Zpěvák Radiohead a oscarový režisér v Praze natočili krátký film. Je k vidění pouze v IMAXu a na Netflixu

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

thom-yorke-anima1

Foto: Netflix

Krátký film Anima se natáčel v Praze

0Zobrazit komentáře

Hned v prvních scénách krátkého filmu k novému sólovému albu Thoma Yorka s názvem Anima je snadno rozeznatelné prostředí pražského metra. Umělec v České republice na filmu pracoval s Paulem Thomasem Andersonem, režisérem oceňovaných filmů jako Magnolia, Až na krev a Nit z přízraků. Překvapivě se film, který je v zásadě dlouhým videoklipem, neobjevil na žádných klasických kanálech jako YouTube, ale na Netflixu a v několika velkoformátových kinech IMAX.

Thom Yorke a jeho domovská kapela Radiohead mají k Praze a hlavně ke zdejšímu metru už dlouho poměrně výrazný vztah, jelikož se objevily už v několika jejich projektech. Poprvé pražské metro do tvorby Radiohead proniklo ve skladbě A Reminder, bonusové nahrávce ke slavnému albu OK Computer.

Na začátku jsou slyšet pouze zvuky ze stanice metra i s hlášením zastávky a později se nahrávka přesouvá do pozadí nástrojů a zpěvu. Podobně jako v A Reminder, ani ve filmu Anima se ovšem Praha neobjevuje jako konkrétní město a poskytuje spíše atmosféru.

Prostředí pražského metra, zadních uliček a tramvají, které se ve filmu objevují, určitě nepatří mezi typické atraktivní lokace města známého spíše architekturou historického centra. Praha tvůrcům slouží jako ponuré, ale také sentimentálně melancholické a snové pozadí pro otevírání témat depresí moderního světa a síly lidských vztahů. Kromě Prahy se ve filmu objevují také záběry z muzea ve francouzské vesnici Les Baux-de-Provence.

Thom Yorke a Radiohead jsou známí také jako experimentátoři v ohledu vydávání své tvorby. V roce 2007 se album In Rainbows stalo prvním projektem velké kapely, který byl dostupný na webu Bandcamp.com za cenu, jakou si mohli posluchači sami zvolit, a potenciálně tedy i zadarmo. Své minulé sólové album, Tomorrow’s Modern Boxes, pak Yorke původně vydal pouze prostřednictvím BitTorrentu.

the-ocean-cleanup4

Přečtěte si takéThe Ocean Cleanup je zpět. Na oceán vrací přepracovaný systém pro sběr plastů, který by už neměl selhatThe Ocean Cleanup je zpět. Na oceán vrací přepracovaný systém pro sběr plastů, který by už neměl selhat

Samotné vydání alba v případě Anima proběhlo zcela klasicky, krátký film k němu se ovšem vzdal typicky očekávaných distribučních kanálů pro daný typ obsahu a dal přednost exkluzivní dostupnosti na Netflixu a několika projekcích v kinech IMAX.

Anima byl natočen na velkoformátový sedmdesátimilimetrový filmový materiál, velké plátno kina pro něj tedy tvůrci viděli jako ideální místo k několika jednorázovým projekcím ve spojení s všudypřítomnou dostupností na nejpopulárnější streamovací službě na trhu.

thom-yorke-anima

Foto: Netflix

Zpěvák Radiohead Thom Yorke

Pravděpodobně se nejedná o náznak toho, že by se Netflix rozhodl pustit do produkce videoklipů nebo krátkých hudebních filmů, na druhou stranu je to ovšem zajímavá strategie z hlediska tvůrců. Jejich filmu, na kterém spolupracovaly desítky tanečníků a překvapivě vysoký počet českých asistentů produkce, to bezesporu propůjčuje vyšší status než prosté zveřejnění na YouTube, kde je mnohem náročnější z vydání učinit zvláštní událost.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym