a zeleninovou polévku s drožďovými knedlíčky.

Česko-slovenský pár tvůrců prvního českého burgerového plátku z hrachu a fava fazolí Vegangrill sice nejí kapra už několik let, jiných vánočních tradic se však drží. Jako předkrm jí oplatky s rostlinným medem a česnekem, aby byli zdraví po celý rok. „Pěkní jako chléb, zdraví jako česnek a dobří jako med,“ objasňuje Veronika Kubíčková slovenskou tradici.

Mladý pár dodržuje i další zvyky, třeba házení vlašských ořechů do všech koutů místnosti pro hojnost a soudržnost rodiny nebo krájení jablek. Ke štědrovečerní večeři si dopřávají hrachovou či houbovou polévku a salát z vlastní cizrnové majonézy, kterou již brzy uvedou na trh. Večeří také cibulkový salát na kyselo, celer obalovaný v těstíčku z hrašky, kukuřičné strouhanky a vloček z nori řas.

Rostlinné maso ušetří i čas

Byť podle soutěže Taste Fake Meat vyrobili Kubíčková s Jakubem Šimalou jednu z nejlepších náhražek masa, zmíněný plátek Vegangrill o Vánocích negrilují. K bramborovému salátu se však podle nich určitě hodí a je rychlou alternativou pro ty, kdo na Štědrý den nechtějí trávit hodiny u sporáku. Burger se dá připravit na rozpálené pánvi s trochou oleje za pár minut.

mana burger

ManaBurger je nutričně vyvážená alternativa k masu

Foto: Mana

Vegeburgery se jí i v Maně, která s nimi v Česku prorazila jako první. „Kolegům, kteří nejedí maso, se na Štědrý večer osvědčil náš ManaBurger. Je to také skvělé řešení, pokud si mezi svátky chcete odlehčit žaludek. Přitom chutná i vypadá jako pravé hovězí,“ říká majitel Many Jakub Krejčík.

A jestli si neumíte štědrovečerní stůl představit bez cukroví, s Mana práškem se dá čarovat. ManaPowder se totiž dá použít místo mouky a připravit z něj lze například rychlé nepečené kokosové kuličky.

Vánoce nejsou jen o jídle

Druhý chod postavený na mezi vegany proslulém celeru obaleném v řase se na talíři pravidelně objevoval o Vánocích i u Jiřího Vosýnka, zakladatele gastronomického zero-waste startupu Baví, který rozváží vratné misky s veganskou stravou po Praze. Letos se však rozhodl pro změnu.

„Dlouho jsem se snažil opičit po tradicích českých Vánoc, snažil se vytvořit nekapra z celeru a řasy a k tomu klasicky salát s domácí sojanézou. Letos mám jasno, na Štědrý den si dám půst. Něco smaženého s něčím ještě víc mastným mi nedává smysl ani v rostlinné podobě i přesto, že jsem to jídával od malička,“ říká Vosýnek.

Dodržovaní vánočních tradic přestalo dávat smysl také Luboši Vidličkovi, zakladateli veganských restaurací Forky’s. Vánoce pro něj nejsou o jídle, vánočním stromku nebo o dárcích, ale spíš o rozjímání nad věcmi, na které v průběhu roku nebyl prostor. Tradice rybničních kaprů navíc podle Vidličky v dnešní době nemá co dělat. Především jde o způsob prodeje, kdy v ulicích vidíme zabíjení kaprů a krev na chodnících. Je to neomluvitelné týrání a zabíjení před očima našich dětí,“ zmiňuje majitel Forky’s.

Dárky si Vidličkova rodina mezi sebou nedává, nemají ani stromeček, byť domov si vždy vánočně vyzdobí. „Užíváme si hlavně jeden druhého a večeříme soucitně, tedy ve skutečném klidu, míru a pohodě, rostlinná jídla,“ říká Vidlička. Letos to budou vlastní produkty Forky’s – rostlinné alternativy ryb postavené na sójovém proteinu s bramborovým salátem.

Fascinovaná nekonečnými schopnostmi lidského těla a vědomí. Aktuálně píše knihu o léčení.