Kodaň se rozroste o devět nových ekologických ostrovů. Budou sloužit pro průmysl, obchod a sport

Filip HouskaFilip Houska

holmene-urban-power-3
0Zobrazit komentáře

Umělé strovy jsou spojovány zejména se zeměmi Blízkého východu, přičemž mezi jedny z nejznámějších patří takzvané Palmové ostrovy v Dubaji, které oplývají celou řadou luxusních rezidencí a nákupních středisek. To však neznamená, že podobný projekt nemůže být vybudován také v Evropě, o což se v následujících letech postará Dánsko. Jeho hlavní město Kodaň se má podle nejnovějších plánů dánské vlády a příslušných úřadů rozrůst rovnou o devět nových ostrovů.

Hlavním cílem této iniciativy, označované jako Holmene, má být vybudování nových míst jak pro komerční a průmyslové prostory, tak pro sportovní a outdoorové aktivity, kterých by mohli využívat místní obyvatelé a samozřejmě také turisti. To vše se má rozprostírat na devíti umělých ostrovech o přibližné rozloze 3 milionů metrů čtverečních bez nouze o dostatečné množství zeleně a potřebného vybavení.

holmene-urban-power-5

Ostrovy budou od jihu Kodaně vzdálené asi 10 kilometrů

Vzhledem k tomu, že jde o Dánsko, které je jedním z hlavních světových zastánců obnovitelné energie, o celkový provoz nových ostrovů by se měly starat zejména vybudované větrné turbíny. Podle architektonického studia Urban Power, jež má mít tento projekt na starosti, by se navíc měla postavit také největší elektrárna pro účely recyklování odpadu ke generování energie (Waste-to-Energy) v severní Evropě.

kudadoo2

Přečtěte si takéNa Maledivách vznikl luxusní ostrovní resort, který je poháněný pouze energií ze solárních panelůNa Maledivách vznikl luxusní ostrovní resort, který je poháněný pouze energií ze solárních panelů

V rámci ostrovů, na jejichž výstavbu se má použít okolo 26 milionů metrů krychlových přebytečné zeminy, pocházející z tunelů kodaňského metra a různých zástaveb, se má také klást zvýšený důraz na ochranu před možnými povodněmi. Nehledě na to, že je v plánu i vybudování ideálních přírodních lokalit pro tamní faunu.

holmene-urban-power-1

Začne se za tři roky

Na prvním z devíti chystaných ostrovů by se mělo začít pracovat již v roce 2022 a pokud vše půjde podle nastaveného scénáře, Kodaň by se všech nových ostrovních míst měla dočkat v roce 2040. Jak však zástupce společnosti Urban Power Arne Cermak Nielsen dodává, další ostrovy mohou v průběhu let přibývat a prakticky neexistuje žádný výrazný limit, proč by tomu takto nemohlo být. Odkazuje se zejména na to, že ostrovy nabídnou vhodné příležitosti pro růst nových sektorů stejně tak jako posilování těch stávajících v podobě všemožných moderních ekologických výzkumů.

Foto: Urban Power for Hvidovre Municipality

Diskuze (0)

Novinka

Anonym