IKEA představila robotický nábytek, který se sám rozloží. V malém bytě ušetří cenné metry

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

ikea-rognan-robotic-furniture-top

Robotický nábytek Rognan od IKEA

0Zobrazit komentáře

Do měst se za bydlením stěhuje stále více lidí, zároveň se však snižuje velikost ploch, které obývají. Do menších bytů se pochopitelně hůře vměstnává veškeré potřebné vybavení včetně nábytku, což byla hlavní motivace švédského nábytkářského domu IKEA, aby vyrukoval s dalším novým produktem. Jedná se o robotický nábytek, který slouží hned k několika účelům.

Jak můžete lepším způsobem využít čtvereční metry vašeho domova, aniž byste museli dělat kompromis mezi funkčností a plány? Právě takovou otázku si IKEA položila a rozhodla se jít za startupem Ori, který již vlastní řadu robotického nábytku vyvíjí. Výsledkem spolupráce je produkt Rognan – robotický nábytek do malých bytů, který může být ložnicí, obývákem i pracovním prostorem.

ikea-rognan-robotic-furniture4

Robotický nábytek Rognan od IKEA

Americký startup Ori nabízí komerční produkty ve Spojených státech už dva roky a podobně dlouhou dobu spolupracuje také se švédským obrem, aby mohl přinést robotický nábytek lidem po celém světě. Rognan je proto založen na robotické platformě Ori, na němž je postaveno standardní řešení Platsa od Ikei, které lze – jak je u Švédů zvykem – snadno měnit nebo přesouvat. Navíc lze integrovat také chytré osvětlení a další produkty řady Trådfri.

„S Rognanem už nebudou moci zákazníci žijící v malých bytech dělat kompromis mezi svými potřebami, sny a komfortem, aby vytvořili multifunkční prostředí. Díky Rognanu zákazníci získají navíc osm čtverečních metrů prostoru, jelikož se nábytek dokáže přeměnit z ložnice na šatnu, na pracovní plochu a na obývací pokoj. Celé all-in-one řešení se aktivuje jednoduchým touchpadem,“ vysvětluje Seana Strawnová, produktová vývojářka nových inovací v IKEA.

miomove2

Přečtěte si takéChytré boty z Česka zabodovaly v soutěži Vodafone Nápad roku. Tvůrci si odnášejí 300 tisíc korunChytré boty z Česka zabodovaly v soutěži Vodafone Nápad roku. Tvůrci si odnášejí 300 tisíc korun

Místo toho, aby měl člověk v bytě samostatně postel, gauč i pracovní stůl, IKEA integrovala všechen tento nábytek do jednoho komplexního řešení, jelikož obvykle potřebujete jen jedno, nebo druhé. „Místo toho, abychom dělali nábytek menší, transformuje nábytek do funkčnosti, kterou právě potřebujete. Když spíte, nepotřebujete gauč. Když používáte šatník, nepotřebujete postel a tak dále,“ dodává Strawnová.

Aby byly potřeby zákazníků naplněny do maximální možné míry, inspirovala se IKEA především v Hongkongu a Japonsku, kde lidé skutečně na velmi malých prostorech žijí a snaží se je využívat co nejefektivněji. I právě proto se jako první dostane robotický nábytek Rognan v příštím roce do Hongkongu a Japonska.

Cenovka zatím určena nebyla, nicméně nábytek amerického startupu Ori rozhodně nejsou levné. Jeho robotický šatník Pocket Closet se ze zaváděcí ceny kolem 60 tisíc korun vyšplhal až na minimálně 6 tisíc dolarů (přes 135 tisíc korun) podle velikosti a Studio Suite, který je podobný tomu, co nyní vymyslela IKEA, začíná 17 tisících dolarů (přes 380 tisíc korun). Každopádně se očekává, že IKEA – jak je opět jejím dobrým zvykem – bude chtít cenu maximálně snížit, aby byl produkt dostupný co největšímu počtu zákazníků.

ikea-rognan-robotic-furniture1

Robotický nábytek Rognan od IKEA

ikea-rognan-robotic-furniture2

Robotický nábytek Rognan od IKEA

Diskuze (0)

Novinka

Anonym