Zoot požádal o ochranu před věřiteli. Nové vedení v čele s Lukášem Uhlem se ho pokusí zachránit

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

zoot

Foto: Zoot

Výdejna radosti Zootu

0Zobrazit komentáře

Významné trable největšího tuzemského internetového obchodu s módou pokračují. Zoot se dostal v posledních měsících do finančních problémů, kdy přestal splácet své pohledávky, a nyní požádal o vyhlášení tzv. moratoria. To ho po dobu tří měsíců ochrání před věřiteli a poskytne módnímu e-shopu prostor pro vylepšení stávající finanční situace. Aktuální dluh Zootu dosahuje téměř půl miliardy korun.

V Zootu řeší problémy s financováním už téměř rok. Od loňského jara si firma nedokázala zajistit potřebné prostředky pro financování svého růstu, ztroskotaly námluvy o vstupu nového investora a nakonec na Zoot dolehlo i počasí, jež mělo podle firmy negativní dopad na celkové prodeje, a po vstupu dvou velkých zahraničních hráčů, Zalanda a About You, Zoot poznamenala i zvýšená konkurence.

Před pár týdny se pak ukázalo, že Zoot nedokázal koncem loňského roku splatit Raiffeisenbank úvěr ve výši 35 milionů korun a banka nakonec veškeré své pohledávky postoupila investičnímu fondu Natland Finance. Ten aktuálně od Raiffeisenbank a dalších věřitelů odkoupil pohledávky v celkové výši 123 milionů korun a bude mít tak na budoucnost celého e-shopu zásadní vliv.

lukas-uhl

Nový generální ředitel Zootu Lukáš Uhl

„Zoot kvůli nedostatku financí fungoval v kritickém režimu. Právě vyhlášení moratoria je impulsem pro získání financování a nový začátek. Firma už v loňském roce nastartovala řadu opatření s fokusem nikoliv na rychlý růst, ale na otočení do profitability. Věřím, že nový management přispěje k ozdravení firmy a vytvoří ze Zootu stabilní firmu na československém trhu,“ komentuje dění ve firmě jeden z jejích zakladatelů a dosavadní ředitel Ladislav Trpák.

Krizovou situaci do firmy přichází řešit nový management. V něm se objeví Lukáš Uhl, který dříve působil v Dáme jídlo, Robert Vojáček, jenž má zase zkušenosti z Liftaga a spoluzakládal startup LidskáSíla.cz, a Martin Šporcl, který dříve působil v Timeoutu. Všichni tři navíc společně vedli transformaci společnosti Pietro Filipi, která se rovněž ocitla v před insolvenčním stavu, podobně jako nyní Zoot.

Zavření 12 prodejen

„Po dlouhodobých jednáních se podařilo dosáhnout dohody s částí věřitelů. Aktuální financování umožní rozšířit portfolio zboží a posunout firmu k profitabilitě. Zákazníků se současné dění nedotkne. Naopak nastavená opatření i do budoucna zlepší a zároveň zefektivní zákaznický servis,“ hlásí nový generální ředitel Zootu Lukáš Uhl. Robert Vojáček se stává ředitelem pro růst a Martin Šporcl ředitelem produktu.

Vedle ochrany před věřiteli je tak nyní Zoot připraven také na další finanční injekci v řádech několika desítek milionů korun, kterou by měla poskytnout společnost Natland Group společně s novým managementem. Za ní stojí podnikatel Tomáš Raška a netají se tím, že plánuje odkoupit i další pohledávky od dodavatelů, jimž Zoot dluží peníze.

zoot-web

Módní e-shop v dokumentech, které zaslal v rámci žádosti o moratorium Městskému soudu v Praze a na něž upozornil magazín E15, uvádí, že aktuálně dluží celkem 472 milionů korun, přičemž skoro třetina dluhů je více než měsíc po splatnosti. Vedle Natlandu jsou věřiteli s pohledávkou po splatnosti více jak 30 dnů například Česká pošta (přes 380 tisíc korun) a společnost Eric SK (přes 320 tisíc korun). Mezi věřitele s pohledávkou po splatnosti více jak tři měsíce patří BH Securities (1,2 milionu korun), Hanza Sport (přes 207 tisíc korun) a Invoice Financing (přes 123 tisíc korun).

Zoot podal žádost o vyhlášení moratoria, s nímž souhlasila těsná nadpoloviční většina všech věřitelů, mimo jiné proto, že chce zachovat naprostou většinu pracovních míst, přičemž na různé typy úvazků aktuálně zaměstnává zhruba 800 lidí. V provozu ale rozhodně nezůstanou všechny prodejny. Zoot se chystá okamžitě zavřít 12 prodělečných prodejen, aktuálně jich má celkem 28.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym