Nové iPhony se budou pravděpodobně ovládat bezdotykovými gesty

Filip HouskaFilip Houska

iphonex
0Zobrazit komentáře

Kalifornská společnost Apple chystá pro další generace iPhonů zajímavou inovaci gest, kterými uživatelé telefony ovládají. Podle Marka Gurmana ze serveru Bloomberg by nová gesta měla fungovat bez nutnosti dotknutí se displeje, respektivem pouhým „mávnutím“.

Ovládání telefonu pomocí gest je v dnešní době naprostým standardem. Funkcemi takzvaného swipování a přibližování fotek roztáhnutím prstů disponoval již první iPhone v roce 2007, kdy je jásajícímu publiku demonstroval tehdejší šéf Applu Steve Jobs.

btc

Přečtěte si takéGoogle v prohlížeči Chrome zabanoval všechna rozšíření pro těžbu kryptoměnGoogle v prohlížeči Chrome zabanoval všechna rozšíření pro těžbu kryptoměn

S příchodem iPhonů 6s a 6s Plus se do povědomí uživatelů postupně dostávala i funkce 3D Touch, která reagovala na sílu stisku a podle toho zobrazovala různé možnosti závisejících na konkrétní aplikaci. Tato gesta však dnes nejsou ničím výjimečným, a proto Apple chystá výraznou inovaci, která ovládání iPhonů posune zase o krok dál.

E6FA0168-B8AE-4F70-BBD8-EEEEEA711661

Funkce 3D Touch

Na základě informací od interních zdrojů, na které odkazuje Mark Gurman ve svém reportu, má cupertinský gigant chystat pro nové generace iPhonů taková gesta, jež budou založena na bezdotykovém ovládání. V principu by to tedy mělo znamenat, že uživatel daná gesta bude vykonávat „ve vzduchu“, nikoliv v přímém dotyku s diplejem.

Technické detaily zatím nejsou známy, nicméně se očekává, že k fungování těchto bezdotykových gest bude potřeba inovovat i displej, který bude pohyby prstů uživatele automaticky snímat. Patrně nebude využita kamerová technologie TrueDepth, kterou disponují aktuální iPhony X a využívají ji zejména pro bezpečnostní funkci Face ID.

iphone_0218_2

Chystaná technologie má být podle Gurmanových konexí dostupná nejdříve za dva roky, jelikož je zatím ve fázi raného vývoje. Letošní iPhony, které mají přijít ve třech provedeních s takřka totožným designem, jako má iPhone X, tak tato gesta zcela jistě podporovat nebudou.

Foto: Kārlis Dambrāns (Flickr); Apple Newsroom

Diskuze (0)

Novinka

Anonym