Microsoft Teams míří na pozici jedničky mezi firemními komunikačními nástroji. V počtu firem překonal Slack

microsoft-teams-nadella

Foto: Microsoft

Šéf Microsoftu Satya Nadella představuje Microsoft Teams

0Zobrazit komentáře

Technologický gigant Microsoft v posledních letech nabírá druhý dech a začíná se svými nástroji opět naplno konkurovat novějším a modernějším platformám, které si především pro svou jednoduchost a třeba i vizuální podobu získaly značnou část uživatelů starších hráčů. Mezi firmami se nicméně poslední dobou bojuje především o poli jedničky mezi komunikačními nástroji, které mohou z velké části nahradit nejen e-mail.

Jedním z takových startupů je Slack, který od svého vzniku získal díky chytrému marketingu a příjemnému designu i jednoduchým funkcím již bezmála 8 milionů uživatelů, z nichž je necelá třetina platících. Slacku tak připadá mezi týmovými chatovacími aplikacemi zhruba 15% podíl z celého trhu. Před ním byly donedávna již pouze Google Hangouts či Skype for Business. Tedy takový byl aspoň stav ještě před dvěma lety. Vyplývá to z dat společnosti Spiceworks.

msteams

Rozhraní Microsoft Teams

Nyní se situace postupně obrací a zatímco například podíl Google Hangouts výrazně klesá, vypadá to, že Microsoft se svým firemním nástrojem pro spolupráci s názvem Teams brzy dobude první metu. Z pozice outsidera s podílem ve výši necelých 3 procent trhu v roce 2016 se dokázala služba posunout až na dnešních 21 procent, což jí zajistilo sesazení Slacku z druhé příčky.

Zatímco v březnu letošního roku měl Microsoft Teams zhruba 200 tisíc platících firem, o půl roku později se již číslovka přehoupla přes 329 tisíc. To vše v plánech od 8 dolarů měsíčně, tedy zhruba 182 korun. Značnou nevýhodou oproti konkurenci byl také fakt, že ještě do minulého roku se Microsoft Teams nabízel pouze jako placený nástroj, oproti tomu například Slack umožňuje již od svého spuštění všem registraci a základní využití zdarma. Počet firem, které využívají pro komunikaci Slack, je nicméně zhruba čtvrtinový.

volkswagen-id-vizzion

Přečtěte si takéVolkswagen plánuje konec spalovacích motorů aneb jak aféra Dieselgate postrčila německé automobilkyVolkswagen plánuje konec spalovacích motorů aneb jak aféra Dieselgate postrčila německé automobilky

Microsoft Teams je sada nástrojů pro firemní spolupráci, která využívá všech dostupných služeb cloudového balíku Office 365. Mimo základní firemní chat či rozdělování úkolů a priorit je tak možné propojit Teams i s e-mailem, Wordem, Excelem či PowerPointem pro prezentace.

adoption

Vývoj podílu na trhu jednotlivých služeb mezi lety 2016 a 2018

Startup versus moloch

Ať už preferujete jakoukoliv z výše zmíněných služeb, jedno se musí uznat – Microsoft s poslední verzí bezplatného systému Windows, stejně jako aktualizací balíku Office 365 a napojením na Microsoft Teams zabodoval. Vděčí za to především šéfovi Satya Nadellovi, který redmondskou společnost vede již 5 let. Slack ovšem nezůstává za Microsoftem pozadu – v příštím roce by se měl ambiciózní startup dostat na burzu, kde by se mohl přehoupnout přes valuaci ve výši 10 miliard dolarů. Jeho poslední investice je ze srpna letošního roku, kdy vybraných 427 milionů dolarů přehouplo jeho valuaci přes 7 miliard korun.

msteams2

Diskuze (0)

Novinka

Anonym