Český zdravotnický startup Cera Marka Sachy získává investici ve výši 17 milionů dolarů

Jiří SvobodaJiří Svoboda

mareksacha
0Zobrazit komentáře

Od řízení potravinového startupu Rohlik.cz se Čech Marek Sacha (na fotografii druhý zprava) před několika lety vydal do zcela jiného odvětví i jiné země. Přestěhoval se do Londýna, kde začal transformovat sociální péči v projektu zvaném Cera, který dnes, po roce a půl provozu, oznámil, že v prvním investičním kole získal investici ve výši 17 milionů dolarů, respektive 363,7 milionu korun.

Současné investiční kolo je vedeno fondy Yabeo, Guinness Asset Management a Kairos, který zároveň investoval do Cera už v seed kole na začátku roku 2017. Tehdy se přidali mimo jiné i čeští Credo Ventures.

glor

Přečtěte si takéI tyto české osobnosti se příští týden představí na brněnské konferenci GloriousI tyto české osobnosti se příští týden představí na brněnské konferenci Glorious

Marek Sacha označil Cera za „Uber pro sociální péči“ a projekt tedy společně s doktorem Benem Maruthappu začal s misí zmodernizovat toto poměrně zastaralé odvětví. V současné době nabízí různé druhy i délky sociální péče pro starší generace, avšak s tím, že pomocí umělé inteligence, algoritmů a automatizovaného rezervačního systému, dokáže služba být výrazně efektivnější.

cera

Z efektivity Cera pak plynou další benefity – nejenom, že je dle vlastních slov schopna v 96 % případů začít s péčí ve stejný den, kdy je vyžádána, navíc si může dovolit sociální pracovníky či zdravotní sestřičky dobře vyškolit a platit jim až o 50 % více, než je průměr v tomto odvětví. Důsledky se následně promítají i do hodnocení, které se ve čtyřech na sobě nezávislých anketách pohybuje nad 94 %.

Nová služba za čtvrtinu a vylepšení AI asistenta

V přepočtu 363 milionů korun pomůže mimo jiné ke startu nového produktu zvaného CeraFlex. Ten má za cíl zreformovat konkrétně péči, která je poskytována 24 hodin denně a 7 dní v týdnu, což může v současném nastavení znamenat útratu až 1500 liber za týden. Cera však chce, aby v tomto modelu zákazníci platili jen za hodiny, kdy služby pečovatele využívají a tudíž by mohli ušetřit až 75 % ceny.

cera

Cera chce také pomocí nového kapitálu podpořit vývoj svého AI asistenta Martha, jehož vývoj oznámila minulý rok. Aktuálně se nachází v testovací fázi, avšak umí už rozeznat anomálie v pacientově stavu – pozná například, zda jedl, zda chodí normálně, nebo jestli nemá horečku, díky čemuž chce předejít zbytečným hospitalizacím v nemocnici.

Expanze po Británii i do Německa

S investicí je taktéž spojena expanze Cera do dalších měst po Velké Británii, jako jsou Manchester, Leeds a Birmingham. V těchto lokalitách chce implementovat strategii „buy & build“, jinými slovy koupí místní sociální služby a implementuje do nich své technologie za účelem rychlejší expanze. Stejný model chce použít i při plánovaném rozšíření do Německa.

cera2

Myšlenka nových technologií implementovaných do odvětví starého jako je lidstvo samo přilákala do Cera i množství zajímavých lidí ze startupového prostředí. V jejím týmu se tak po boku Marka Sachy nachází například Ankur Jain, bývalý viceprezident Tinderu; Tao Fu, který stojí za konceptem Amazon Fresh; nebo Stefan Magdalinsky, bývalý CTO Virgin.com.

Cera od svého spuštění v roce 2016 provedla více než 200 tisíc domácích návštěv a aktuálně dle vlastních slov zažívá až 25% meziměšíční růst.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym