Velkolepé pivní radovánky. Zichovec zve na více než 50 druhů piv v doprovodu jídla a hudby
Pivo, káva, ramen, rozšíření provozu oblíbené pražské restaurace a kulinářské kurzy. To všechno přinesl na českou gastroscénu konec srpna.
Prázdniny skončily, ale nemusíme zoufat, protože minimálně v Lounech v pivovaru Zichovec bude uvolněný mód pokračovat i v září. Chystá se zde totiž festival pro milovníky piva a jídla – plán na příští víkend je tak jasný. Tím ale první zářijová porce gastronomických novinek zdaleka nekončí.
Beer Fest Zichovec
Největší akce pořádaná největším českým minipivovarem Zichovec se blíží. 10. září v areálu pivovaru, který se nachází v Lounech, propuknou pivní radovánky, které doprovodí skvělé jídlo a hudba. Pivovar zde představí to nejlepší ze své produkce – celkem půjde o více než 50 druhů piv, mezi nimiž se blýsknou také ta, která zrála v sudech, nebo divoké pivní infuze.
„Tento rok přivítáme i kamarády z Landcraftu a pivovaru Černý potoka, probíhat budou také řízené degustace toho nejlepšího ze světové i domácí produkce,“ říká Veronika Petráková ze Zichovce. O jídlo se postarají například pražští Big Smokers, Hell Smoke, Foxy Rolls, Ansámbl nebo Vegan Delivery, kavárenské okénko zajistí brněnská pražírna Rebelbean. Vstupenky lze pořídit na GoOut.
O jídlo se postarají například pražští Big Smokers, Hell Smoke, Foxy Rolls, Ansámbl nebo Vegan Delivery
Two dots
Pražič a barista Patrik Ramiandravola, který se se svou pražírnou Project Fox specializuje na malé várky výběrové kávy, si společně se svou partnerkou Ivetou Kassaiovou otevřel espresso bar v Radhošťské ulici na pomezí Vinohrad a Žižkova. Vzhledem k tomu, že Iveta stojí za cateringem Káva & Dort, jde o přirozenou symbiózu vyladěné kávy a skvělých zákusků.
„Náš projekt Two Dots vznikl spojením dvou odlišných, ale zároveň blízkých světů. Světa výběrové kávy a poctivého sladkého pečiva. V malém proskleném espresso baru jsme propojili naše dva již fungující podniky a jsme rádi, že máme naše místo, kde můžeme osobně potkávat naše zákazníky a představit jim naše produkty i lidi, kteří za nimi stojí,“ říká Kassaiová.
Ramen Brno
Milovníci jednoho z nejlepších a nejuspokojivějších pokrmů na světě zbystřete, zejména pokud žijete v Brně a jeho okolí. Oblíbený podnik Ramen Brno, který známe z Václavské ulice, má totiž nového bráchu. Vyrostl v Křenové, a i když zatím funguje jen ve zkušebním provozu ve všední dny přes obědy, už nyní si zde můžete užívat známé klasiky jako naruto, tonkotsu nebo beef ramen.
„Ještě nám zbývá dodělat nábytek, což nabralo zdržení, ale už nebyl důvod čekat, jelikož kuchyň a celé zázemí máme perfektně vybavené. V říjnu chceme vše rozjet v ostrém provozu,“ dodává spolumajitel podniku Jiří Vyzourek. Jelikož se blíží podzim, je vidina vůně horkého vývaru linoucí se brněnskými ulicemi o to lákavější.
The Artisan
Pražská restaurace, která je součástí hotelu Marriott v Celetné ulici, láká na čarování ostříleného šéfkuchaře Davida Rejhona. To si bylo dosud možné skutečně do hloubky vychutnat jen ve středu a ve čtvrtek, na konci srpna však restaurace rozšířila svůj provoz a hostům své nové večerní À la carte menu podává od pondělí do soboty vždy od 18 do 23 hodin.
„Jsme moc rádi, že můžeme hostům konečně plně představit večerní koncept naší restaurace The Artisan. Nové menu jsem sestavil se svým týmem a je inspirováno dlouhodobou spoluprací s našimi osvědčenými lokálními farmáři a dodavateli,“ říká Rejhon. Na menu se v závěru letní sezony skví například jeseter s kedlubnou a kaviárem z Rieslingu nebo nebo hlíva ústřičná s pohankou, klíčky jehličí a jalovcem.
Kulinářské kurzy od Ambiente
Chcete si i doma připravit burger jako z Našeho masa? Nebo si uvařit degustační menu, které si můžete dopřát v karlínské Esce? Od konce srpna budete mít možnost, jelikož gastronomická skupina Ambiente zahajuje ve svém centru pro vzdělávání a inovace Um novou sérii podvečerních kurzů. Pod vedením profíků, jako je například legendární řezník František Kšána, šéfkuchař Esky Martin Štangl nebo kreativní šéfkuchař Ambiente Jiří Horák se mohou laici naučit, jak dělat nejlepší burger, jak na marinovaného sivena, brambory v popelu i fermentovanou pšenici nebo jak zpracovat podzimní úrodu.
„Budujeme místo, kde chceme znovuobjevovat, definovat, vytvářet a zaznamenávat tradici středoevropské kuchyně. Středoevropská gastronomie si totiž podle nás zaslouží dostat stejný rámec jako například ta severská. Z toho důvodu pečujeme i o řemesla, která k nám patří stejně jako regionální suroviny,“ vysvětluje zakladatel Ambiente Tomáš Karpíšek.