V Air Bank lze sledovat účty už ze čtyř jiných bank. Nově se přidává Komerční banka a Moneta

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

airbank
0Zobrazit komentáře

Už je tomu zhruba rok, co se mezi tuzemskými bankami hlasitě diskutovalo o směrnici PSD2, která přináší povinnost otevírat se spolupráci napříč bankovním trhem, což má ve výsledku přinést benefity zejména pro zákazníky. Zatím k tomu jednotlivé banky přistupují různě a mezi nejaktivnější patří Air Bank, která nyní nabízí propojení na účty už ve čtyřech jiných institucích. Vedle České spořitelny a Equa bank si mohou uživatelé nově napojit také své účty v Komerční bance a Monetě.

Zmíněná směrnice PSD2, která loni v lednu vstoupila v účinnost, ukládá bankám povinnost, aby umožnily třetím stranám přes vývojářské rozhraní (API) jednoduchý a bezpečný přístup ke svým bankovním platebním službám. Výsledkem může být například tzv. multibanking, kdy můžete z jednoho účtu, respektive internetového bankovnictví sledovat a případně i ovládat také další účty u jiných bankovních i nebankovních institucí, protože třetí stranou nutně nemusí být pouze banka.

Klíčové je z hlediska PSD2 zmíněné otevření API, aby se mohly jednotlivé instituce v případě potřeby vzájemně propojit a předávat si data, ale pro většinu klientů je zatím nejzajímavější právě multibanking. Ten aktuálně v Česku provozuje pět bank. Vedle zmíněné Air Bank to je také Banka Creditas, ČSOB, Komerční banka a Moneta. Nejvíce účtů z jiných bank do svého bankovnictví umí napojit Moneta, která vedle Air Bank, ČSOB a Creditas podporuje ještě Českou spořitelnu, mBank a Fio banku.

air-bank-PSD2

Air Bank až dosud uměla ve svém internetovém bankovnictví zobrazit účty z České spořitelny a Equa bank a nově přidává také účty v Komerční bance a Monetě. Do budoucna navíc podle svého blogu chystá také integraci s ČSOB a Raiffeisenbank. U většiny ostatních bank čeká na otevření standardního API, díky kterému by se mohla napojit.

Další, kdo by měl během letošního roku multibanking umožnit, jsou Česká spořitelna a Raiffeisenbank, ale zatím není jasné, kdy k tomu dojde. Propojení jsou ale zatím na českém trhu různá a ne vždy vzájemná. Jak informuje ve svém přehledu magazín Měšec.cz, například Fio banka pro své klienty multibanking teprve zvažuje, ale v Monetě nebo Creditas si účet z Fio banky již připojit můžete.

air-bank-praha-vodickova

Přečtěte si takéAir Bank v únoru spustí okamžité platby. Peníze převede do jiné tuzemské banky do 10 vteřinAir Bank v únoru spustí okamžité platby. Peníze převede do jiné tuzemské banky do 10 vteřin

Vzájemné (ne)propojování je dáno tím, že každý multibanking funguje trochu jinak a zatím není jednotný standard, jak by mělo napojení fungovat. To znamená, že zatímco například v Air Bank si můžete napojené účty pouze prohlížet, u ČSOB a napojených účtech z České spořitelny nebo Equa bank lze i zadávat platby. Air Banka a také Komerční banka, kde lze zatím také pouze prohlížet, chtějí ale v letošním roce přinést jak integraci dalších bank, tak i možnost placení z jiných účtů.

richee_app_screen_1

Foto: Richee

Aplikace Richee zobrazuje pohromadě transakce ze všech účtů v různých bankách

Názorným příkladem, jak celý multibanking může fungovat, ukázal loni na podzim Banka Creditas, která spustila vůbec první multibankovní aplikaci v Česku. V aplikaci Richee si můžete jednoduše napojit své účty z banky Creditas, České spořitelny, Fio, Equa bank či Air Bank a na jednom místě pak vidíte ze všech účtů společné statistiky, přehled příjmů a výdajů a provádět můžete ve většině bank i platby.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym