Tesla se má v tomto čtvrtletí dostat do zisku. K urychlení výroby stáhne z nabídky dvě barvy

tesla-Model-3-Performance-Red-Above-Tarmac

Foto: Tesla

Tesla Model 3

0Zobrazit komentáře

Již za necelé tři týdny bude konec třetího čtvrtletí letošního roku, ve kterém má kalifornská automobilka Tesla vizionáře Elona Muska ukázat své pravidelné finanční výsledky. A všichni s napětím očekávají, zda se jí konečně podaří přehoupnout do zisku, jak Musk v průběhu roku avizoval.

Za několik posledních měsíců by s touto možností počítal jen málokdo, zejména s ohledem na události, které se kolem Tesly v poslední době děly, ale čísla v posledních týdnech mluví jasně. Srpen byl totiž pro Teslu finančně vůbec nejúspěšnější měsíc, ve kterém se jí podařilo prodat 17 800 kusů Modelu 3. Díky tomu průkopnická automobilka ve Spojených státech překonala například i celkový počet všech prodaných osobních automobilů BMW.

Pro ještě větší urychlení prodeje se navíc Tesla rozhodla ke dvěma zásadním krokům. Tím prvním je výprodej skladových zásob, tedy všech Modelů 3, což zákazníkům umožní jejich okamžité doručení, místo měsíční až tříměsíční čekací lhůty. Zároveň to rychle navýší celkový objem prodejů automobilky a přinese do kasy tolik potřebné prostředky. Přednost pak dostanou ti, kteří podali objednávky v první den. Snaha Tesly navíc směřuje k omezení dodatečné výbavy a možností vozidel, aby se dala výroba ještě více zrychlit.

musk

Šéf automobilky Tesla Elon Musk

S tím ostatně souvisí i druhý bod, který během včerejšího dne oznámil na svém Twitteru přímo Elon Musk. V rámci konfigurátoru od zítřejšího dne zmizí dvě ze sedmi dostupných barev, které budou nově k dispozici pouze na speciální požadavek za vyšší cenu. Musk si od toho slibuje další zrychlení produkce. Mělo by se jednat o obsidiánovou černou a metalickou stříbrnou barvu.

Dle jedné z analýz ceny zakoupených Modelů 3, založené na bezmála 1 400 zákaznících Tesly, se průměrná cena objednávaných modelů pohybuje na hranici 55 400 dolarů za předchozí čtvrtletí a ke konci tohoto kvartálu by se měla vyhoupnout na téměř 60 tisíc dolarů. To je značný rozdíl oproti slibovanému základnímu modelu s cenovkou 35 tisíc dolarů, tedy 771 tisíc korun.

netflixto

Přečtěte si takéNetflix nově umožňuje platbu v českých korunách a přidává další filmy s českými titulkyNetflix nově umožňuje platbu v českých korunách a přidává další filmy s českými titulky

Největší zájem je aktuálně o verzi s dvěma elektromotory, která nabízí dojezd téměř 500 kilometrů na jedno nabití a pohon všech kol. Průměrná čekací doba pro americké zákazníky je ale stále dva až čtyři měsíce, což je pro Teslu dlouhodobý problém, který odrazuje potenciální kupující. Nejlevnější verze Modelu 3 pak bude dostupná během čtyř až sedmi měsíců.

roadster

Foto: Tesla

Nová podoba Tesla Roadsteru

V e-mailu, který nedávno zaslal Elon Musk svým zaměstnancům, se navíc zmiňuje, že Tesla zažívá jedno ze svých nejsilnějších čtvrtletí, ve kterém svůj elektromobil obdržel rekordní počet zákazníků. Dle Muska bude aktuální čtvrtletí jedno z nejzajímavějších v historii firmy, i s ohledem na nové chystané produkty, mezi kterými nechybí sportovní elektromobil Tesla Roadster, menší SUV Model Y, pick-up Tesla Truck nebo nákladní automobil Tesla Semi.

Na oficiální finanční výsledky si budeme muset sice počkat, ale zdá se, že Musk dělá vše pro to, aby dostál svým závazkům. Ostatně má k tomu bič od představenstva firmy a největších akcionářů, kteří mu bezmezně věří. Zisk naposledy Tesla vykázala ve třetím čtvrtletí roku 2016 a předtím ještě v jednom kvartálu v roce 2013. Jinak je nepřetržitě ve ztrátě.

Foto: Tesla

Diskuze (0)

Novinka

Anonym